Image default
Οικονομία

Διευρύνεται το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων

Στα ομόλογα της περιφέρειας- πλην ελληνικών – επιστρέφουν οι επενδυτές μετά τη διαφαινόμενη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί σημαντικά το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων.

Οι αποδόσεις των ομολόγων στην περιφέρεια του ευρώ σύμφωνα με στοιχεία του - υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ημερών. Αντιθέτως οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων συνέχισαν την ανοδική τους πορεία καθώς και σήμερα εμφανίστηκαν στην αγορά εκτεταμένες ρευστοποιήσεις.

Έτσι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφθασε το 1,475% από 1,38% που κυμαίνονταν χθες και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου άγγιξε το 0,545 από 0,507% χθες.

Τα σημάδια στο μέτωπο της ανάπτυξης δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό, τι αναμενόταν τον Οκτώβριο, ενώ η οικονομία της Ιαπωνίας παρέμεινε στάσιμη στο τρίτο τρίμηνο του έτους και η γερμανική οικονομία απέφυγε την ύφεση εμφανίζοντας οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% στο ίδιο διάστημα.

Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Luis De Guindos διαβεβαίωσε σήμερα ότι ο κίνδυνος να περιέλθει η οικονομία της ευρωζώνης σε ύφεση είναι πολύ περιορισμένος. Κάλεσε ωστόσο ΟΛΕΣ τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και όχι μόνο εκείνες των οποίων οι χώρες διαθέτουν δημοσιονομικά περιθώρια, να αναλάβουν δράση προκειμένου να ενισχυθεί η ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνον τα 3 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα εμφάνισε το 20ετές ομόλογο με 11 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 1,44% από 1,38% χθες έναντι 0,30 % του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,79% απο 1,68%.

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται σήμερα η ισοτιμία ευρώ/ δολ, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στο 1,1008 από το επίπεδο των 1,1004 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Θετικό το κλίμα για το δολάριο καθώς ευνοείται από την αναπτυξιακή υπεροχή της αμερικανικής οικονομίας και οι αυξημένες προσδοκίες για πάγωμα των επιτοκίων από την Fed -μετά τις τρεις μειώσεις του επιτοκίου αναφοράς το τρέχον έτος-.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,273%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,336%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,41% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,46%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0097 δολ.

Σχετικα αρθρα

Στουρνάρας: Η Ακρόπολη μας έσωσε από την έξοδο από την ευρωζώνη

admin

FAZ: Η Ελλάδα σε καλύτερη θέση από την Ιταλία

admin

Ο κοροναϊός «χτύπησε» και την κρουαζιέρα

admin

Οφειλές : Νέα πάγια ρύθμιση για χρέη στην εφορία

admin

Κοινωνικό μέρισμα : Τηλεφωνικό νούμερο για να μάθετε αν είστε δικαιούχοι

admin

ΕΦΚΑ: Αυτοί είναι οι μέσοι μισθοί πλήρους και μερικής απασχόλησης

admin

Η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στην AGROTICA 2020

admin

Κονωνικό μέρισμα : Τι πρέπει να προσέξετε

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

ΕΚΤ: 308.000 πλαστά χαρτονομίσματα αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το β’ εξάμηνο του 2019

admin

Πρόστιμο για τις λίγες ηλεκτρονικές συναλλαγές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

admin

Παρατάσεις για αυθαίρετα, άδειες δόμησης και κατεδαφίσεις

admin

Το έντυπο που πρέπει να υποβάλουν οι επιχειρήσεις για το δώρο Πάσχα 2020

admin

Β. Ψάλτης: Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες αμφισβητούν τα επιχειρηματικά μοντέλα που γνωρίζαμε

admin

Κοροναϊός : Εκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομίας

admin

Πλακιωτάκης: Προχωρούν οι επενδύσεις στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης

admin

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 15 εκατ. ευρώ σε 9.902 δικαιούχους

admin

ΣτΕ : Συζητήθηκαν περικοπές συντάξεων και κατάργηση δώρων και επιδομάτων

admin