Image default
Οικονομία

Τραμπ: Η αμερικανική οικονομία έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες – Καμία αβεβαιότητα από τον εμπορικό πόλεμο

Την ικανοποίησή του για τις επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας εξέφρασε την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, υποβαθμίζοντας εμμέσως τις μελέτες που καταγράφουν τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου στην απασχόληση και στην οικονομική δραστηριότητα.

Η αμερικανική οικονομία «έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας κατά πολύ», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια ομιλίας του στη Νέα Υόρκη και υπεραμύνθηκε της απόφασής του να επιβάλει επιπρόσθετους τιμωρητικούς δασμούς. «Το αληθινό κόστος θα το βλέπαμε εάν δεν κάναμε τίποτα» είπε.

Καθώς η αμερικανική βιομηχανική δραστηριότητα βρίσκεται σε ύφεση, αναγνώρισε πάντως για πρώτη φορά ότι κάποιες βιομηχανίες «ίσως» υφίστανται τις συνέπειες μιας «ελαφριάς αβεβαιότητας», για να πει πάντως στη συνέχεια το ακριβώς αντίθετο: «Δεν υπάρχει αβεβαιότητα» από τον εμπορικό πόλεμο.

Η ομιλία του Τραμπ σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ινστιτούτο The Economic Club of New York συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση μελέτης που διενεργήθηκε για λογαριασμό του οργανισμού του λιμένα του Λος Άντζελες (Καλιφόρνια), του μεγαλύτερου των ΗΠΑ και ενός από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, για τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου. Κατά τη μελέτη, που βασίζεται σε δεδομένα για το 2018, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές που πλήττονται από τον εμπορικό πόλεμο ανέρχονται στα 186 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ απειλούνται περίπου 1,5 εκατομμύριο θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Ως τώρα, ο Τραμπ και η κυβέρνησή του διατείνονται ότι ο εμπορικός πόλεμος δεν έχει καμία επίπτωση στην αμερικανική οικονομία και ενοχοποιούν τη νομισματική πολιτική της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας για την επιβράδυνση της οικονομίας.

Τον Σεπτέμβριο, λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή μια νέα ομοβροντία δασμών, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν διαβεβαίωνε ότι δεν έχει δει «προς το παρόν ενδείξεις επίπτωσης στις ΗΠΑ». Αλλά οικονομολόγοι τονίζουν ότι η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται ιδίως λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος, αφού αποθαρρύνει τους επενδυτές. Ο Τραμπ μολαταύτα επέμεινε ότι η αμερικανική βιομηχανία ανακάμπτει με «πολύ σθεναρά» και ότι η αμερικανική οικονομία είναι «πολύ στέρεη».

Ο Τραμπ είπε τον περασμένο μήνα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε καταρχήν συμφωνία με την Κίνα για το εμπόριο, που πάντως δεν έχει υπογραφτεί ακόμη. Χθες επέμεινε ότι η «συμφωνία μπορεί να έρθει σύντομα, αλλά δεν θα δεχθούμε παρά μια συμφωνία που θα είναι καλή για τους Αμερικανούς», πριν απειλήσει: «αν δεν κλείσουμε συμφωνία, θα αυξήσουμε σημαντικά τους δασμούς».

- -, AFP, -

Σχετικα αρθρα

Θεοχάρης στο BBC : Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και για τους τουρίστες – Θα λάβουμε σημαντικές προφυλάξεις

admin

Νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο για το 10ετές ομόλογο – Υποχώρησε στο 0,925%

admin

Πρεμιέρα κάνει αύριο η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών σε 24 – 48 δόσεις

admin

ΥΠΟΙΚ:Εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού Αυγούστου 2019

admin

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

admin

Βρούτσης: Παρατείνεται το επίδομα των 800 ευρώ

admin

Φορολογικές δηλώσεις : Προς νέα παράταση οδεύει το ΥΠΟΙΚ

admin

Οδηγός για τη θέρμανση για να μην «καεί» η τσέπη σας

admin

Τι απαντά ο ΟΤΕ για το πρόστιμο για τα διαφημιστικά μηνύματα

admin

Financial Times: Σχέδιο για τροποποίηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ

admin

Κοροναϊός : Εκπνέει η προθεσμία για μειωμένους φόρους κατά 25%

admin

FT: Τα ελληνικά ομόλογα στα πιο κερδοφόρα στοιχήματα του 2019

admin

Αδ. Γεωργιάδης: Προχωρημένες συζητήσεις με επενδυτή για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

admin

Υποχώρησε από το 2% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

admin

Έκτακτη ενίσχυση 5 εκατομμυρίων ευρώ στις 13 Περιφέρειες για τον κορονοϊό

admin

ΕΕ: Ξεκινά διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό

admin

Κόκκινα δάνεια: Πρέσινγκ κυβέρνησης σε τράπεζες και funds για ευνοϊκές ρυθμίσεις

admin

Εκτίναξη των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων

admin