Image default
Οικονομία

Βρούτσης: Τον Ιανουάριο παρουσιάζεται το νέο ασφαλιστικό σύστημα

«Η πρόσληψη ενός εργαζομένου και η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας είναι πατριωτικές πράξεις», τόνισε ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος από το βήμα του Thessaloniki Summit συμπλήρωσε πως «εμείς κάνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε την επιχειρηματική κοινότητα, αλλά κάντε και εσείς αυτό που πρέπει για να στηρίξετε την Ελλάδα και τον Έλληνα».

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Υποθέσεων αναφέρθηκε στους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση της ανεργίας, στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, που -όπως διευκρίνισε- «έρχεται το επόμενο διάστημα», αλλά και στο νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2020.

Μιλώντας για τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης, ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι «φιλόδοξος στόχος μας είναι η μείωση της ανεργίας στο 15% στο πλαίσιο υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2020, από 19,3% που ήταν το 2018». Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει έτσι, ώστε ο δείκτης που μετρά την ανεργία να αφορά σύντομα σε μονοψήφιο ποσοστό «όσο το δυνατόν πιο σύντομα» και υπογράμμισε ότι «θέλουμε να φτάσουμε στο μέσο όρο της Ε.Ε. στο 8,2%. Φιλόδοξος στόχος, αλλά έχουμε αποδείξει ότι αυτό θέτουμε το πετυχαίνουμε».

Όπως διευκρίνισε, η επίτευξη του προαναφερόμενου στόχου για τη μείωση της ανεργίας, «δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο από την ελληνική κυβέρνηση σε καμία περίπτωση. Θα γίνει από εσάς από την επιχειρηματική κοινότητα και πρέπει».

Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μειώσει τους φόρους στο 24% από 28% «όπως υποσχεθήκαμε, μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο μερισμάτων, την κλίμακα εισοδήματος, τις εισφορές που ήταν πάγιο αίτημά σας στη μισθωτή απασχόληση κατά 5 μονάδες. Ξεκινάμε το 2020 με 0,90% από την 1η Ιουλίου κυρίως για τις επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, και όχι μόνο, για την πλήρη απασχόληση. Δείχνουμε την κατεύθυνση», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώντας από την επιχειρηματική κοινότητα να αναγνωρίσει «τη μαχητικότητα, την αποφασιστικότητα και την τολμηρότητα της κυβέρνησης», ξεκαθάρισε ότι: «δεν δικαιούται και δεν υπάρχει κανένα άλλοθι για κανέναν επιχειρηματία να επικαλείται υψηλή φορολογία και αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές. Κάντε προσλήψεις, παρουσιάστε τα έσοδά σας, μειώστε κάθε πεδίο φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος για κανέναν να κρύβει είτε φορολογητέο εισόδημα, είτε ασφαλιστικό εισόδημα. Δεν χρειάζεται πλέον μέσα από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα παρουσιάσουμε τον Ιανουάριο».

Έρχεται το επόμενο διάστημα το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ

Υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος έχει την «πατρότητα» του ΕΡΓΑΝΗ Ι, ο κ. Βρούτσης είπε «τώρα κάνουμε δομική αλλαγή, φέρνουμε αυτό το καινοτόμο εργαλείο που δεν υπάρχει -πουθενά στην Ευρώπη», με στόχο -μεταξύ άλλων- «να διευκολύνει επιχειρηματικότητα μέσα από την ευελιξία που θα φέρει μέσα από τα νέα έντυπα, η νομοθεσία θα έρθει τον Νοέμβριο».

Όπως εξήγησε, στον πυρήνα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ «θα βρίσκεται για πρώτη φορά το ψηφιακό ωράριο από την 1/1/2020 και τον Μάρτιο του 2020 θα βάλουμε την κάρτα του εργαζομένου στο ελληνικό γίγνεσθα, ξεκινώντας από τους τομείς των τραπεζών και των σούπερ μάρκετ». Όλα αυτά, όπως επισήμανε, τακτοποιούν και ενισχύουν τα ασφαλιστικά έσοδα, στηρίζουν και θωρακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα και τον υγιή ανταγωνισμό.

