Image default
Οικονομία

Τραμπ: Η αμερικανική οικονομία έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες – Καμία αβεβαιότητα από τον εμπορικό πόλεμο

Την ικανοποίησή του για τις επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας εξέφρασε την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, υποβαθμίζοντας εμμέσως τις μελέτες που καταγράφουν τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου στην απασχόληση και στην οικονομική δραστηριότητα.

Η αμερικανική οικονομία «έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας κατά πολύ», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια ομιλίας του στη Νέα Υόρκη και υπεραμύνθηκε της απόφασής του να επιβάλει επιπρόσθετους τιμωρητικούς δασμούς. «Το αληθινό κόστος θα το βλέπαμε εάν δεν κάναμε τίποτα» είπε.

Καθώς η αμερικανική βιομηχανική δραστηριότητα βρίσκεται σε ύφεση, αναγνώρισε πάντως για πρώτη φορά ότι κάποιες βιομηχανίες «ίσως» υφίστανται τις συνέπειες μιας «ελαφριάς αβεβαιότητας», για να πει πάντως στη συνέχεια το ακριβώς αντίθετο: «Δεν υπάρχει αβεβαιότητα» από τον εμπορικό πόλεμο.

Η ομιλία του Τραμπ σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ινστιτούτο The Economic Club of New York συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση μελέτης που διενεργήθηκε για λογαριασμό του οργανισμού του λιμένα του Λος Άντζελες (Καλιφόρνια), του μεγαλύτερου των ΗΠΑ και ενός από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, για τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου. Κατά τη μελέτη, που βασίζεται σε δεδομένα για το 2018, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές που πλήττονται από τον εμπορικό πόλεμο ανέρχονται στα 186 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ απειλούνται περίπου 1,5 εκατομμύριο θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Ως τώρα, ο Τραμπ και η κυβέρνησή του διατείνονται ότι ο εμπορικός πόλεμος δεν έχει καμία επίπτωση στην αμερικανική οικονομία και ενοχοποιούν τη νομισματική πολιτική της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας για την επιβράδυνση της οικονομίας.

Τον Σεπτέμβριο, λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή μια νέα ομοβροντία δασμών, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν διαβεβαίωνε ότι δεν έχει δει «προς το παρόν ενδείξεις επίπτωσης στις ΗΠΑ». Αλλά οικονομολόγοι τονίζουν ότι η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται ιδίως λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος, αφού αποθαρρύνει τους επενδυτές. Ο Τραμπ μολαταύτα επέμεινε ότι η αμερικανική βιομηχανία ανακάμπτει με «πολύ σθεναρά» και ότι η αμερικανική οικονομία είναι «πολύ στέρεη».

Ο Τραμπ είπε τον περασμένο μήνα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε καταρχήν συμφωνία με την Κίνα για το εμπόριο, που πάντως δεν έχει υπογραφτεί ακόμη. Χθες επέμεινε ότι η «συμφωνία μπορεί να έρθει σύντομα, αλλά δεν θα δεχθούμε παρά μια συμφωνία που θα είναι καλή για τους Αμερικανούς», πριν απειλήσει: «αν δεν κλείσουμε συμφωνία, θα αυξήσουμε σημαντικά τους δασμούς».

- -, AFP, -

Σχετικα αρθρα

ΥΠΕΝ: Για τα αυθαίρετα ισχύει ό,τι συμφωνήθηκε με ΤΕΕ, ΠΟΜΙΔΑ

admin

Αναδρομικά : Ποιοι συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν χρήματα

admin

Κατώτατος μισθός : Πότε και πόσο θα αυξηθεί

admin

Πρόστιμα 5.700 ευρώ για παραεμπόριο σε Αθήνα και Μέγαρα

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικά έκλεισε η αγορά

admin

Χρυσή βίζα : Επέλαση κάνουν οι Κινέζοι στην Ελλάδα

admin

ΕΝΦΙΑ: Tips για να μειωθεί ο λογαριασμός του φόρου – Πώς εκτυπώνεται

admin

H Amazon Web Services επενδύει στην Ελλάδα

admin

Χατζηδάκης : Εντός Οκτωβρίου το νομοσχέδιο για ΔΕΠΑ και ΔΕΗ

admin

Ρωσία – Ουκρανία: Νέα 5ετή συμφωνία για τη μεταφορά φυσικού αερίου

admin

Δύο βραβεία για τη Software Competitiveness International στα HR Awards 2019

admin

Στήριξη του ΔΝΤ στην κυβέρνηση για τη μείωση των πλεονασμάτων

admin

Ανοίγει ο δρόμος για την εξαγωγή κρόκου Κοζάνης στην αγορά της Κίνας

admin

Διπλή αποχώρηση από το ταμπλό με την έναρξη του νέου έτους

admin

Εισπράξεις 12 δισ. κρίνουν το μέρισμα

admin

Bloomberg: Xώρες που βρέθηκαν στο χείλος της χρεοκοπίας, σήμερα δανείζονται με μηδενικά επιτόκια

admin

Με οριακή πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις στις χώρες της κρίσης

admin