Image default
Τράπεζες

Πανούσης για NPLs: Γιατί οι εταιρίες διαχείρισης είναι πιο αποδοτικές από τις τράπεζες

Τα κόκκινα δάνεια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες και συνεπώς η επίλυση αυτού του προβλήματος είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και για την ανάπτυξη της οικονομίας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια & Πιστώσεις Τάσος Πανούσης, μιλώντας στο συνέδριο NPL Summit. 

Οπως είπε ο κ. Πανούσης, αν δεν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα, ούτε η οικονομία ούτε το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα μπορέσουν να ανακάμψουν στο βαθμό που απαιτείται για την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία προοπτικής για την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Ενωσης των εταιριών διαχείρισης NPLs ανέλυσε τέσσερις λόγους για τους οποίους, όπως είπε, οι τράπεζες δεν μπορούν να διαχειριστούν αποδοτικά τα δάνεια αυτά και μπορούν οι servicers: 

α) Γιατί οι τράπεζες διέπονται από ένα πολύ αυστηρό εποπτικό πλαίσιο τα περίφημα EBA rules που ορίζει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

β) Γιατί οι τράπεζες είναι εξειδικευμένες να χρηματοδοτούν την οικονομία και να δέχονται καταθέσεις και όχι να κυνηγούν τα κόκκινα δάνεια. Αντίθετα οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων Δανείων, έχουν συγκεκριμένη εξειδίκευση, Τεχνογνωσία και εργαλεία για να μεγιστοποιήσουν το αποτέλεσμα, ενώ κουβαλούν Ευρωπαϊκή και Διεθνή εμπειρία σε αυτό τον τομέα.

γ) Παράλληλα οι τράπεζες θα έχουν πάντα να διαχειριστούν τον ηθικό κίνδυνο ( moral hazard ) και τον κίνδυνο να μολυνθεί το ενήμερο χαρτοφυλάκιο, σε εκτεταμένη εφαρμογή λύσεων με αφέσεις χρέους.

δ) Οι εταιρείες διαχείρισης εκ της σύστασής τους αλλά και εκ του αντικειμένου τους, δεν έχουν δεσμεύσεις στην ελληνική επιχειρηματική αγορά, γεγονός που καθιστά τη δραστηριότητά τους λιγότερη ευάλωτη σε κάθε είδους παρεμβάσεις.

Κωδικοποιώντας τις θετικές επιπτώσεις από την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για την οικονομία και την αναπτυξιακή της προοπτική, ο κ. Πανούσης κατέληξε σε 6 σημαντικούς άξονες:

• Θα δώσει την δυνατότητα μέσα από βιώσιμες & μακροπρόθεσμες λύσεις σε χιλιάδες νοικοκυριά να ορθοποδήσουν και να επανενταχθούν στην “τραπεζική κανονικότητα”

• Θα επιτρέψει και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των υγιών, με θετικές προοπτικές επιχειρήσεων και θα εντοπίσει επιχειρήσεις που πρέπει να οδηγηθούν σε εκκαθάριση, η διατήρηση των οποίων νοθεύει τον ανταγωνισμό και κρατά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε ομηρία.

• Μέσα από βιώσιμες λύσεις πολλά δάνεια που βρίσκονται σήμερα σε καθυστέρηση θα μετατραπούν σε ενήμερα, προς όφελος της ίδιας της επιχείρησης, των εργαζομένων της και των προοπτικών της, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας.

• Θα δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης σε χιλιάδες στελέχη, νέα αλλά και πιο έμπειρα προερχόμενα κυρίως από το τραπεζικό σύστημα το οποίο ήδη μετασχηματίζεται στο πλαίσιο των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων.

• Θα δώσει ώθηση στην οικονομία μέσα από άμεσες ξένες επενδύσεις που θα κατευθυνθούν είτε σε αγορές ελληνικών περιουσιακών στοιχείων είτε στην αγορά διαχείρισης των προβληματικών δανείων και θα δράσει ενισχυτικά στην αγορά ακινήτων, όπου αναμένεται σημαντική αύξηση επενδύσεων είτε για αγορά είτε επισκευή και αναβάθμιση των ακινήτων αυτών.

Τέλος θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του λεγόμενου ηθικού κινδύνου (moral hazard) απομακρύνοντας τον κίνδυνο «μόλυνσης» των ενήμερων δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Σχετικα αρθρα

Ευρωζώνη: Τα δάνεια στις επιχειρήσεις αυξήθηκαν 4,3% τον Αύγουστο

admin

ΕΚΤ: Περιορίζει τη συχνότητα στις πράξεις παροχής ρευστότητας σε δολάριο ΗΠΑ

admin

Τραπεζικοί «πόντοι» και κουπόνια αλλάζουν τον χάρτη σε εμπόριο-υπηρεσίες

admin

Alpha: Μεταφορά 800 ατόμων στη νέα CEPAL

admin

H Commerzbank σχεδιάζει 4.300 απολύσεις και «λουκέτο» σε 200 υποκαταστήματα

admin

«Ψίχουλα» τα επιτόκια στις καταθέσεις

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Αισιοδοξία Μεγάλου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας-Στα 4,5 δισ. οι νέες χρηματοδοτήσεις το 2019

admin

«Hercules project» για τη μείωση των τραπεζικών NPLs

admin

Ικανοποίηση ΤΧΣ για τις αλλαγές στο Δ.Σ. της Εθνικής

admin

JP Morgan για Εθνική Τράπεζα: Σημαντική ανάκαμψη στο β΄εξάμηνο

admin

Αδ. Γεωργιάδης: Ποινική ασυλία στα τραπεζικά στελέχη που αναδιαρθρώνουν δάνεια

admin

Στουρνάρας: Είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας

admin

Στη Γενική Συνέλευση της ΕΤΕ η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών

admin

Ρυθμίστηκαν 187.000 «κόκκινα δάνεια» σε 8 μήνες

admin

Ανεβάζει τον πήχη για την Alpha Bank η HSBC

admin

Δάνεια €3,7 δισ. σε 17.400 επιχειρήσεις έχουν δοθεί από τις τράπεζες

admin

Απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου κήρυξε (και) η ΟΤΟΕ

admin

Fitch: Πιστωτικά θετικό για τις τράπεζες το σχέδιο Ηρακλής

admin