Image default
Τράπεζες

«Γκάζι» για τα κόκκινα δάνεια ζητά η Ουάσιγκτον

Σημαντικά επιβαρυμένος παραμένει το τραπεζικός τομέας, σύμφωνα με το ΔΝΤ, με αποτέλεσμα να παραμένει αρνητική η πιστωτική επέκταση. Εκτιμά μάλιστα ότι η ανάκαμψη του κλάδου με τους σημερινούς ρυθμούς σημαίνει ότι η χρηματοδότηση επενδύσεων για τη στήριξη της ανάπτυξης θα απαιτήσει πολλά χρόνια!

Η προσπάθεια εξυγίανσης του κλάδου επιβραδύνθηκε σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Ταμείου από ένα συνδυασμό φτωχών τραπεζικών πρακτικών, αδύναμων χρηματοοικονομικών πολιτικών αλλά και εξαιτίας της ύφεσης που προηγήθηκε. Η ποιότητα των κεφαλαίων παραμένει αδύναμη και τα NPEs είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Παράλληλα, η κερδοφορία είναι από τις χαμηλότερες στη γηραιά ήπειρο (κάτι που περιορίζει την δυνατότητα δημιουργία κεφαλαίου και την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών). Επισημαίνει δε ότι «η πρόσβαση σε δανεισμό χωρίς εξασφαλίσεις παραμένει περιορισμένη και ακριβή, και παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, κάποιες συστημικές τράπεζες παραβιάζουν τους δείκτες κάλυψης ρευστότητας».

Κατά το ΔΝΤ τα υφιστάμενα πλαίσια πτώχευσης δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα μεγάλα χρέη του ιδιωτικού τομέα κυρίως εξαιτίας θεσμικών αδυναμιών και -στην περίπτωση του πλαισίου για τα νοικοκυριά- «φτωχής» νομικής σχεδίασης. Όπως υποστηρίζει, ενώ οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν αυξηθεί σταδιακά, στην σημερινή κλίμακα δεν εξασφαλίζουν αξιόπιστη «απειλή κατάσχεσης» για να περιοριστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Το ποσοστό επιτυχίας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι χαμηλό (το 85% των ακινήτων καταλήγει στις ίδιες τις τράπεζες) και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποστηρίζουν ότι γίνεται κατάχρηση του νομικού πλαισίου για να ακυρώνονται οι πλειστηριασμοί τελευταία στιγμή.

Η έκθεση επισημαίνει, ωστόσο, ότι οι τράπεζες έχουν αρχίσει να προσφέρουν πιο γενναιόδωρες ρυθμίσεις στους δανειολήπτες, ενώ η κυβέρνηση έχει βάλει προτεραιότητα την εκκαθάριση των τραπεζικών ισολογισμών. Στόχευση είναι τα κόκκινα δάνεια να αντιστοιχούν σε μονοψήφιο ποσοστό του χαρτοφυλακίου έως τα μέσα του 2022.

Να σημειωθεί ότι τα στελέχη του ΔΝΤ τάσσονται υπέρ της αύξησης του ορίου που υπάρχει σήμερα σε ότι αφορά τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις τράπεζες αλλά και της πληρωμής από το δημόσιο των εγγυήσεων που έχει δώσει σε δάνεια (σεισμόπληκτων, πλημμυροπαθών κτλ) τα οποία δεν εξυπηρετούνται.

Σχετικα αρθρα

Προμήθειες 700 εκατ. από τους καταναλωτές στις τράπεζες το α΄ εξάμηνο

admin

Λύσεις ανοικτής τραπεζικής από την Mastercard

admin

Τι ανακάλυψε η BofA στην επίσκεψη στην Αθήνα

admin

Σολτς: Πρέπει να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση της ευρωζώνης

admin

S&P: O «Ηρακλής» δεν είναι game changer για τα ελληνικά NPEs

admin

Ερντογάν: Θα συζητήσω την υπόθεση της Halkbank με τον Τραμπ

admin

Εκδόσεις ομολόγων 100 δισ. στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο

admin

Eurobank: Πώς δομείται τώρα το Project Cairo

admin

Οι δύο επιλογές της Alpha Bank για εμπροσθοβαρή μείωση των NPLs

admin

Μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ινδίας

admin

Αυστραλία: Μείωσε τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 1%

admin

Πιο αισιόδοξη η ΕΚΤ στην τελευταία συνεδρίαση

admin

Moody’s: Υποβαθμίζει το outlook για τις γερμανικές τράπεζες, «καμπανάκι» για την κερδοφορία

admin

«Κόφτης» το ΕΣΠΑ στην κρατική επιδότηση α’ κατοικίας

admin

Στο «στόχαστρο» μπαίνουν οι προθεσμιακές καταθέσεις

admin

«Κόκκινα» δάνεια 400 εκατ. ευρώ στην Κύπρο απέκτησε η B2Holding

admin

ΕΤΕ: Κλείνει το μέτωπο με το ΤΧΣ

admin

Axia: Τι εκτιμά τώρα για τις ελληνικές τράπεζες

admin