Image default
Οικονομία

Τα 4+1 βήματα που διαμορφώνουν το τοπίο για πλεονάσματα και παροχές

-

Ένα “σερί” ανακοινώσεων και πολιτικών συναντήσεων ξεκινά από σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 4 Δεκεμβρίου, διαμορφώνοντας το πολιτικό τοπίο των επόμενων μηνών αναφορικά με τις ελληνικές επιδιώξεις. Δηλαδή αναφορικά με την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου για πρόσθετες παρεμβάσεις φέτος και – κυρίως – το 2020.

Ο λόγος για έναν δημοσιονομικό “χώρο” που περνά μέσα από τη δυναμική του ίδιου του Προϋπολογισμού, αλλά και από τη διπλή διαπραγμάτευση που ξεκινά πλέον και επισήμως με τους δανειστές για την περαιτέρω στήριξη των επενδύσεων μέσα από τα κέρδη ομολόγων, αλλά και για την αλλαγή στόχου στα πρωτογενή πλεονάσματα (από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2% του ΑΕΠ από το 2021 και μετά).

1. Σήμερα, σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου θα επικυρωθεί η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα. Η ελληνική θέση θα παρουσιαστεί από τον εκπρόσωπο στο Ταμείο Μιχάλη Ψαλιδόπουλο. Το κείμενο του ΔΝΤ αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το αργότερο τη Δευτέρα, περιλαμβάνοντας μεν την πεποίθηση του Ταμείου ότι πρέπει να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και την πρόβλεψη για χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης (περί το 2% το 2020) και τις συστάσεις για περαιτέρω παρεμβάσεις σε συντάξεις, φόρους, φοροεισπρακτικό μηχανισμό και αγορές.

2. Τη Δευτέρα το Γενικό Λογιστήριο ανακοινώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού το 11μηνο. Δύο είναι οι σημαντικοί δείκτες οι οποίοι θα καθορίσουν τις Πρωθυπουργικές αποφάσεις αναφορικά με το περιθώριο διανομής νέου μερίσματος φέτος. Ο πρώτος παράγοντας είναι η πορεία των εσόδων στο 11μηνο και ο δεύτερος η πορεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο αποτελεί μέχρι στιγμής και τον μεγαλύτερο άγνωστο “χ”. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει υπερπλεόνασμα περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ φέτος χωρίς να προσμετρηθούν οι δαπάνες για ΥΚΩ της ΔΕΗ.

3. Ο επόμενος σταθμός είναι η ανακοίνωση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής του πακέτου εκθέσεων της 20ης Νοεμβρίου. Ο λόγος για την αποτίμηση του ελληνικού προϋπολογισμού (σ.σ. η οποία θεωρείται δεδομένο πώς θα είναι θετική), για την έκθεση που θα καταγράφει τις μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες που μαστίζουν την ελληνική οικονομία και αγορά, αλλά και για την Τέταρτη Έκθεση Αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις συνεχίζονται στα ανοιχτά πεδία των προαπαιτούμενων που πρέπει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση. Ωστόσο, θεωρείται ότι η έκθεση θα είναι θετική, δηλαδή θα δίνει το πράσινο φως για την ενεργοποίηση του πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος.

4. Μία ημέρα, μετά, την Προσεχή Πέμπτη κατατίθεται στη Βουλή ο νέος Προϋπολογισμός, προβλέποντας κάλυψη του δημοσιονομικού στόχου του 2020 με βάση τα σημερινά δεδομένα για τα πλεονάσματα. Δεν θα περιλαμβάνει πρόβλεψη για τις αποφάσεις του ΣτΕ αλλά θα προσαρμόζεται με βάση το τελικό φορολογικό νομοσχέδιο όπως θα προωθηθεί προς τη Βουλή.

Τα πολιτικά “ραντεβού”

Η έκθεση της Κομισιόν αλλά και ο Προϋπολογισμός, αποτελεί το “χαλί” για το διπλό πολιτικό ραντεβού που λαμβάνει χώρα αμέσως μετά. Ο λόγος για τη σύνοδο του Euroworking Group, αλλά και για το Eurogroup της 4/12.

Για πρώτη φορά αναμένεται να συζητηθεί ξεκάθαρα το διπλό αίτημα που προωθεί εδώ και καιρό σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση. Δηλαδή αφενός μία απόφαση αλλαγής χρήσης των κερδών ομολόγων (650 εκατομμύρια ευρώ περίπου ανά εξάμηνο) για τη στήριξη της επενδυτικής δραστηριότητας και αφετέρου η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά.

Οι πολιτικοί συσχετισμοί εντός του EWG και του Eurogroup δεν είναι ακόμα “διάφανοι”. Συνδέονται και με την αλλαγή φρουράς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην ΕΚΤ η οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά και με την πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Σχετικα αρθρα

Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για τον κορονοϊό: Δεν υπάρχουν προβλήματα τροφοδοσίας στην αγορά

admin

Κορονοϊός: Δέσμη 20 μέτρων άμεσης στήριξης της οικονομίας εξετάζει η κυβέρνηση

admin

Προς υλοποίηση οι προτάσεις για υβριδικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθεροποιητικές τάσεις στο ξεκίνημα

admin

VW: «Καίει» 2 δισ. ευρώ την εβδομάδα -Ανοικτό το ενδεχόμενο απολύσεων

admin

Βρούτσης: Επιστρέφουν 86 υπάλληλοι του ΕΦΚΑ για την απονομή των συντάξεων

admin

Ετήσια άδεια : Τι ισχύει με την χορήγησή της

admin

ΣΕΒ: Προς τη λάθος κατεύθυνση οι φοροελαφρύνσεις

admin

Τράπεζα της Αγγλίας: Η αβεβαιότητα του Brexit ρίχνει τον πήχη για τον πληθωρισμό

admin

Μικρή αύξηση στις καταθέσεις τον Σεπτέμβριο, διαμορφώθηκαν στα 114,4 δισ. ευρώ

admin

Επιδοτήσεις ως 3.000 ευρώ για εγκατάσταση φυσικού αερίου -Διαδικασία, δικαιολογητικά

admin

Ανοδος στη Wall Street μετά τη συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας

admin

Κοροναϊός : Τα έκτακτα μέτρα του υπουργείου Εργασίας – Τηλεργασία και αναστολή δόσεων

admin

Η Βρετανία δεν αποδέχεται ευθυγράμμιση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες

admin

Μέλη της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ ξεχώρισαν στα Made in Greece Awards 2019 με έξι χρυσά βραβεία

admin

Τι ισχύει με τους συνταξιούχους που εργάζονται

admin

Δεύτερη ημέρα κερδών για το πετρέλαιο

admin

Κοινωνικό μέρισμα : Προβλήματα στην αίτηση των ΑμεΑ

admin