Image default
Ευρώπη

Η κινητικότητα στα Βαλκάνια και η αμερικανική ομπρέλα

Ως επιστέγασμα στη συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας στον τομέα της ενέργειας μπαίνει η αμερικανική ομπρέλα για την ενεργειακή ασφάλεια και την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών στα Βαλκάνια. Ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, κ. Τζέφρι Πάιατ, συναντήθηκε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ σε μία διόλου τυχαία συγκυρία, καθώς πριν από λίγες εβδομάδες, έπεσαν και τυπικά οι υπογραφές για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB.

Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός αποτελεί «κλειδί» για τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και των οδεύσεων του φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και, υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Πάιατ συνεχάρη τον Βούλγαρο πρωθυπουργό για την υπογραφή εκφράζοντας την αμερικανική στήριξη στη δημιουργία ενός κόμβους ενεργειακής ασφάλειας. «Έδωσα συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ για τη συνεχή πρόοδο σε ό,τι αφορά τον αγωγό IGB, ο οποίος, όπως και το έργο του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, θα συμβάλει στη μετατροπή της περιοχής σε σημαντικό κόμβο της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας αλλά και στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Αθήνα.

Ο κ. Πάιατ έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της αμερικανικής διπλωματίας το θέμα και κατά την πρόσφατη τοποθέτησή του στο Thessaloniki Summit 2019, όπου και είχε τονίσει πως η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, με προμετωπίδα τους αγωγούς ΤΑΡ και IGB αλλά και την πλωτή πλατφόρμα FSRU αποτελούν ένα τρίπτυχο συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα ενώ καθιστούν την Αλεξανδρούπολη ως σημαντικό παράγοντα με στρατηγικό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή. (δείτε περισσότερα εδώ).

Το πλαίσιο αυτό της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας για την επίτευξη συνεργιών στα Βαλκάνια φαίνεται ότι παρακολουθούν από κοντά και τα Σκόπια. Η διπλωματία της Βόρειας Μακεδονίας έχει αντιληφθεί ότι υπάρχει ένα πεδίο περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και γι’ αυτό αποφάσισε, όπως έγραψε το economix.gr, να προχωρήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου με την Ελλάδα, θέτοντας μάλιστα ως επικεφαλής για την πρόοδο των διμερών διαπραγματεύσεων τον υπουργό Οικονομίας Kreshnik Bekteshi.

Σε κάθε περίπτωση, το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στα ενεργειακά και τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των κρατών της βαλκανικής μαρτυρά το ενδιαφέρον τους να στηθεί ένα ανάχωμα απέναντι στην επιρροή που μπορεί να ασκήσει η Μόσχα μέσω της μονοπωλιακής εξυπηρέτησης των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης. Την ίδια ανησυχία πάντως μοιράζονται και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που δεν θέλουν να δουν τη γηραιά ήπειρο ως ενεργειακό «όμηρο» της Ρωσίας. 

Σχετικα αρθρα

Σαρλ Μισέλ: Μάρτιο η συζήτηση με την Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο

admin

«Πράσινο» από τον ΕΜΑ για κοκτέιλ αντισωμάτων από τη Regeneron

admin

Προχωρά σε ανάπλαση του ιστορικού κέντρου το Άργος – «Κλειδί» η χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ

admin

ΕΣΠΑ: Πλούσια δράση από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αποκορώνου

admin

Το lockdown καθυστερεί την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων

admin

Οι αμερικανοί επενδυτές «βλέπουν» και άλλους κλάδους εκτός από λιμάνια και Ναυπηγεία

admin

Θέματα ασφάλειας και άμυνας επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε.

admin

Βόζεμπεργκ: Κερδίζει έδαφος η θέση του πρωθυπουργού για πιστοποιητικό εμβολιασμού

admin

OLAF: Απατεώνες επιδίωξαν να πωλήσουν συνολικά 900 εκατ. δόσεις εμβολίων σε κράτη της ΕΕ

admin

Τηλεδιάσκεψη Δ. Μιχαηλίδου με τον Ισπανό ομόλογό της

admin

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι η μόνη απάντηση στα προβλήματα

admin

Guardian: 4 στα 5 εμβόλια της AstraZeneca δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα στην Ε.Ε.

admin