Image default
Οικονομία

Έρευνα : Οι νευρικοί άνθρωποι ξοδεύουν γρηγορότερα τη σύνταξή τους

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που είναι πιο δεκτικοί ή πιο ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες ή αυτοί που είναι πιο νευρικοί και αρνητικοί μπορεί να ξοδεύουν τη σύνταξή τους γρηγορότερα συγκριτικά με αυτούς που είναι πιο εξωστρεφείς και αισιόδοξοι.

Η συγκεκριμένη μελέτη, δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Psychology and Aging» και σε αντιδιαστολή με προηγούμενες έρευνες που επικεντρώθηκαν σε πρακτικά ζητήματα είναι, κατά τη Σάρα Ασεμπέντο, επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Τέξας, η πρώτη έρευνα που είχε ως στόχο να συνδέσει τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας με τις αποφάσεις για τη διαχείριση των αποταμιεύσεων των συνταξιούχων.

Η Ασεμπέντο, ανέλυσε ψυχολογικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά προσωπικότητας σε πάνω από 3.600 άτομα, στις ΗΠΑ, με ηλικία 50 ετών και πάνω (η μέση ηλικία ήταν τα 70 έτη) το 2012 και το 2014. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μόνο συμμετέχοντες που έκαναν αναλήψεις από τους λογαριασμούς στους οποίους έμπαινε η σύνταξή τους ή από άλλους λογαριασμούς αποταμιεύσεων.

Πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη μέτρηση αυτού που ψυχολόγοι ονομάζουν πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας (μοντέλο των πέντε παραγόντων – Big Five): δεκτικότητα στην εμπειρία (σε αυτή την κλίμακα σκοράρουν ψηλά αυτοί που είναι δημιουργικοί, εφευρετικοί περιπετειώδεις και περίεργοι), ευσυνειδησία (η οποία χαρακτηρίζει αυτούς που είναι πολύ προσεκτικοί, οργανωτικοί, εργάζονται σκληρά και είναι επιμελείς) , αισιοδοξία, συγκαταβατικότητα (χαρακτηρίζει κυρίως ανθρώπους συμπονετικούς, φροντιστικούς, θερμούς, βοηθητικούς), νευρωτισμός (κλίμακα στην οποία σκοράρουν υψηλά άτομα ιδιαίτερα ανήσυχα, νευρικά, κυκλοθυμικά και όχι ήρεμα).

Στη συνέχεια οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με το κατά πόσο οι συμμετέχοντες θεωρούσαν ότι είχαν έλεγχο της οικονομικής τους κατάστασης και κατά πόσο αισθάνθηκαν θετικά ή αρνητικά συναισθήματα τις τελευταίες 30 ημέρες.

Τα ευρήματα…

«Βρήκαμε ότι αυτοί που είχαν υψηλότερη ευσυνειδησία, εξωστρέφεια, θετικά συναισθήματα και αισθήματα ελέγχου των οικονομικών τους τραβούσαν λιγότερα χρήματα από τους λογαριασμούς τους συγκριτικά με αυτούς που σκόραραν υψηλότερα σε χαρακτηριστικά όπως δεκτικότητα στην εμπειρία, συγκαταβατικότητα, νευρωτισμός και αρνητικά συναισθήματα» δήλωσε η Ασεμπέντο.

Τα ευρήματα δείχνουν, κατά την ερευνήτρια, ότι οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τα οικονομικά θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας των πελατών τους για τη δημιουργία στρατηγικών διαχείρισης της σύνταξής τους αντί να επικεντρώνονται στην οικονομική τους κατάσταση.

Η Ασεμπέντο προειδοποίησε ότι το υψηλότερο ποσοστό αναλήψεων δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό ούτε το χαμηλότερο κάτι απαραίτητα καλό.

Η ίδια καταλήγει ότι το υψηλό ποσοστό αναλήψεων είναι αρνητικό αν θέτει σε κίνδυνο το άτομο να ξεμείνει από χρήματα, μπορεί όμως να είναι θετικό, αν δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος καθώς επιτρέπει στο άτομο να ζει μια άνετη ζωή και αντίστοιχα το χαμηλό ποσό αναλήψεων είναι καλό στην περίπτωση που προστατεύει το άτομο από το να μείνει χωρίς χρήματα, αλλά αν αυτός ο κίνδυνος δεν υπάρχει και η συμπεριφορά αυτή είναι μια συνήθεια – εμμονή αποταμίευσης μπορεί να θεωρηθεί αρνητική καθώς θέτει στο άτομο αναίτιους περιορισμούς.

Σχετικα αρθρα

Χ. Θεοχάρης: 30 εκατ. ευρώ για τους πληγέντες της Thomas Cook

admin

Σημαντική επιδείνωση στις τιμές των ομολόγων

admin

ΔΝΤ: Χαμηλώνει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη

admin

Άρση μέτρων: Ανοίγει το λιανεμπόριο στις 11 Μαΐου

admin

Τουρισμός : Βαλίτσες ετοιμάζουν οι ξένοι – Ανεβαίνουν οι κρατήσεις από το εξωτερικό

admin

ΙΟΒΕ : Βουτιά δέκα μονάδων στις προσδοκίες για την ελληνική οικονομία τον Μάιο

admin

Bloomberg: Ο «πόλεμος» του Ερντογάν με τις αγορές

admin

43η η Αθήνα ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο

admin

ΗΠΑ: Οι δασμοί στα εισαγόμενα είδη απειλούν 1,5 εκατ. θέσεις εργασίας

admin

Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τη ΔΕΗ στο «παρά πέντε» της χρεοκοπίας

admin

Κορωνοϊός: Μέτρα για τους εργαζόμενους που έκλεισαν οι επιχειρήσεις τους

admin

Γεωργιάδης: Έξι ουρανοξύστες θα χτιστούν στο Ελληνικό – Πότε ξεκινούν οι εργασίες

admin

Να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης ζητούν οι εργαζόμενοι του επισιτισμού – τουρισμού

admin

Πτωτικό κλείσιμο στη Wall Street – Νέα άνοδος στις τιμές του πετρελαίου

admin

Κοροναϊός: Στην Κομισιόν η «καυτή πατάτα» του Ταμείου Ανάκαμψης, αγεφύρωτες οι διαφορές

admin

Πάγια ρύθμιση : Μικρό το ενδιαφέρον για τις 24 – 48 δόσεις

admin

Πετρέλαιο: Έρχεται αύξηση της τιμής – Μειώνεται η παραγωγή

admin

Κοροναϊός – Γαλλία : Ύφεση τουλάχιστον 8% «βλέπει» η διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας

admin