Image default
Διεθνή

Κλιματική αλλαγή : «Ιστορικό» στοπ της ΕΤΕπ στη χρηματοδότηση έργων για ορυκτά καύσιμα

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι θα πάψει να χρηματοδοτεί νέα έργα που αφορούν τα ορυκτά καύσιμα – μη εξαιρουμένου του φυσικού αερίου – από το 2022, απόφαση που επαινείται για τη συμβολή της στις προσπάθειες αποτροπής της κλιματικής αλλαγής.

«Γιγαντιαίο άλμα»

Για «ιστορική» απόφαση έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ. Για «γιγαντιαίο άλμα» μίλησε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγερ.

«Θα σταματήσουμε να χρηματοδοτούμε τα ορυκτά καύσιμα και θα θέσουμε σε εφαρμογή την πιο φιλόδοξη στρατηγική φιλικών προς το περιβάλλον επενδύσεων μεταξύ όλων των δημόσιων χρηματοπιστωτικών οργανισμών στον κόσμο», δεσμεύθηκε ο Χόγερ, σημειώνεται σε ανακοίνωση του θεσμού.

Η ΕΤΕπ, με έδρα το Λουξεμβούργο, είναι η επενδυτική τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το διοικητικό συμβούλιό της, που αποτελείται από αντιπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενέκρινε σε ψηφοφορία του χθες Πέμπτη τη νέα πολιτική της για τις επενδύσεις.

«Μακρές» διαβουλεύσεις

Οι διαβουλεύσεις για την αναστολή των επενδύσεων σε έργα που αφορούν τα ορυκτά καύσιμα ήταν «μακρές», αναγνώρισε ο αντιπρόεδρος του θεσμού, Αντριου ΜακΝτάουελ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής διάσκεψης με δημοσιογράφους.

Πολλές ΜΚΟ από την πλευρά τους στηλίτευσαν τους δισταγμούς κρατών μελών ως προς το εάν θα συμπεριλαμβανόταν στην αναστολή των επενδύσεων το φυσικό αέριο, που εγγυάται τις χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ των ορυκτών καυσίμων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε χθες τη νέα πολιτική της ΕΤΕπ, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την «μεταβατική ρύθμιση» που προβλέπει «προοδευτική εγκατάλειψη των έργων που συνδέονται με το φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων έργων διασύνδεσης [σ.σ. δικτύων αγωγών] και αποθήκευσης αερίου, των λεγόμενων έργων κοινού ενδιαφέροντος».

Πέραν της ανακοίνωσης για τα ορυκτά καύσιμα, η ΕΤΕπ τόνισε πως ευελπιστεί να «αποδεσμεύσει» έως και 1 τρισεκατομμύριο ευρώ που θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις φιλικές προς το κλίμα και για τη βιώσιμη ανάπτυξη την προσεχή δεκαετία.

«Κλιματική τράπεζα»

Η επόμενη πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει ταχθεί υπέρ της μεταμόρφωσης της ΕΤΕπ σε «κλιματική τράπεζα».

«Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ θα έχει επαρκή οικονομικά μέσα για να κάνει πραγματικότητα τις φιλοδοξίες της ως προς το κλίμα και αναμένεται να δημιουργήσει νέα δυναμική σε παγκόσμιο επίπεδο», σημείωσε με ικανοποίηση ο Μπρουνό Λεμέρ, υπενθυμίζοντας τη διακηρυγμένη πρόθεση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην ΕΤΕπ.

Η Γαλλία είναι «διατεθειμένη να αυξήσει την κεφαλαιουχική συμμετοχή της για να υπηρετήσει αυτή τη φιλοδοξία», υπερθεμάτισε ο Λεμέρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Les Echos.

Η ΕΤΕπ θέλει να ευθυγραμμίσει την επενδυτική πολιτική της με τις δεσμεύσεις που έγιναν όταν υπεγράφη η συμφωνία του Παρισιού για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Την απόφαση εξήραν ΜΚΟ

«Επιτέλους, η μεγαλύτερη δημόσια τράπεζα του κόσμου κάμπτεται μπροστά στην πίεση των πολιτών και αναγνωρίζει ότι η χρηματοδότηση όλων των ορυκτών καυσίμων πρέπει να τερματιστεί», σχολίασε μέσω Twitter ο Κολάν Ρος, στέλεχος της οργάνωσης Φίλοι της Γης, προτρέποντας όλες τις άλλες τράπεζες, δημόσιες και ιδιωτικές, να τη μιμηθούν.

Η απόφαση αυτή «αποτελεί επίσης σαφή έκκληση προς όλα τα ταμεία της ΕΕ να συντονίσουν το βήμα τους και να αποκλείσουν κάθε πιθανότητα χρηματοδότησης δραστηριοτήτων οι οποίες επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή», συμπλήρωσε ο Μάρκους Τρίλινγκ του Δικτύου Δράσης για το Κλίμα.
Ωστόσο, οι οικολογικές οργανώσεις επικρίνουν το γεγονός ότι η εφαρμογή της απόφασης αυτής θα γίνει με αργό ρυθμό.

