Image default
Οικονομία

Με εγγυήσεις 2,5 δισ. ευρώ θα συμμετάσχει στον “Ηρακλή” η Eurobank

Με εγγυήσεις 2,5 δισ. ευρώ θα συμμετάσχει στον “Ηρακλή” η Eurobank, όπως αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας που συνεδρίασε για το θέμα της πορείας των διαπραγματεύσεων πώλησης του χαρτοφυλακίου Cairo, ύψους 7,4 δισ. ευρώ και της θυγατρικής εταιρίας διαχείρισης απαιτήσεων, FPS.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank αξιολόγησε ως ικανοποιητικές και τις δύο προσφορές που έχουν υποβληθεί από PIMCO και doValue για λογαριασμό της Fortress. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και θα κριθεί όχι μόνο στη βάση της διαφοράς τιμήματος, αλλά στο σύνολο των ποιοτικών χαρακτηριστικών των δύο ενδιαφερομένων. Μοναδικό επί του παρόντος δεδομένο, το οποίο θα ανακοινωθεί στους δύο υποψηφίους, είναι η απόφαση που έλαβε η Τράπεζα να συμμετάσχει στον “Ηρακλή” με εγγυήσεις 2,5 δισ. ευρώ. Η απόφαση αυτή θα καθορίσει το ύψος των δανείων που θα μεταβιβάσει η Eurobank στο ελληνικό APS και τα οποία θα εξαιρεθούν από την πώληση στον προτιμητέο αγοραστή. Υπενθυμίζεται ότι οι κρατικές εγγυήσεις που θα  δοθούν στις τράπεζες, θα καλύπτουν το senior κομμάτι των τιτλοποιήσεων του “Ηρακλή”.  Συγκεκριμένες προθεσμίες για την  επιλογή του αγοραστή Cairo και FPS δεν υπάρχουν. Ωστόσο, γίνεται προσπάθεια το deal να κλείσει πριν από το τέλος του έτους και η μεταβίβαση των assets να γίνει τη νέα χρονιά. Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση ώστε η Τράπεζα να καταλήξει στην επιλογή του προτιμητέου επενδυτή είναι να έχουν οριστικοποιηθεί οι παράμετροι της λειτουργίας του “Ηρακλή”.

Το γεγονός ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης του χαρτοφυλακίου Cairo και της FPS θα γίνει το 2020, σημαίνει ότι η Eurobank θα πάει στα stress tests της ΕΚΤ την ερχόμενη άνοιξη, έχοντας στον ισολογισμό της τα δάνεια του χαρτοφυλακίου Cairo, καθώς επίσης και άθικτα τα κεφάλαιά της, αφού δεν θα εγγραφεί στη χρήση 2019  ζημία από την πώλησή τους.

Το πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Eurobank επιταχύνθηκε από τα τέλη του 2018, με στόχο μείωση των NPEs κατά 13,3 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021. Στο α΄ εξάμηνο του 2019 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα διαμορφώθηκαν σε 14,3 δις. ευρώ και ο σχετικός δείκτης στο 32,8% (από 16,7 δις. ευρώ και δείκτη NPE 37% στο τέλος του 2018). Η μείωση των NPEs και η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo θα μειώσουν περαιτέρω τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στο β΄ εξάμηνο του έτους, οδηγώντας τα στα 6,4 δισ. ευρώ και τον δείκτη NPE στο 15,9% στο τέλος του 2019.

Για το 2020 στόχος είναι η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 1,3 δις. ευρώ (θα είναι κυρίως οργανική, δηλαδή μέσω αναδιαρθρώσεων, ρευστοποιήσεων και διαγραφών δανείων), ώστε στα τέλη του έτους τα NPEs να υποχωρήσουν στα 5,1 δισ. ευρώ και ο δείκτης NPE στο 12,7%.

Περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων  κατά 1,7 δισ. ευρώ (περιλαμβάνει μία πώληση χαρτοφυλακίου ποσού κάτω του 1 δισ. ευρώ) θα επέλθει το 2021, ώστε στο τέλος της τριετούς περιόδου στοχοθεσίας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Τράπεζας να έχουν υποχωρήσει στα 3,4 δισ. ευρώ και ο δείκτης NPE στο 8,8%.

Σχετικα αρθρα

Black Friday και Cyber Monday : Έως και 200 ευρώ ξόδεψε κάθε Έλληνας

admin

Διευκρινίσεις σχετικά με τη σύσταση εταιρειών μέσω των υπηρεσιών μιας στάσης

admin

Eurobank: Απορροφά το κόστος ανάληψης από ATM άλλης τράπεζας σε επιπλέον 14 περιοχές

admin

Προϋπολογισμός : Κοντά στα 7 δισ. ευρώ το πλεόνασμα στο 11μηνο

admin

«Τρέχει» η αξιολόγηση των αιτήσεων για μονάδες φαρμακευτικής κάνναβης -4 νέες άδειες

admin

Σταθεροποιητικές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Το Ιράν αύξησε κατά 50% την τιμή της βενζίνης

admin

Με μικτές τάσεις και νέο ρεκόρ του Dow Jones έκλεισε η Wall Street

admin

Frankfurter Rundschau: Πειραιάς, το κεφάλι του κινεζικού δράκου στην Ευρώπη

admin

Παγίδες φόρου πίσω από τις κάρτες

admin

Πώς θα ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός – Voucher σε 250.000 δικαιούχους

admin

Ειδικό ταμείο για τη «σπορά» της καινοτομίας εξήγγειλε ο Γιάννης Τσακίρης

admin

Θεοχάρης : Δημιουργείται Εθνικό Παρατηρητήριο για τον τουρισμό

admin

Οι ΜμΕ σε ένα περιβάλλον όπου πάνω από 70% του πληθυσμού έχει Facebook

admin

ΙΟΒΕ: Μικρή βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος το Νοέμβριο

admin

Google: Ο κορωνοϊός βάζει φρένο στα διαφημιστικά έσοδα

admin

Χρηματιστήριο: Πτωτικές τάσεις στο ξεκίνημα

admin

Στα 15 εκατομμύρια ο αριθμός των χρεωστικών καρτών

admin