Image default
Οικονομία

Αισιοδοξία των ευρωπαϊκών τραπεζών για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε ακίνητα

Αισιόδοξες παραμένουν οι τράπεζες σχετικά με τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε ευρωπαϊκά ακίνητα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της KPMG.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, όσοι έχουν επενδύσει σε ευρωπαϊκά ακίνητα, είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν τις επενδύσεις. Παράλληλα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι διατεθειμένα να χρηματοδοτήσουν τέτοια έργα, παρά την έλλειψη ευκαιριών για παροχή πιστώσεων στον κλάδο που εγείρει εμπόδια στη χρηματοδότηση της αγοράς ακινήτων.

Επίσης, η έρευνα καταδεικνύει ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα στην Ευρώπη διατηρούν τη σταθερά ανοδική πορεία τους, παρά τους πιθανούς παράγοντες διατάραξης της αγοράς, όπως οι εμπορικές εντάσεις ή γεγονότα που αναμένονται να επιφέρουν αλλαγές όπως το Brexit.

Για όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, η προθυμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τέτοια έργα φαίνεται να έχει θετικό πρόσημο. Η διαπίστωση αυτή βρίσκει σύμφωνη την πλειονότητα (70%) των ερωτηθέντων (από 15 χώρες) που συμμετείχαν στη φετινή έρευνα Property Lending Barometer της KPMG.

Εν τω μεταξύ, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που μετείχαν στην έρευνα, αναφέρουν ότι διατηρούν το ενδιαφέρον τους για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε ακίνητα, παρά τις οικονομικές αδυναμίες που ενδεχομένως αποτυπώνονται στα οικονομικά μεγέθη, όπως η επιβραδυνόμενη αύξηση του ΑΕΠ στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Σημειώνεται ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Ευρώπης, ΗΠΑ και Κίνας, ενδέχεται να προκαλέσουν αναταράξεις στις επενδύσεις παγκοσμίως. Το πρώτο εξάμηνο του 2019, το σύνολο των επενδύσεων στην Ευρώπη υποχώρησε κατά 15%, ιδιαίτερα σε μεγάλες αγορές όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα της KPMG, προσδίδουν υψηλή στρατηγική σημασία στην χρηματοδότηση ακινήτων, με μόνο δύο χώρες (την Κροατία και τη Σλοβενία) να την κατατάσσουν ως λιγότερο σημαντική μεταξύ των κλάδων τραπεζικών χορηγήσεων.

Όσον αφορά τα είδη των έργων που προτιμώνται από τους ερωτηθέντες, στις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες, πρώτα στις προτιμήσεις είναι τα οικιστικά ακίνητα, ενώ οι περισσότερες τράπεζες τείνουν να χρηματοδοτούν έργα που αφορούν σε σύγχρονα ακίνητα γραφείων. Μια ακόμα διαχρονική τάση, είναι η προτίμηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμμετεχόντων, να χρηματοδοτούν επαγγελματικά ακίνητα, αν και δημοφιλείς είναι και οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία, σε περιοχές όπου οι οικονομίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό.

Όπως ανέφεραν οι ερωτηθέντες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για χρηματοδότηση επενδύσεων σε ακίνητα υψηλής αξίας τους επόμενους 12-18 μήνες. Όσον αφορά τα κριτήρια με βάση τα οποία αποφασίζουν εάν θα χρηματοδοτήσουν ένα έργο, εξηγούν ότι το στέρεο επιχειρηματικό μοντέλο και η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, αποτελούν τους πιο καθοριστικούς παράγοντες.

Σχετικα αρθρα

Nielsen: Σε ιστορικό υψηλό ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα το γ΄ τρίμηνο

admin

Αντικειμενικές αξίες : Έρχονται ριζικές αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων

admin

Γεωργιάδης: Εντός της ημέρας οι ΚΥΑ για το Ελληνικό

admin

Golden Visa : Συνεχίζεται η «απόβαση» Κινέζων στην Ελλάδα

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Ευρωζώνη: Χαλάρωσαν τα κριτήρια δανεισμού των τραπεζών

admin

Στα χαμηλά επίπεδα δύο εβδομάδων τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης

admin

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με πτώση 0,71%

admin

Κρυφές ευκαιρίες “βλέπουν” ελληνικές αρχές και αγορά σε περίπτωση άτακτου Brexit

admin

Κορκίδης: Οι σκιές για νέο κύκλο ύφεσης παγκοσμίως δυσκολεύουν την ελληνική ανάκαμψη

admin

Αβέβαιο το μέλλον του εργοστασίου της VW στην Τουρκία

admin

Σε χαμηλό – ρεκόρ 1,63% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

admin

Bayer: Αναβάλλεται για τον Φεβρουάριο δίκη για το Roundup

admin

Europol : Επιχείρηση για ξέπλυμα μαύρου χρήματος με τη συμμετοχή και της Ελλάδας

admin

Πλησιάζει το χρηματιστηριακό ντεμπούτο της Aramco

admin

ΦΠΑ: Τι αλλαγές έρχονται στην αγορά ακινήτων

admin

Προσοχή: Αυτή είναι η κομπίνα με την οποία καλούν κόσμο να επενδύσει χρήματα σε κρυπτονομίσματα

admin

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με οριακή άνοδο

admin