Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Χρ. Σταϊκούρας: Πιθανή νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020

Στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε νέα μείωση προέβη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Σε συνέντευξη του στην “Βραδυνή της Κυριακής” ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι: “η αρχική μας δέσμευση ήταν για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας και κλιμακωτά, ξεκινώντας με 10%. Προχωρήσαμε, όμως, από φέτος, σε υψηλότερη, από την αναμενόμενη, μείωση, και μας μένει σε εκκρεμότητα ένα ακόμη 10%. Αυτό πράγματι δεν συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό, γιατί επεξεργαζόμαστε και θα ολοκληρώσουμε, πριν το καλοκαίρι του 2020, την αναμόρφωση του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας. Στόχος μας να καταστεί η φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη.

Εκτιμούμε ότι με την αναμόρφωση αυτή, θα έχουμε το περιθώριο να προχωρήσουμε σε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, από το 2020″.

Ερωτηθείς για τις αλλαγές που θα επέλθουν στην φορολοταρία ο κ. Σταϊκούρας κάνει λόγο ότι “όπως έχει αποδειχτεί, η φορολοταρία δεν αποτελεί, πλέον, θελκτικό κίνητρο για τους πολίτες. Γι’ αυτό πρέπει να επινοήσουμε νέα κίνητρα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να γίνω περισσότερο συγκεκριμένος. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι συνεργαζόμαστε με το ΙΟΒΕ, για να βρούμε τη βέλτιστη δέσμη κινήτρων. Όταν είμαστε έτοιμοι, θα τα ανακοινώσουμε”.


 

Οι θετικές προοπτικές της οικονομίας μείωσαν το κόστος δανεισμού

Όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομίας, οι θετικές προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας μετά την αλλαγή κυβέρνησης έχουν μειώσει το κόστος δανεισμού, με αποτέλεσμα η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές κεφαλαίου σταδιακά να αποκαθίσταται, καταθέσεις να επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα και η πιστοληπτική ικανότητα εταιριών και νοικοκυριών να βελτιώνεται.

“Αυτά τα στοιχεία επηρεάζουν θετικά τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία καλούνται να επανεκκινήσουν, σε υγιείς όμως βάσεις, την πραγματική Οικονομία, αποτελώντας μοχλό ανάπτυξής της” δηλώνει ο ΥΠΟΙΚ.

Και συμπληρώνει ότι “αναμφισβήτητα, όμως, το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων δυσχεραίνει την αναγκαία πιστωτική επέκταση. Η κυβέρνηση κατανόησε, από την πρώτη στιγμή, ότι η επίλυση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων είναι υψίστης σημασίας για την ελληνική Οικονομία. Για το λόγο αυτό, μετά και την έγκριση του πλαισίου από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού, προχωρά, άμεσα, στην υλοποίηση του μοντέλου εγγύησης του Δημοσίου σε τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία.

Παράλληλα, η σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ έχει ήδη βελτιώσει την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών”.

Τέλος, όσον αφορά την καταβολή κοινωνικού μερίσματος στα τέλη του έτους, ο κ. Σταϊκούρας δηλώνει πως “οτιδήποτε λέγεται μέχρι σήμερα, είναι χρήσιμο ως σκέψη, αλλά, επί της ουσίας, είναι πρόωρο”, καθώς “στα τέλη Νοεμβρίου θα έχουμε ουσιαστικά τα απολογιστικά δεδομένα του έτους. Θα διαπιστώσουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρχουν και θα αποφασίσουμε για την κατανομή και αξιοποίησή τους”.

Σχετικα αρθρα

Η ευρωζώνη είναι τελικά δημοσιονομικά ασφαλής!

admin

Οι έξι «καυτές πατάτες» για την κυβέρνηση

admin

Εβδομαδιαία κέρδη 1,54% κατέγραψε το Χρηματιστήριο, μια ανάσα από τις 950 μονάδες

admin

Airbnb : Γιατί μειώνονται τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις 

admin

ΕΒΕΠ: Θετικό πρόσημο φέρουν οι ελαφρύνσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα

admin

Ο Τσίπρας πάει για… ψάρεμα

admin

Φορολογικό νομοσχέδιο : Τι αλλάζει σε e-αποδείξεις και ακίνητα

admin

Alpha Bank : Επαφές Ψάλτη με θεσμικούς στο Λονδίνο

admin

Τι αλλάζει από σήμερα στις συναλλαγές με κάρτες

admin

Γερμανικός Τύπος: Παζάρι για τα πόστα στις Βρυξέλλες

admin

Υπερκάλυψη 4,56 φορές για το «πράσινο» ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακής

admin

Attica Bank: Ξεπερνά τις προσδοκίες η ΑΜΚ

admin

Σόγια και χοιρινό εξαιρούνται από τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα

admin

Νουί: Οι χρηματοπιστωτικοί άνεμοι απαιτούν πιο σταθερά τραπεζικά θεμέλια

admin

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο κυνήγι του «μαύρου χρήματος»

admin

Ντράγκι: Η ΕΚΤ επιμένει να μην κουρευτούν οι καταθέσεις

admin

Πλεόνασμα : Το σχέδιο για μείωσή του – Στους θεσμούς τα στοιχεία

admin

Κρίση ελληνικού ασφαλιστικού: η τελευταία πράξη της ελληνικής τραγωδίας;

admin