Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Ευρωζώνη: Μεταδίδει τον «ιό» ο Γερμανός ασθενής;

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης απέφυγε την ύφεση, αλλά είναι φανερό ότι ασθενεί. Και ο μεγάλος φόβος των ειδικών ότι είναι ότι θα μεταδόσει τον «ιό» και στα υπόλοιπα μέλη της νομισματικής ένωσης. Ήδη οι πληγές του γερμανικού βιομηχανικού τομέα αρχίζουν να προκαλούν πόνο στην… Ιταλία.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Βloomberg, επιχειρήσεις μεγάλες και μικρές στις βόρειες περιοχές της Ιταλίας, που τείνουν να ευημερούν ακόμη και σε δύσκολες ώρες για την υπόλοιπη χώρα, αρχίζουν να πληττονται από την κάμψη των πωλήσεων προς τις μεταποιητικές εταιρείες της Γερμανίας. Και αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα για την ιταλική κυβέρνηση, που παλεύει να δώσει ώθηση στην ασθενική ανάπτυξη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ. 

Η Γερμανία είναι ο κορυφαίος προορισμός των ιταλικών εξαγωγών. Το 2018 εισέρευσαν στη γερμανική αγορά ιταλικά αγαθά αξίας 58 δισ. ευρώ, κυρίως ανταλλακτικά για αυτοκίνητα, εξαρτήματα για οικιακές συσκευές, αλλά και χημικά. Η γερμανική επιβράδυνση επηρεάζει κατά κύριο λόγο πέντε περιοχές του ιταλικού Βορρά, που καλύπτουν και τα 3/4 των ιταλικών εξαγωγών προς την κορυφαία ευρωπαϊκή οικονομία. Πρόκειται για το Μιλάνο, την Τοσκάνη, το Πιεντμόντ, την Εμίλια Ρομάνια και το Βένετο. 

Βεβαίως δεν είναι μόνο τα γερμανικά προβλήματα, που ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στον ιταλικό Βορρά. Η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit, αλλά και ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και σχεδόν 17 μήνες συμπληρώνουν την γκάμα των εξωτερικών προκλήσεων. 

Οι οικονομόλογοι είναι απαισιόδοξοι συνολικά για τη ζώνη του ευρώ, παρά τον δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, που προωθεί η ΕΚΤ. 

Σε έρευνα του - η μεγάλη πλειονότητα των οικονομολόγων βλέπει συνέχεια στις χαμηλές πτήσεις της ανάπτυξης, με ρυθμούς 0,2% με 0,3% έως και τα μέσα του 2021.  

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Ολλανδία θα αυξήσουν τις δαπάνες τους, αλλά δεν περιμένουν δραστικά σχέδια τόνωσης της ανάπτυξης. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι κυβερνήσεις των δύο οικονομιών του πυρήνα είναι πολύ επιφυλακτικές στα ανοίγματα και στην απόκλιση από την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. Θεωρούν πάντως ότι οι συγκρατημένες κινήσεις στο μέτωπο της δημοσιονομικής πολιτικής σε συνδυασμό με την χαλαρή πολιτική της ΕΚΤ περιορίζουν τον κίνδυνο της ύφεσης. 

Έτσι αποτιμούν στο 25% τις πιθανότητες μίας ύφεσης στη ζώνη του ευρώ μέσα στον επόμενο χρόνο, έναντι 30% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοσκόπηση. Για τα επόμενα δύο χρόνια οι πιθανότητες υπολογίζονται σε 30% έναντι 35% στην προηγούμενη έρευνα. 

– 

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

admin

Γιατί χρειαζόμαστε μια νέα ελληνική κρίση

admin

Ο θάνατος του Κάστρο θα επαναπροσδιορίσει την Κούβα

admin

Σέντερ: Ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για όλη την Ευρώπη

admin

Ανεξάρτητη έρευνα: Τα λάθη που έγιναν στα μνημόνια – «Μπηχτή» Σεντένο

admin

Το μυστικό όπλο της Βόρειας Κορέας; Η οικονομική ανάπτυξη

admin

Η Ιταλία εγκρίνει τους στόχους για το έλλειμμα – Πρόσω ολοταχώς για σύγκρουση με τις Βρυξέλλες

admin

Χρηματιστήριο : Συνεχίζει πτωτικά για 6η συνεδρίαση

admin

Χρηματιστήριο: Ανακάμπτει η αγορά με μοχλό τράπεζες

admin

Ιράν : Στα 53 δισεκ. βαρέλια αργού τα εκτιμώμενα αποθέματα του νέου πετρελαϊκού κοιτάσματος

admin

Γιατί η Νορβηγία αύξησε για τέταρτη φορά φέτος τα επιτόκια

admin

Οι μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη το 2020

admin

Σήμερα η έκδοση των δύο πρώτων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για το Ελληνικό

admin

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική η πορεία των ελληνικών εξαγωγών το πρώτο εξάμηνο του 2017

admin

Νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

admin

ΚΕΠΚΑ: Επικίνδυνα τα 2/3 των προϊόντων που πωλούνται online -Με χημικά, χωρίς ασφάλεια

admin

ΔΝΤ : Ανάπτυξη 2% το 2019 και 2,2% το 2020 για την ελληνική οικονομία

admin

Restart στον «Τουρισμό»: Αγώνας δρόμου από τους ξενοδόχους για να «σωθεί» η χρονιά

admin