Πρόσθεσε ότι στόχος του υπουργείου είναι «να γυρίσουμε πίσω στην πατρίδα μας τα ελληνικά χρυσά μυαλά που έφυγαν στο εξωτερικό της περίοδο της κρίσης. Ξεκινάμε την προσπάθεια Redrain όπως την ονομάσαμε. Πρόκειται για ένα ειδικό πρόγραμμα εμβληματικού χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, με άλλο πρόγραμμα θα ενισχύσουμε το πεδίο των δεξιοτήτων που όλοι θέτετε ότι χρειάζεται να γίνει».

Μάλιστα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ίδιος σημείωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι η προστασία των αδυνάμων στη χώρα μας και στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «προσανατολιζόμαστε να κατοχυρώσουμε συνταγματικά στην Ελλάδα το ελάχιστο κατώτατο εισόδημα. Το επόμενο διάστημα θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή».

Παρουσιάζεται το νέο ασφαλιστικό σύστημα

«Φιλοδοξία μας είναι να αλλάξουμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρα μας δομικά. Τον Ιανουάριο του 2020 θα το παρουσιάσουμε και οι αποφάσεις και η νομοθεσία που θα το διέπουν, θα χτιστούν πάνω στις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης ώστε να μην είναι πλέον αβέβαιο το ασφαλιστικό και να μην αμφισβητείται από κανέναν», είπε ο Γιάννης Βρούτσης.

Μάλιστα, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «θα επιδιώξω να δείξουμε ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα καλύτερα ασφαλιστικά συστήματα στην Ευρώπη. Ναι δεν θα έχει αλλαγές, ναι θα εκπληρώνει όρους βιωσιμότητας μέχρι το 2060, ναι θα αυξηθούν οι επικουρικές συντάξεις στο πλαίσιο των επιταγών του ΣτΕ και θα αυξηθεί η ανταποδοτικότητα».

Πρόσθεσε, δε, ότι μεγάλη επίσης μεταρρύθμιση «θα είναι για 1.440.000 κόσμο αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες». Αναφέροντας τίτλους για το συγκεκριμένο ζήτημα, τόνισε ότι «θα είναι ότι πιο απλό υπήρξε ποτέ και θα δίνει απόλυτη ελευθερία. Διότι, το σύστημα που θα παρουσιάσουμε θα αποσυνδεθεί από τα χρόνια ασφάλισης και δουλειάς και αποσυνδέεται τελείως και από το εισόδημα».

«Απαιτούμε από όλους να συμμετέχουν στο ασφαλιστικό σύστημα, γιατί αυτό το σύστημα που θα παρουσιάσουμε τον Ιανουάριο ως νομοθεσία θα είναι και θα συνοδεύεται όχι μόνο από αναλογιστικές μελέτες, αλλά και από την μελέτη επάρκειας που γίνεται για πρώτη φορά και το περιμένουμε σύντομα από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων είπε πως «θέλουμε να καλλιεργήσουμε στον ελληνικό λαό και πάλι την συμπάθεια και την εμπιστοσύνη του προς το ασφαλιστικό μας σύστημα. Θέλουμε, να καλλιεργήσουμε ασφαλιστική συνείδηση, καθώς θα παρουσιάσουμε συντάξεις που θα είναι και καλύτερες έναντι αυτών του ιδιωτικού τομέα».

Βέβαια, στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Υποθέσεων ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αφήσει «τίποτα που να παραβαίνει τους κανόνες της καλής λειτουργίας, όπως π.χ τις ΙΚΕ που όταν δημιουργήθηκαν, ήταν για ευελιξία και νόμιμα βέβαια απέφευγαν να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Τώρα, όμως, θα πληρώνουν».

