Image default
Οικονομία

Τι είδαν οι επενδυτές που έκαναν «ραντεβού» στην Αθήνα με κυβέρνηση και τράπεζες

Διερευνητική βόλτα των επενδυτών στην Αθήνα και τα πρώτα μηνύματα από τις  συναντήσεις που είχαν με την ελληνική κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος και με στελέχη των τεσσάρων τραπεζών είναι θετικά.

Σύμφωνα με την Bank of America, από το πρόσφατο ταξίδι της στην Αθήνα, εξάγεται, μεταξύ άλλων, το συμπέρασμα πως η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τρεις κύριες προκλήσεις, που είναι: η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων με την παράλληλη μείωση του φορολογικού βάρους, την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των τραπεζών και η τόνωση της ανάπτυξης. Όπως τονίζεται, μέσα σε   τέσσερις μήνες, η ελληνική κυβέρνηση έχει πετύχει σημαντική πρόοδο, αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα και φυσικά στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων.

“Το εξωτερικό περιβάλλον πιθανόν να είναι πολύ δύσκολο”, σχολιάζει στο In.gr, o Global Head of Foreign Exchange Strategy της  Bank of America Αθανάσιος Βαμβακίδης. Η ευρωπαϊκή και γενικότερα η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται, όπως αναφέρει. Οι εντάσεις στο εμπόριο έχουν αυξηθεί και η μακροοικονομική πολιτική περιορίζεται σχεδόν παντού. Η ισχυρή δυναμική  σε περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου θα μπορούσε επίσης να σταματήσει και η μεταβλητότητα των αγορών να είναι υψηλότερη.

Να πειστούν οι αγορές

Επίσης, μιλώντας στο In.gr, ο κ.Βαμβακίδης, εξηγεί πως μια άλλη βασική πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση είναι να πείσει τις αγορές ότι θα εφαρμοστούν όντως οι μεταρρυθμίσεις που έχουν υποσχεθεί. Οι ξένοι επενδυτές έχουν ακούσει αρκετές φορές τις προηγούμενες κυβερνήσεις να υπόσχονται παρόμοιες μεταρρυθμίσεις, χωρίς ουσιαστική εφαρμογή στην πράξη. Τώρα, κατά κάποιο τρόπο, πρέπει να το δουν.

“Θα ήθελα επίσης να τονίσω και πάλι την επείγουσα ανάγκη να μειωθεί το τεράστιο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες”, υπογραμμίζει ο κ. Βαμβακίδης και καταλήγει “διαφορετικά, η ανάκαμψη της οικονομίας θα παραμείνει αναιμική και ευάλωτη. Η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση αυτού του γεγονότος και πρέπει να ενεργήσει με αποφασιστικότητα”.

Σύμφωνα με την έκθεση της  Bank of America, για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας,   που δημοσίευσε στις 14 Νοεμβρίου, ο δημοσιονομικός στόχος είναι εντός τροχιάς παρά τις μειώσεις φόρων, ενώ το σχέδιο «Ηρακλής» είναι ένα  σημαντικό πρώτο βήμα , που ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο και για άλλες κινήσεις. Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν πως οι μειώσεις φόρων και τα επενδυτικά έργα αναμένεται να τονώσουν την ανάπτυξη στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Χτυπά, παρά ταύτα, το καμπανάκι, λέγοντας ότι απαιτούνται  διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να αυξηθεί η πολύ χαμηλή μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Η συγκυρία θετική

Η  Bank of America τονίζει πως το momentum των ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι εντυπωσιακές φέτος, το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί εξαιτίας τριών παραγόντων:

1) στο  συνεχές κυνήγι αποδόσεων από τους επενδυτές

2) στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και της αξιολογήσεις των οίκων και

3) στις  πιθανότητες οι ελληνικές τράπεζες να μπορέσουν   να αυξήσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα

Σχετικά με τον τραπεζικό κλάδο, η BofA σημειώνει πως οι προοπτικές βελτιώνονται, αλλά παραμένει αρκετά επιφυλακτική λόγω διαρθρωτικών κινδύνων. Αναφέρει πως οι συνθήκες ρευστότητας έχουν βελτιωθεί ενώ και οι χαμηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων βοηθούν επίσης. Το μακροοικονομικό περιβάλλον ανακάμπτει, ενώ γίνονται συστημικές προσπάθειες για την επιτάχυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων.  Εκδηλώνει ανησυχία, για τα περιορισμένα κεφαλαιακά αποθέματα των ελληνικών τραπεζών και τη χαμηλή ποιότητα κεφαλαίου.

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, και να εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις. Όπως αναφέρει, αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επικεντρώνονται στις αγορά παραγωγής, την ενέργεια, τη δικαιοσύνη, την εκπαίδευση, την υγεία, τη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό και γενικά στο επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον.

Σχετικα αρθρα

Η έκθεση Πισσαρίδη φέρνει νέο ασφαλιστικό : Κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην επικουρική ασφάλιση

admin

ΔΕΗ : Τι προβλέπει το business plan της Επιχείρησης

admin

Grant Thornton : Μείωση ΑΕΠ 8,5% λόγω κοροναϊού – Πλήγμα για 7 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις

admin

Wall Street : Άλμα άνω του 9% έφερε το διάγγελμα Τραμπ

admin

Στα 1,2 τρισ. δολάρια η ζημιά για τον παγκόσμιο τουρισμό φέτος

admin

Γιατί η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται ένα αδύναμο δολάριο

admin

Μειώσεις ΦΠΑ: Παράθυρο για να ισχύσουν και μετά τον Οκτώβριο – Από τι θα εξαρτηθεί

admin

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η ανάρτηση στην Αθήνα – Έρχονται πρόστιμα

admin

Κλειστά σήμερα τα μαγαζιά – Διαφοροποιούνται κάποια πολυκαταστήματα

admin

«ιδιωτική ασφάλιση, σύμμαχος ζωής»

admin

EEA: «Πρωτιά» για τις επιχειρήσεις εστίασης, ακουλουθούν τα Airbnb

admin

S&P : Mytilineos Assigned ‘BB-‘ Ratings On Proposed Bond Issuance; Outlook Stable

admin

ΓΣΕΕ: Οι φορολογικές ελαφρύνσεις δεν είναι αποτελεσματικό κίνητρο για τις επενδύσεις

admin

Προστασία α΄ κατοικίας : Πάνω από 51.000 έχουν εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

admin

Αλλάζει το εκθεσιακό κέντρο στη Θεσσαλονίκη

admin

Πετρέλαιο: «Πράσινο φως» στην Αramco για αύξηση της παραγωγής

admin

Σε πρώτο χρόνο η μείωση εισφορών και σε δεύτερο οι φοροελαφρύνσεις

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με οριακή πτώση έκλεισε η αγορά

admin