Image default
Οικονομία

Πάγια ρύθμιση : Τελευταία ευκαιρία στους οφειλέτες

Μια νέα πάγια ρύθμιση φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για την εξόφληση των οφειλών στην εφορία που θα βεβαιωθούν από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Η νέα ρύθμιση έρχεται προκειμένου αφενός να δοθούν ανάσες στους φορολογούμενους με χρέη στην εφορία και αφετέρου να επιτευχθούν καλύτερα εισπρακτικά αποτελέσματα.

Η σχετική διάταξη έχει ήδη περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο, μόλις ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση, παίρνει τον δρόμο προς τη Βουλή και έχει ως στόχο να βάλει φρένο στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών που ήδη έχουν εκτροχιαστεί και προσεγγίζουν τα 105 δισ. ευρώ.

Η νέα πάγια ρύθμιση

Στη νέα ρύθμιση, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, θα μπορούν να ενταχθούν «παλιοί» οφειλέτες, υπό την προϋπόθεση ότι τα χρέη τους είχαν υπαχθεί κατά το παρελθόν σε τμηματικό διακανονισμό, αλλά και ότι δεν έχουν πλήρως εξοφληθεί.

Για να αποφευχθούν λοιπόν «δυσάρεστες» καταστάσεις για τους φορολογούμενους, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιέλαβε στο νομοσχέδιο διάταξη που προβλέπει ότι όσοι είχαν ενταχθεί στις παλιές ρυθμίσεις των 12 ή των 100 δόσεων, αλλά τις έχασαν, θα μπορούν να επανεντάξουν το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής τους στο νέο πλαίσιο των 24 ή 48 δόσεων, που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Οι καινούργιες δόσεις δεν μπορούν να είναι περισσότερες από αυτές που εκκρεμούσαν, με την ελάχιστη καταβολή να ορίζεται στα 30 ευρώ και το επιτόκιο να κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι 24 δόσεις αφορούν τακτικούς φόρους, ενώ οι 48 αφορούν ρύθμιση έκτακτων οφειλών από κληρονομιές, γονικές παροχές και πρόστιμα.

Οι δόσεις

Έτσι, όλες οι βεβαιωμένες οφειλές θα μπορούν κατόπιν αίτησης των οφειλετών, πριν ή μετά τη λήξη της προθεσμίας καταβολής αυτών, να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται ως εξής:

– σε 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις

– έως 48 μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών, από φορολογικό και τελωνειακό έλεγχο, καθώς και για μη φορολογικές και τελωνειακές οφειλές, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στα επόμενα εδάφια.

Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των δόσεων της ρύθμισης για οφειλές που ρυθμίζονται έως 48 δόσεις καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση με βάση την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Υπενθυμίζεται ότι το 87,5% των οφειλετών χρωστά έως και 5.000 ευρώ, ποσοστό που φθάνει στο 92,6% εάν το ποσό της οφειλής ανέβει έως τα 10.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών του Δημοσίου χρωστούν ποσά έως 5.000 ή 10.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό οφειλών συσσωρεύεται στους μεγαλοοφειλέτες, αφού το 87,5% των οφειλετών χρωστά στην εφορία ποσά έως 5.000 ευρώ, που συνολικά αντιστοιχεί μόλις στο 2,3% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αντίθετα, 1.154 οφειλέτες που οφείλουν από 10.000.000 έως 100.000.000 ευρώ ο καθένας, χρωστούν συνολικά 28,3% των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επισημαίνεται εξάλλου ότι 79 οφειλέτες με χρέη πάνω από 100.000.000 ευρώ ο καθένας, οφείλουν συνολικά 32,7% των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Σχετικα αρθρα

Με μικρή άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος 4,5% του δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο

admin

Οι ΗΠΑ ψάχνουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τη Huawei

admin

Αίτηση πτώχευσης από την εταιρεία ρούχων Forever 21

admin

Νομοθετική ρύθμιση για τον φόρο στα αναδρομικά ποσά συντάξεων

admin

Γεωργιάδης: Από 2 Σεπτεμβρίου ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για την προστασία της α’ κατοικίας

admin

Γεωργιάδης: Τριπλασιάσθηκαν οι αιτήσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας

admin

Ανοιχτή σε συνεργασία με τη ΔΕΗ η Enel Green Power

admin

Διαβατήρια : Ποια είναι τα ισχυρότερα στον κόσμο – Η θέση της Ελλάδας

admin

Πώς διαμορφώνεται ο ΕΝΦΙΑ το 2020

admin

Τριπλή διάκριση για το Public στα HR Excellence Awards

admin

FT: Υπάρχουν λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι για την Ελλάδα

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με άνοδο 0,16% το άνοιγμα της αγοράς

admin

Άνοδος εξαγωγών και εισαγωγών στο εννεάμηνο

admin

Πλειστηριασμοί : Κύμα κατασχέσεων χτυπάει τους οφειλέτες

admin

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου

admin

Ενόχληση θεσμών για την πρόθεση Βαρουφάκη να δημοσιεύσει τις ηχογραφήσεις του Eurogroup

admin

Χρηματιστήριο: Οριακή πτώση στο ξεκίνημα της πρώτης συνεδρίασης του 2020

admin