«Μολονότι η νέα πολιτική σημαίνει ότι η ΕΕ ουσιαστικά θα τερματίσει τη στήριξή της [σε έργα που αφορούν] στον άνθρακα και το πετρέλαιο, η χρηματοδότηση έργων όπως οι αγωγοί μεταφοράς αερίου ως το 2021 και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών υποδομών ορυκτών καυσίμων πέραν του 2021 απειλούν τις δεσμεύσεις της ΕΕ ως προς το κλίμα», σημείωσε η Greenpeace σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Κανόνας «αποδοτικότητας»

Η ΕΤΕπ θα θέσει σε εφαρμογή στα τέλη του 2021 κανόνα «αποδοτικότητας», δηλαδή όριο εκπομπών 250 γραμμαρίων CO2 ανά κιλοβατώρα, προς τον οποίο θα πρέπει να συμμορφώνονται όλα τα μελλοντικά έργα ώστε να εγκρίνεται η χρηματοδότησή τους.

Στο όριο αυτό δεν μπορούν να συμμορφωθούν οι συμβατικές υποδομές αερίου, εξηγεί ο θεσμός. Μόνο η καταφυγή σε «πράσινο» αέριο, ή πιο προχωρημένες τεχνολογίες, όπως η «δέσμευση και αποθήκευση» διοξειδίου του άνθρακα, μπορούν να ανταποκριθούν στον κανόνα.

Το όριο μολαταύτα είναι «πολύ υψηλό» για το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), που προεξοφλεί ότι έτσι θα μπορούν οι μεγαλύτεροι, άρα αποδοτικότεροι, σταθμοί παραγωγής ηλεκτρισμού που καίνε φυσικό αέριο να εξασφαλίζουν χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τις Greenpeace και WWF, 19 κράτη μέλη τάχθηκαν υπέρ της νέας πολιτικής επενδύσεων, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Γερμανία. Η αδιαλλαξία ως προς το φυσικό αέριο όμως πάγωσε κάποια κράτη, που ψήφισαν εναντίον, ή απείχαν. Ενώ η Αυστρία και το Λουξεμβούργο απείχαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ότι συμπεριλήφθηκαν οι πυρηνικοί ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί στη νέα πολιτική, κατά τις ίδιες ΜΚΟ.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικα αρθρα

Μπογκοτά: Να συγκληθεί το διαρκές συμβούλιο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών για τη Βολιβία

admin

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στον «γιο της Μελάνια» να μην καπνίζει ηλεκτρονικό τσιγάρο

admin

Βρετανία: Στους Φιλεύθερους και πρώην βουλευτής των Εργατικών – Μετά την… ασυνήθιστη προσχώρηση του Φίλιπ Λι

admin

Πολωνία : Το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα νικητής των εκλογών

admin

Ασύλληπτη δήλωση Τραμπ: Μου αρέσουν οι Κούρδοι… αλλά δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία

admin

Τουρκία : Η επίθεση στη βόρεια Συρία δεν έχει ξεκινήσει

admin

Βραζιλία : Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου απώλεσε 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα την περασμένη χρονιά

admin

Το Twitter απολογήθηκε στους χρήστες που χρησιμοποίησε στοιχεία τους για διαφημιστικούς σκοπούς

admin

Μοσάντ: Οι Ισραηλινοί παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα του Τραμπ

admin

Ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν δέχτηκε επίθεση από γυναίκα σε μπαρ –Τον κοιτούσαν όλοι

admin

Τρόμος στην Κωνσταντινούπολη: Λεωφορείο έπεσε σε πλήθος – Ένας νεκρός και 15 τραυματίες

admin

«Είσαι όμορφη Μπριζίτ» – Πανό υποστήριξης για την πρώτη κυρία της Γαλλίας

admin

Ρωσία : Μεθυσμένος 36χρονος εισέβαλε σε παιδικό σταθμό και μαχαίρωσε 6χρονο αγοράκι

admin

Πιτζόλ: Το τελευταίο «αντίο» στον πιο διάσημο παγετώνα που «πέθανε» λόγω κλιματικής αλλαγής

admin

Συρία: Ο Άσαντ ενέκρινε προϋπολογισμό 9,2 δισ. δολαρίων για το 2020

admin

Βολιβία : Νέες συγκρούσεις στον απόηχο των προεδρικών εκλογών

admin

Η Ολλανδία παραδέχθηκε «λάθος» βομβαρδισμό με 70 νεκρούς στο Ιράκ

admin

Σεισμός στην Αλβανία : Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών [Εικόνες χάους]

admin