Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Ιδιωτικοποιήσεις: Ποιες τρέχουν, ποιες «αγκομαχούν» και γιατί

Η κυβέρνηση έστειλε από την πρώτη στιγμή σήμα ότι θα επιδιώξει επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με στόχο να εισρεύσουν πολύτιμα έσοδα στα ταμεία. Ωστόσο ο ρυθμός με τον οποίο προχωρούν οι διαδικασίες δεν είναι αποκλειστικά στο χέρι της. Πολλά εξαρτώνται από το ενδιαφέρον (ή μη) επενδυτών, αλλά και από δικαστικές προσφυγές κατά των σχεδίων. Οι προοπτικές φαίνεται να είναι καλύτερες για τον τομέα ενέργειας, όπου αναμένονται σημαντικά βήματα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ προχωρά και η αξιοποίηση ακινήτων και λιμανιών. Ωστόσο θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης στο Ελληνικό, αφού τρεις εκκρεμότητες επιμένουν, ενώ νέα αναβολή παίρνει και η Εγνατία. 

Η επένδυση στο Ελληνικό

Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ, η οποία θα αποκτήσει (μετά τη διανομή) την κυριότητα επί του 30% του ακινήτου και θα έχει το δικαίωμα ανάπτυξης (δικαίωμα επιφανείας) και διαχείρισης του 100% του ακινήτου για 99 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι έγιναν σημαντικά βήματα για να ξεμπλοκάρει η επένδυση, με την έκδοση σχετικών κοινών υπουργικών αποφάσεων, αλλά και την έγκριση από το ΣτΕ του σχεδίου ΠΔ του ΣΟΑ, το ΤΑΙΠΕΔ στο αναθεωρημένο σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Και τούτο γιατί υπάρχουν ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες. 

α) Καταρχήν ενώ έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των δημοσίων φορέων δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους ιδιώτες. Η διαδικασία αυτή έχει μεν προχωρήσει, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί.

β) Ένα επόμενο βήμα θα είναι η διανομή δικαιωμάτων κυριότητας μεταξύ ΕΔ και ΤΑΙΠΕΔ επί της έκτασης (ΥΠΟΙΚ/ΤΑΙΠΕΔ/Επενδυτής)  και 

γ) Το τελευταίο βήμα θα είναι η μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ/ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε.) και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής. 

Νέα προθεσμία για την Εγνατία 

Το επικαιροποιημένο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ δίνει προθεσμία έως τις 21 Φεβρουαρίου 2020 για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την μακροχρόνια παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Τo Ταμείο είχε προκρίνει επτά επενδυτικά σχήματα για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την παραχώρηση 35ετή παραχώρηση της Εγνατίας και τριών κάθετων αξόνων.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών είχε μετατεθεί επανειλημμένα, λόγω πληθώρας εκκρεμών ζητήματων, από την κατασκευή πλευρικών διοδίων και τη νέα τιμολογιακή πολιτική μέχρι την αδειοδότηση τούνελ.   

Στους ενδιαφερόμενους επενδυτές συγκατελέγεται η γαλλική Vinci, η κινεζική Sichuan Communications και η ΓΕΚ Τέρνα. Η προηγούμενη προθεσμία είχε εκπνεύσει τον περασμένο μήνα.

Ταχύτεροι ρυθμοί στην ενέργεια 

Με γρήγορους ρυθμούς επιδιώκει να τρέξει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, με το σχετικό νομοσχέδιο να έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% των μετοχών του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ. Τα ΕΛ.ΠΕ. κατέχουν το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου. Τα επόμενα βήματα είναι η τροποποίηση και ψήφιση του ν.4602/2019. Μετά την ψήφιση θα αρχίσει η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των συμμετοχών του ΤΑΙΠΕΔ. 