«Να νικήσουμε την αδήλωτη εργασία»

Καλώντας τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στη χώρα μας να επενδύσουν στο ασφαλιστικό σύστημα και εκφράζοντας την ελπίδα του να πάψει πια η έντονη και πυκνή κουβέντα γύρω από αυτό, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στον νέο ΕΦΚΑ που θα δημιουργηθεί με τη διαρθρωτική αλλαγή και μεταρρύθμιση «που φέρνουμε στους αυτοαπασχολούμενους και αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες θα έχει δομική αλλαγή στο εσωτερικό του, καθώς θα απλουστευθούν οι διαδικασίες».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε από το βήμα του Thessaloniki Summit ότι, φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης είναι την 1η Ιουλίου του 2020 το 1/3 νέων συντάξεων να βγαίνουν ψηφιακά, «ώστε να νικήσουμε, όπως νικήσαμε τις μαϊμού συντάξεις και την αδήλωτη εργασία».

Παράλληλα, ο ίδιος μίλησε για ηλεκτρονικό μητρώο παραβατικότητας και προανήγγειλε αλλαγές στο σύνολο των προστίμων που επιβάλλονται στην αγορά της εργασίας.

Ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείο Εργασίας την ψυχή και η καρδιά της κοινωνίας και της οικονομίας και μεταξύ άλλων υπογράμμισε την τόλμη της κυβέρνησης όταν «ακυρώσαμε στη Βουλή νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ που έγιναν ακριβώς πριν τις εκλογές και θα τίναζαν στον αέρα την οικονομία της Ελλάδας. Μιλάω για το βάσιμο λόγο απόλυσης και όχι μόνο διότι για πρώτη φορά είδαμε να καταγράφονται και να φακελώνονται ηλεκτρονικά οι εργαζόμενοι και εμείς αυτά τα καταργήσαμε και τα δύο».

Σχετικα αρθρα

Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε τον διορισμό Λαγκάρντ στην προεδρία της ΕΚΤ

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Σταϊκούρας: Ύφεση 5-8% – Φοροελαφρύνσεις σε εστίαση και τουρισμό

admin

Χρηματιστήριο: Ήπια άνοδος στο άνοιγμα

admin

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι θα το πάρουν, ποιες είναι οι προϋποθέσεις

admin

Θεοχάρης: Ο τουρισμός πάει καλύτερα από ό,τι έλεγαν οι πρώτες εκτιμήσεις

admin

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νέο Ασφαλιστικό – Όλο το νομοσχέδιο

admin

Ισπανία: Παρέμβαση κυβέρνησης για το κλείσιμο του εργοστασίου Nissan – Διαδήλωση εργαζομένων

admin

Eurogroup : Έντονες πιέσεις στην Ολλανδία για να αποσύρει το βέτο στο πακέτο διάσωσης

admin

Αναπτυξιακό νομοσχέδιο: Όλες οι αλλαγές του status quo για τις επενδύσεις

admin

Ανανεώσιμες πηγές: Χωρίς καθυστερήσεις οι πληρωμές των παραγωγών

admin

Χατζηδάκης: To «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» θα προχωρήσει και στις άλλες περιφέρειες

admin

Προϋπολογισμός 2020: Αυξημένες οι δαπάνες κατά 772 εκατ. ευρώ

admin

Ο κοροναϊός προκαλεί παγκόσμια αναταραχή και απειλεί τους εργαζόμενους

admin

Σταϊκούρας: Ικανοποίηση για την έγκριση της εκταμίευσης των 748 εκατ. ευρώ από Eurogroup

admin

Πόσο ισχυρή είναι η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Μακεδονία;

admin

Προειδοποιεί η ΕΕ με απάντηση σε νέους δασμούς των ΗΠΑ

admin

Πολυκαταστήματα Attica: Το deal με ηχηρά ονόματα που μπαίνουν στο σχήμα

admin