Image default
Πολιτική

Χατζηδάκης για ΧΥΤΑ Φυλής: Πληρώνουμε το κόστος του λαϊκισμού

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Γκιόκα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, επισήμανε ότι «έχουμε την εικόνα που είδε ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον Απρίλιο επισκεπτόμενος τον ΧΥΤΑ Φυλής και είπε πως ολόκληρη η Αττική κάθεται πάνω σε μία ωρολογιακή βόμβα από σκουπίδια. Αυτή την εικόνα είδα κι εγώ στις 21 Αυγούστου που επισκέφτηκα τον ίδιο χώρο. Και σημείωσα ότι μπορεί να δοθούν μόνο κάποιες προσωρινές λύσεις, στην προσπάθεια εν τω μεταξύ να βρεθεί μία πιο μόνιμη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής».

Ο κ. Γκιόκας έκανε λόγο για «έγκλημα διαρκείας» και «κατά συρροή», που διαπράττουν εδώ και δεκαετίες οι κυβερνήσεις όλων των κομμάτων μαζί με τις περιφερειακές διοικήσεις και συγκεκριμένους δημάρχους στη δυτική Αθήνα και στη δυτική Αττική. Απαντώντας ο κ. Χατζηδάκης περιέγραψε την κατάσταση ως εξής: «Υπήρχε ένας σχεδιασμός από το 2014 από τον τότε περιφερειάρχη, κ. Σγουρό, για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με μονάδες ολοκληρωμένης επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Αττική, με βάση τον περιφερειακό σχεδιασμό, με βάση χωροθετήσεις οι οποίες είχαν γίνει».

Και πρόσθεσε: «Όλα αυτά εγκαταλείφθηκαν στη συνέχεια από την προηγούμενη περιφερειάρχη, κ. Δούρου, στο όνομα ενός υπερφιλόδοξου σχεδιασμού, που δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Το 2012-2014, όταν ήμουν υπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τις συμβάσεις ΣΔΙΤ, με τις συμβάσεις που είχαμε κάνει για τις Σέρρες και για την Ήπειρο μπήκαν στις ράγες μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σήμερα τόσο στην Ήπειρο όσο και στις Σέρρες έχει λυθεί χάρη στις δικές μας πολιτικές.

Αντίστοιχες συμβάσεις  όμως που υπεγράφησαν στην Αττική και στην Κέρκυρα ακυρώθηκαν κατόπιν από την περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική και από τον δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα. Ακυρώθηκαν και το αποτέλεσμα είναι αυτό που ξέρει όλη η Ελλάδα με τα σκουπίδια στην Κέρκυρα. Να το κόστος του λαϊκισμού, να πόσο πληρώνουμε όλοι μαζί το ότι φεύγουμε από πρακτικές οι οποίες υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απηύθυνε προς τον αρμόδιο υπουργό το ερώτημα, τι θα κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να αποτρέψει «το νέο επιχειρούμενο έγκλημα σε βάρος των κατοίκων της δυτικής Αττικής», για να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ και ποια στάση θα κρατήσει κατά τη διαδικασία έκδοσης των περιβαλλοντικών και άλλων αδειοδοτήσεων του νέου ΧΥΤΑ, που «πέρα από εγκληματικός είναι και παράνομος, γιατί προβλέπεται σε μία περιοχή απολύτου προστασίας, που εμπίπτει σε κριτήρια αποκλεισμού».

Επίσης, ο κ. Γκιόκας ρώτησε τι θα κάνει η κυβέρνηση για να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις και να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή.

«Έχουμε ζητήσει από την Περιφέρεια Αττικής να υποβάλει το σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική στο πλαίσιο και του νέου περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τους επόμενους μήνες, ο κ. Πατούλης, ο νέος περιφερειάρχης και το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής θα υποβάλουν τις προτάσεις τους και με βάση αυτές τις προτάσεις θα κινηθούμε», απάντησε ο Κωστής Χατζηδάκης και προσέθεσε ότι η ανακύκλωση διαλογής στην πηγή είναι και δικές μας πολιτικές, όπως δική μας πολιτική είναι και η εισαγωγή ουσιαστικά του κάθε κάδου για τα οργανικά, για τα τρόφιμα δηλαδή σε μεγάλο βαθμό που προφανώς αυτές οι πολιτικές θα απαλύνουν το πρόβλημα.

«Μόνο που όλα αυτά απαιτούν κάποιον χρόνο. Το πρόβλημα, όμως, της Φυλής, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική είναι άμεσο, είναι των επόμενων μηνών. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι», υπογράμμισε ο αρμόδιος υπουργός και κάλεσε «να είμαστε όλοι πρακτικοί και υπεύθυνοι. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, τι γίνεται στη Γερμανία, στη Σουηδία, στην Αυστρία, στην Ιταλία. Ας το κάνουμε επιτέλους και στην Ελλάδα, να σταματήσουμε να είμαστε οι τελευταίοι των τελευταίων στη διαχείριση των απορριμμάτων».

Σχετικα αρθρα

«Νόμος και τάξη»: Σύγκρουση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης για δημόσια ασφάλεια και ΑΣΟΕΕ με φόντο το Πολυτεχνείο

admin

Θάνου: Θα παραμείνω στην Επιτροπή Ανταγωνισμού – Δεν ήταν κομματική η επιλογή μου

admin

Απάντηση Τσακαλώτου σε Σταϊκούρα για την «κοπτοραπτική»

admin

Βουλή: Την «Ωρα του Πρωθυπουργού» ενεργοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

admin

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κορονοϊο – Επιπλέον 929 γιατροί και νοσηλευτές από βδομάδα- Αυστηροί έλεγχοι

admin

Οι συμβουλές του Κώστα Αχ. Καραμανλή για τις μετακινήσεις λόγω κορονοϊού

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ράμα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου

admin

Πέτσας για ομιλία Τσίπρα: Δε διδάχθηκε τίποτα από τις εκλογές

admin

Δυσφορία Σκουρλέτη για τη διεύρυνση με το ΠΑΣΟΚ

admin

Μπακογιάννης για την φωτιά στην Εύβοια: Δύσκολη νύχτα – Τεράστια οικολογική καταστροφή

admin

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται αύριο την Ολλανδία

admin

Καγκελαρία Γερμανίας: Στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα στην οικονομία, την ενέργεια και το κλίμα

admin

Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Μεταφορών για τα ακινητοποιημένα ιστορικά οχήματα

admin

«Έτσι θέλει να ανακτήσει την εξουσία o Αλέξης Τσίπρας»

admin

Χρηστίδης: Ο Μητσοτάκης αθωώνει τον Τσίπρα για το Μάτι

admin

Μητσοτάκης στο Αμπού Ντάμπι: Συνέχεια στο σαφάρι επενδύσεων στην Αραβική Χερσόνησο

admin

Μπακογιάννη: Δεν δικαιούται κανείς να παίζει με την πορεία της χώρας

admin

Θεοδωρικάκος: Ο αγώνας για έξοδο από την κρίση είναι και αγώνας εθνικός

admin