Όσον αφορά στα ΕΛΠΕ  το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35.5% των μετοχών και έχει ξεκινήσει την από κοινού πώληση ποσοστού τουλάχιστον 50,1% με τον έτερο στρατηγικό μέτοχο των ΕΛΠΕ, Paneuropean Oil and Industrial Holding. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός με καταληκτική ημερομηνία 3/4/2019 κρίθηκε άγονος, καθώς δεν υπήρξαν δεσμευτικές προσφορές. Τώρα είμαστε στη φάση σχεδιασμού της διαγωνιστικής διαδικασίας. 

Τι περιμένουμε για τα 10 λιμάνια 

Την αλλαγή του νόμου για τις παραχωρήσεις περιμένει το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να «τρέξει» τις διαδικασίες για την αξιοποίηση δέκα περιφερειακών λιμανιών. Ενώ ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε μόνο υποπαραχωρήσεις των λιμενικών δραστηριοτήτων, με τον νέο νόμο θα επιτρέπονται και οι ολικές παραχωρήσεις. 

Οι Οργανισμοί Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου έχουν μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση των αντίστοιχων λιμανιών έως το 2042. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 100% των μετοχών. 

Και το Ελ. Βενιζέλος

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει το 30% των μετοχών του ΔΑΑ Η Ελληνική εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Υπερταμείο) έχει το 25%. Έτσι η συνολική συμμετοχή του δημοσίου ανέρχεται στο 55%. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 30% ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από 10 επενδυτικά σχήματα. Μεταξύ των μνηστήρων είναι και η Avialliance, θυγατρική του καναδικού επενδυτικού ομίλου PSP, που ελέγχει ήδη το 45% της εταιρείας.

Οι προτάσειςαυτές θα αξιολογηθούν και θα κριθεί ποιοι θα περάσουν στην επόμενη φάση, αυτή δηλαδή των δεσμευτικών προσφορών. Θα ακολουθήσει η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των υφισταμένων μετόχων, σχετικά με σειρά ζητημάτων που τροποποιούν τη ΣΑΑ καθώς και για τυχόν δικαιώματα που θα συνοδεύουν το προς πώληση 30% των μετοχών. 

– 

Σχετικα αρθρα

Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2 δισ. τα «φέσια» του Δημοσίου

admin

Οι 10 προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής για το 2019

admin

Ασφαλιστικό: Ποιοι θα πάρουν γενναιόδωρες αυξήσεις στις συντάξεις -Ολες οι νέες διατάξεις

admin

Η Wall Street «προαναγγέλλει» πως ο κορονοϊός θα εξελιχθεί σε πανδημία

admin

Ενίσχυσε η απόφαση της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα – Υποχωρούν οι αποδόσεις

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Η υψηλή ανάπτυξη στους επτά στόχους του ΥΠΟΙΚ για το 2020

admin

Αντιμέτωπη με πτώχευση η Τοξότης

admin

Έρευνα: «Καταναλωτική κόπωση» στην Αττική – Η κίνηση τις Κυριακές

admin

Παχυσαρκία : Πόσο κοστίζει στον αναπτυγμένο κόσμο – Ποιοι οι κίνδυνοι για το προσδόκιμο ζωής

admin

Ρεκόρ προσφορών προσέλκυσε το ελληνικό 15ετές ομόλογο

admin

Ξεκίνησε η σπορά κριθαριού για τα προϊόντα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

admin

Διορθώνουν τον έξτρα φόρο για τα αδήλωτα αναδρομικά

admin

Το ΔΝΤ πρέπει να σταματήσει να βασανίζει την Ελλάδα

admin

Ελντοράντο η Ελλάδα για αμερικανικά επενδυτικά funds

admin

Τεστάροντας το δίχτυ ασφαλείας της ευρωζώνης

admin

ΔΕΗ – ΔΕΠΑ : Εκσυγχρονισμός και περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

admin

Moody’s: Γιατί η Ελλάδα θα παραμείνει στην κατηγορία «Β»

admin

Έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περισσότερες από 30 περιοχές στην Ελλάδα

admin