Image default
Οικονομία

ΔΝΤ : Επιμένει για μείωση συντάξεων και αφορολογήτου

Στη μείωση του αφορολογήτου ορίου καθώς και στην περικοπή των συντάξεων θα αναφερθεί μεταξύ άλλων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα.

Η έκθεση που γίνεται με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του Ταμείου θα περάσει από την έγκριση του ΔΣ του Ταμείου.

Η εν λόγω έκθεση αναμένεται να περιλαμβάνει μία ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Όπως έχει παραγγελθεί, το ΔΝΤ διατηρεί την πάγια θέση του για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων (από τον στόχο του 3,5% έως και το 2022), προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, εξακολουθεί να θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο μετά το 2032 και κλείνει τα μάτια μπροστά στη θεαματική μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από την περυσινή έκθεση του Ταμείου μέχρι σήμερα.

Η έκθεση του ΔΝΤ

Η έκθεση καταρτίστηκε με βάση το άρθρο 4 του κανονισμού του ΔΝΤ και παρουσιάζει τα συμπεράσματα της αποστολής που πραγματοποίησαν οι τεχνοκράτες του στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προβλέψεις του ΔΤΝ διαφέρουν πολύ από εκείνες που θα περιλαμβάνει η 4η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας των ευρωπαϊκών θεσμών, η οποία θα δημοσιοποιηθεί σε μια εβδομάδα, στις 20 Νοεμβρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ στην έκθεση των Ευρωπαίων θα διαπιστώνεται σημαντική βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και θα υπάρχουν πιο αισιόδοξες προβλέψεις για την εξέλιξή του σε σύγκριση με τις αρχές του έτους, αντιθέτως στην έκθεση του ΔΝΤ το δυσμενές σενάριο για την πορεία του χρέους έχει αναθεωρηθεί επί τα χείρω συγκριτικά με την προηγούμενη ανάλυση του ΔΝΤ  πριν από ένα χρόνο.

Το ΔΝΤ θα καλεί του Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας να ξεκινήσουν από το 2020 τον διάλογο γα την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων προτείνοντας εμμέσως ο μεσοπρόθεσμος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% να αναθεωρηθεί στο 1,5% ή κατ’ ανώτερο στο 2% του ΑΕΠ.

Όμως τη βούλα της Κομισιόν για τη μείωση εξυπηρέτησης του χρέους φαίνεται ότι εξασφάλισε η κυβέρνηση, γεγονός που της δίνει το πλεονέκτημα για έναρξη διαπραγματεύσεων για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αναγκαία προϋπόθεση είναι, όμως, να βγει το στοίχημα της ανάπτυξης και σε αυτό το σημείο οι προβλέψεις της Κομισιόν βαραίνουν και την Αθήνα.

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για αφορολόγητο και ασφαλιστικό

Το ΔΝΤ θα επισημαίνει ότι το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει από τα πιο γενναία στην Ευρώπη ενώ η φορολογική βάση είναι εξαιρετικά στενή αφού περίπου το 60% των φορολογούμενων συνεχίζει να απαλλάσσεται λόγω αφορολόγητου.

Με τον τρόπο αυτό επαναφέρουν τα δύο μέτρα (περικοπή των παλιών συντάξεων και του αφορολόγητου) τα οποία παρότι ψηφίστηκαν κάτω από πίεση το 2017 ουδέποτε εφαρμόστηκαν αφού η προηγούμενη Κυβέρνηση ακύρωσε την περικοπή της προσωπικής διαφοράς και η σημερινή την περικοπή του αφορολόγητου.

Σχετικα αρθρα

Μητσοτάκης για κόστος δανεισμού : #Greece βρίσκεται τώρα σε τροχιά ανάπτυξης

admin

Σταϊκούρας : Εξετάζουμε πρόωρη αποπληρωμή και άλλων δανείων του ΔΝΤ το 2020

admin

Ανάσα από τη… λιανική στη Wall Street

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 12,6% των οικοδομικών αδειών τον Οκτώβριο

admin

Στην ιστοσελίδα της Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού, τι προβλέπει για πλεόνασμα και ανάπτυξη

admin

Funds «μαρκάρουν» χωράφια για φωτοβολταϊκά πάρκα

admin

Εξετάζεται μείωση φόρων σε αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας

admin

Τι ισχύει στις περιπτώσεις εθελούσιας εξόδου

admin

Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Η πρόβλεψη για ελεύθερους επαγγελματίες και συντάξεις

admin

Αλματώδης αύξηση στα έσοδα της Airbnb

admin

Πετρελαϊκό σοκ: Παγκόσμια ανησυχία για την τιμή του πετρελαίου – Ντόμινο αυξήσεων και στην Ελλάδα

admin

Shell: Ισχυρά κέρδη, ηχηρό καμπανάκι

admin

Eρντογάν: Σε επιθυμητά επίπεδα πληθωρισμός και επιτόκια

admin

Γιατί η Νορβηγία αύξησε για τέταρτη φορά φέτος τα επιτόκια

admin

Στουρνάρας: Αυξανόμενος ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας

admin

Έξοδος στις αγορές : Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο

admin

Νέο σύστημα κυρώσεων και υπολογισμού προστίμων στην αγορά εργασίας

admin

Τόσο θα κοστίσει στην Βρετανία ένα Brexit χωρίς συμφωνία

admin