Image default
Πολιτική

Εξοικονόμηση δαπανών προβλέπει ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2020

Εξοικονόμηση δαπανών προβλέπει ο προϋπολογισμός της Βουλής και για το 2020, σε συνέχεια των προηγούμενων ετών, οπότε ο προϋπολογισμός της Βουλής από το 2009 μέχρι σήμερα μειώθηκε κατά 40%. Το ανώτατο όριο δαπανών το 2019 ήταν 141.850.000 ευρώ, για το 2020 μειώνεται στα 139.550.000 ευρώ, για το 2021 φθάνει τα 140.050.000 και για το 2022 το ποσό των 140.550.000 ευρώ.

Κατά την τοποθέτηση του στην Ολομέλεια, στην συζήτηση της οικονομικής διαχείρισης της Βουλής, ο πρόεδρος Κώστας Τασούλας τόνισε ότι το Κοινοβούλιο μετέχει αποφασιστικά στην ανάγκη εξοικονόμησης πόρων στην οικονομική δυσπραγία της πατρίδος μας τα τελευταία χρόνια.

Όπως συγκεκριμένα είπε, είχαμε προϋπολογισμό 222 εκατομμύρια ευρώ το 2009, το τελευταίο έτος πριν το ξέσπασμα της κρίσεως, και είμαστε τώρα στα 139 εκατομμύρια, χωρίς αυτό να έχει υπονομεύσει ούτε το κύρος, ούτε το γόητρο, ούτε την αποτελεσματικότητα, ούτε τη μεγάλη βεντάλια των δράσεων του Κοινοβουλίου.

«Κι είναι, πράγματι, εντυπωσιακή αυτή η βεντάλια των δράσεων του Κοινοβουλίου και του Ιδρύματος της Βουλής μαζί, στους τομείς του πολιτισμού, στους τομείς της υποβοήθησης κοινωνικών φορέων, εξωραϊστικών συλλόγων, οι οποίοι έχουν μια αξιόλογη δράση και η οποία ελέγχεται από τη Βουλή, πριν προβεί η Βουλή σε υποβοήθηση αυτής της δράσης» τόνισε ο κ. Τασούλας.

Ο πρόεδρος της Βουλής, προσέθεσε ότι όλο αυτό το πλέγμα εντάσσεται τελευταία και στην επιδίωξη της «οικολογικής συμπεριφοράς» της Βουλής και σαν απόδειξη άμεσης πράξης του Σώματος έναντι της ανάγκης για ενίσχυση του οικολογικού μας αποτυπώματος, δημοπρατείται (ίσως και αύριο) «το περιώνυμο έργο, που καιρό το προετοιμάζουμε», της ενεργειακής αναβαθμίσεως της Βουλής.

Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Βουλής, το έργο αυτό των 2,8 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει όλα εκείνα τα δομικά στοιχεία που θα πρέπει να προστεθούν ή να αντικατασταθούν στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου, ώστε η κατανάλωση ενέργειας να μειωθεί ουσιαστικά, όπως σε κάθε σύγχρονο κτήριο.

Το ενδιαφέρον στον προϋπολογισμό του 2020 – όπως είπε ο πρόεδρος – είναι ότι έχουμε μια καινούργια μορφή οικονομικής ταξινομήσεως των οικονομικών μεγεθών της Βουλής, πιο εκτεταμένη, τεχνοκρατικά πιο ασφαλή και πιο κατανοητή και αντιπαράβαλλε ότι παλαιότερα, τα οικονομικά μεγέθη της Βουλής παρουσιαζόταν μέσα από μία συνοπτικότερη οικονομική ταξινόμηση. Αυτό απλώνεται περισσότερο τώρα και χωρίζεται σε κατηγορίες, είπε και εξειδίκευσε ότι υπάρχουν: παροχές σε εργαζόμενους (που είναι και το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό ανελαστικών δαπανών), κοινωνικές παροχές, μεταβιβάσεις, αγορές αγαθών και υπηρεσιών, πιστώσεις υπό κατανομή και πάγια περιουσιακά στοιχεία και τιμαλφή.

Ειδικώς, ο κ. Τασούλας, αναφέρθηκε στην τελευταία κατηγορία λέγοντας πως αφορά σε μια παλαιότερη πρακτική το να αγοράζει η Βουλή έργα τέχνης, ιδίως πίνακες ζωγραφικής που κρίνει ότι αξίζει να επαναπατριστούν στη χώρα, από δημοπρασίες οι οποίες γίνονται ενδεχομένως στο εξωτερικό.

«Παίρνουμε τη σκυτάλη από την χρήση του ’19, πάμε στο ’20 με νέους τρόπους απεικόνισης λογιστικούς, πολύ διαφανείς, πολύ ξεκάθαρους, πολύ καλά συγκροτημένους τεχνοκρατικά» τόνισε καταλήγοντας ο πρόεδρος της Βουλής, και επανέλαβε ότι «κάναμε τη μείωση που μας επέβαλαν οι περιστάσεις».

Σχετικα αρθρα

Σε επείγουσα επέμβαση υποβάλλεται ο Γιούνκερ

admin

Παυλόπουλος: Το έργο του Παλαμά παραμένει σύγχρονο ακόμη και σήμερα

admin

Πολυτεχνείο 2019: Στην κεφαλή της πορείας ο Αλέξης Τσίπρας

admin

Τσίπρας: Ξεκινάω μια μακρά και δημιουργική πορεία προς τους πολίτες

admin

Μητσοτάκης: «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα θέμα που μας βρίσκει ενωμένους»

admin

Γεωργιάδης: Four Seasons η Αμυγδαλέζα συγκριτικά με τη Μόρια

admin

Γεωργιάδης σε επενδυτές: Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να έλθετε

admin

Βορίδης για Κυμπουρόπουλο: Είτε δεν γνωρίζει τις δηλώσεις μου, είτε η δική του είναι εσφαλμένη

admin

Πλακιωτάκης για Τσαβούσογλου: Κάποιοι παίζουν με τις ζωές που εμείς σώζουμε στο Αιγαίο

admin

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ο απολογισμός των 100 πρώτων ημερών

admin

ΚΚΕ για Γιάννη Σπανό: Άφησε βαθύ χνάρι στο μουσικό τοπίο

admin

Μπογδάνος: Ζητά στοιχεία για την εμπλοκή ΜΚΟ σε κυκλώματα εκμετάλλευσης μεταναστών

admin

Τούρκος αντιπρόεδρος: Η Αμμόχωστος θα ανοίξει για να κατοικηθεί

admin

Σι Τζινπίνγκ σε Μητσοτάκη: Από τη συνεργασία Ελλάδας-Κίνας μπορεί να ωφεληθούν πολλοί

admin

Γιάννα Αγγελοπούλου για «Ελλάδα 2021»: Όπως το 2004 ένωσα τους Έλληνες, έτσι θα το κάνω και το 2021

admin

Τσίπρας: Στόχος μας ο μετασχηματισμός της πολιτικής συμμαχίας σε ένα σύγχρονο ανοιχτό κόμμα της αριστεράς

admin

Βουλή – Live η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προσωπικά δεδομένα

admin

Έτοιμος να μιλήσει και στη Βουλή εμφανίζεται ο Κώστας Καραμανλής

admin