Image default
Οικονομία

Φορολογικό νομοσχέδιο: Κλείδωσαν οι δυο πρώτες αλλαγές


Τις δυο πρώτες αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο έχει κλειδώσει σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο μετά και τις έντονες αντιδράσεις των φορολογούμενων οι οποίες αποτυπώνονται στα σχόλια που αναρτώνται στη δημόσια διαβούλευση.

Οι διατάξεις στις οποίες όπως όλα δείχνουν ετοιμάζεται νέο λίφτινγκ αφορούν στην έκπτωση του 40% της δαπάνης για ανακαίνιση ακινήτων από τον φόρο εισοδήματος και υποχρέωση κάλυψης ποσοστού έως 30% του ετησίου ατομικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επανεξετάζει τα εξής σημεία του φορολογικού νομοσχεδίου:

  • Τη διάταξη σύμφωνα με την οποία για όσο χρονικό διάστημα ισχύει το δικαίωμα έκπτωσης από τον φόρο εισοδήματος του 40% της δαπάνης για ανακαίνιση κτισμάτων δεν θα ισχύει ταυτόχρονα και η μείωση κατά 5% του φορολογητέου εισοδήματος από ακίνητα λόγω αυτόματης –χωρίς δικαιολογητικά- έκπτωσης δαπάνης για επισκευή και συντήρηση κτισμάτων. Η παράγραφος αυτή εξετάζεται να τροποποιηθεί προκειμένου να μην εκληφθεί ως αντικίνητρο για την υπαγωγή στην κυρίως ρύθμιση της έκπτωσης του 40% της δαπάνης ανακαίνισης. Ήδη για την ύπαρξη της συγκεκριμένης παραγράφου έχει διαμαρτυρηθεί έντονα με επιστολή της στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).
  • Το σημείο που καθορίζει ποιο ακριβώς ποσό εισοδήματος θα λαμβάνεται υπ’ όψιν για τον υπολογισμό του ποσοστού 30% μέχρι το οποίο θα μπορεί να φθάνει το ποσό των δαπανών που πρέπει να εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Ουσιαστικά, επανεξετάζεται η βάση υπολογισμού του ποσοστού και όχι το ίδιο το ποσοστό του 30%, το οποίο σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών θεωρείται πλέον «κλειδωμένο» για «δημοσιονομικούς λόγους».

Στο πλαίσιο αυτό μελετάται το ενδεχόμενο να μη συνυπολογίζονται στο εισόδημα οι δαπάνες για την καταβολή διατροφής από διαζευγμένους φορολογούμενους ή οι δαπάνες για διατροφή να περιλαμβάνονται μαζί με τα έξοδα για δάνεια, φόρους και ενοίκια στο άθροισμα δαπανών, το οποίο αν υπερβαίνει το 60% του εισοδήματος θα «ρίχνει» το ποσοστό των ηλεκτρονικών πληρωμών από το 30% στο 20% του εισοδήματος.

Η δημόσια διαβούλευση επί των άρθρων του φορολογικού νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή στις 8 το πρωί και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου το νομοσχέδιο θα λάβει την τελική μορφή με την οποία θα κατατεθεί στη Βουλή.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί το αργότερο έως τα μέσα Δεκεμβρίου και εν τέλει να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ OIKONOMIA.GR

Σχετικα αρθρα

Χ. Θεοχάρης: Οι εντυπωσιακές τουριστικές επιδόσεις δεν αφήνουν αδιάφορους τους ξένους επενδυτές

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Όσοι αρμέγουν τη ΔΕΗ θέλουν να παραμείνει σε αυτή την κατάσταση

admin

Τριπλασιάστηκαν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι στη Γερμανία

admin

Μητσοτάκης σε αμερικανούς επενδυτές : Νέα εποχή ευκαιριών ανατέλλει στην Ελλάδα

admin

Ελλάδα- ΗΠΑ: Στο απόγειο σχέσεις και προοπτικές εξαγωγών- επενδύσεων

admin

Επίδομα παιδιού : Πότε θα καταβληθεί η έκτη δόση

admin

Ο Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της Αργεντινής

admin

Ανησυχία (και) από τον κλάδο μεταποίησης για το ελαιόλαδο στην Κρήτη

admin

Τρία «όχι» στην απόφαση της Fed για πρώτη φορά από το 2016

admin

Moody’s και DBRS πιστεύουν στη δύναμη του «Ηρακλή»

admin

Ελληνικό: Τα επόμενα βήματα – Από πού θα ξεκινήσουν τα έργα

admin

Μισέλ Μπαρνιέ : Νέα εμπορική συμφωνία ΕΕ – Βρετανίας έως τα τέλη του 2020

admin

Οι δύο πιθανές κινήσεις – απάντηση στο άλμα της τιμής του πετρελαίου

admin

Σκυλακάκης: Στόχος του προϋπολογισμού του 2020 να μπει τέλος στα υπερπλεονάσματα

admin

Με πτώση έκλεισε η Wall Street

admin

Ανοδος στη Wall Street με ελπίδες εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας

admin

Υποκατάστημα στην Ελλάδα ανοίγει η Bank of China

admin