Image default
Τράπεζες

«Γκάζι» για τα κόκκινα δάνεια ζητά η Ουάσιγκτον

Σημαντικά επιβαρυμένος παραμένει το τραπεζικός τομέας, σύμφωνα με το ΔΝΤ, με αποτέλεσμα να παραμένει αρνητική η πιστωτική επέκταση. Εκτιμά μάλιστα ότι η ανάκαμψη του κλάδου με τους σημερινούς ρυθμούς σημαίνει ότι η χρηματοδότηση επενδύσεων για τη στήριξη της ανάπτυξης θα απαιτήσει πολλά χρόνια!

Η προσπάθεια εξυγίανσης του κλάδου επιβραδύνθηκε σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Ταμείου από ένα συνδυασμό φτωχών τραπεζικών πρακτικών, αδύναμων χρηματοοικονομικών πολιτικών αλλά και εξαιτίας της ύφεσης που προηγήθηκε. Η ποιότητα των κεφαλαίων παραμένει αδύναμη και τα NPEs είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Παράλληλα, η κερδοφορία είναι από τις χαμηλότερες στη γηραιά ήπειρο (κάτι που περιορίζει την δυνατότητα δημιουργία κεφαλαίου και την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών). Επισημαίνει δε ότι «η πρόσβαση σε δανεισμό χωρίς εξασφαλίσεις παραμένει περιορισμένη και ακριβή, και παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, κάποιες συστημικές τράπεζες παραβιάζουν τους δείκτες κάλυψης ρευστότητας».

Κατά το ΔΝΤ τα υφιστάμενα πλαίσια πτώχευσης δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα μεγάλα χρέη του ιδιωτικού τομέα κυρίως εξαιτίας θεσμικών αδυναμιών και -στην περίπτωση του πλαισίου για τα νοικοκυριά- «φτωχής» νομικής σχεδίασης. Όπως υποστηρίζει, ενώ οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν αυξηθεί σταδιακά, στην σημερινή κλίμακα δεν εξασφαλίζουν αξιόπιστη «απειλή κατάσχεσης» για να περιοριστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Το ποσοστό επιτυχίας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι χαμηλό (το 85% των ακινήτων καταλήγει στις ίδιες τις τράπεζες) και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποστηρίζουν ότι γίνεται κατάχρηση του νομικού πλαισίου για να ακυρώνονται οι πλειστηριασμοί τελευταία στιγμή.

Η έκθεση επισημαίνει, ωστόσο, ότι οι τράπεζες έχουν αρχίσει να προσφέρουν πιο γενναιόδωρες ρυθμίσεις στους δανειολήπτες, ενώ η κυβέρνηση έχει βάλει προτεραιότητα την εκκαθάριση των τραπεζικών ισολογισμών. Στόχευση είναι τα κόκκινα δάνεια να αντιστοιχούν σε μονοψήφιο ποσοστό του χαρτοφυλακίου έως τα μέσα του 2022.

Να σημειωθεί ότι τα στελέχη του ΔΝΤ τάσσονται υπέρ της αύξησης του ορίου που υπάρχει σήμερα σε ότι αφορά τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις τράπεζες αλλά και της πληρωμής από το δημόσιο των εγγυήσεων που έχει δώσει σε δάνεια (σεισμόπληκτων, πλημμυροπαθών κτλ) τα οποία δεν εξυπηρετούνται.

Σχετικα αρθρα

Κομισιόν: Ενέκρινε την πώληση της βουλγαρικής θυγατρικής της Πειραιώς στη Eurobank

admin

Eurobank: Πώς εξηγούνται τα «σκαμπανεβάσματα» στο οικονομικό κλίμα

admin

S&P: O «Ηρακλής» δεν είναι game changer για τα ελληνικά NPEs

admin

Σε συζητήσεις με Βρυξέλλες η Ιταλία για τα «κόκκινα» δάνεια της Monte Paschi

admin

Τα έξι βήματα και τα μυστικά του σχεδίου «Ηρακλής»

admin

Deutsche Bank: Λανσάρει στην Ισπανία κάρτα με κωδικό που αλλάζει

admin

Το… βιογραφικό που εξασφαλίζει τώρα καριέρα στις τράπεζες

admin

Αυστραλία: Μείωσε τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 1%

admin

Αυξημένες στα 143,1 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα

admin

Bundesbank: Αδύναμη η ανάπτυξη στη Γερμανία και το Q1 του 2020

admin

Κόκκινα δάνεια €60 δισ. θα αναλάβουν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων

admin

Optima bank: Άνοιξε το πρώτο της κατάστημα η νέα τράπεζα του Ομίλου Βαρδινογιάννη

admin

Γιατί μπήκε λουκέτο σε δύο ανταλλακτήρια συναλλάγματος

admin

Αμετάβλητα στο 1% τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα Αυστραλίας

admin

Οι δύο επιλογές της Alpha Bank για εμπροσθοβαρή μείωση των NPLs

admin

Deutsche Bank: Πιο αισιόδοξοι οι αναλυτές για Πειραιώς και Alpha

admin

JP Morgan: Πολλά υποσχόμενος ο Ηρακλής για τις τράπεζες

admin

Σε επίπεδα-ρεκόρ οι εκδόσεις SNP ομολόγων από τις ευρωτράπεζες φέτος

admin