Image default
Επιχειρήσεις

Στο α’ εξάμηνο του 2020 η «αλλαγή σελίδας» στη ΔΕΗ

Τέλος Νοεμβρίου ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ και τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση του επιχειρησιακού της σχεδίου από τη McKinsey & Company.

Με αυτούς τους δύο μπούσουλες, η δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, αλλάζει σελίδα και στο πρώτο εξάμηνο του 2020 αναμένεται να εφαρμόσει το νέο πλάνο της κυβέρνησης και της διοίκησης για την πορεία της προς την ενεργειακή μετάβαση της ενιαίας και ελληνικής αγοράς. Φυσικά για τη ΔΕH προέχει η επιστροφή στην «κανονικότητα», αφού οι τεράστιες ζημιές και τα προβλήματα ρευστότητας θέλουν χρόνο για να επουλωθούν.

Όπως και να χει και σύμφωνα με πληροφορίες το roadmap για τα επόμενα βήματα του σχεδίου διάσωσης και εισόδου της επιχείρησης στη νέα εποχή των ΑΠΕ και της απολιγνιτοποίησης προβλέπει:

1. Γύρω στις 26 με 28 Νοεμβρίου θα ψηφιστούν οι διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, με τη θέσπιση των ευέλικτων διαδικασιών προσλήψεων, των ατομικών συμβάσεων εργασίας για τους νεοεισερχόμενους σε αυτήν, την καθιέρωση των ανταγωνιστικών διαδικασιών για τις προμήθειες, την εισαγωγή σύγχρονων κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και τα προγράμματα εθελουσίας εξόδους.

2. Τις επόμενες εβδομάδες, πιθανότατα στις αρχές του Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα εννιαμήνου, τα οποία αναμένεται να δώσουν τα πρώτα αχνά δείγματα επανάκαμψης της εταιρίας, αφού θα συνυπολογιστούν έστω και τα λίγα έσοδα από τις αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος.

3. Προς το τέλος του Δεκεμβρίου η διοίκηση του Γιώργου Στάσση θα είναι σε θέση να παρουσιάσει στους επενδυτές το νέο στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο του ομίλου. Από τις σελίδες του θα αποκρυπτογραφηθούν οι ριζικές αλλαγές που δρομολογούνται, όπως το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών σταθμών έως το 2028, το εύρος της μείωσης του προσωπικού και των αναγκών για νέες προσλήψεις καθώς και η στρατηγική εισόδου στις νέες δραστηριότητες όπως τις ΑΠΕ. Φυσικά από το business plan της McKinsey, δεν θα λείπει και η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, για την οποία στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνουν λόγο για αποκρατικοποίηση – έκπληξη ως προς την εκδήλωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

4. Τους πρώτους δύο μήνες του 2020 θα έχουν ληφθεί και οι αποφάσεις και ίσως και να υλοποιηθούν οι τιτλοποιήσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών της εταιρίας όπως επίσης και η έκδοση του ομολόγου. Η διοίκηση έχοντας στα χέρια της την τελευταία αναβάθμιση της S&P, το νέο θεσμικό πλαίσιο και κυρίως το business plan θα επιδιώκει να πείσει τις αγορές για δανεισμό.

5. Την Άνοιξη του 2020 δεν αποκλείεται να αποφασιστεί το κλείσιμο των πρώτων λιγνιτικών σταθμών της Μεγαλόπολης και του Αμυνταίου και τότε να τρέξουν τα πρώτα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, τα οποία θα αποτελέσουν και τον μπούσουλα και για τις υπόλοιπες αποχωρήσεις.

6. Προς το τέλος του εξαμήνου του νέου έτους, η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ θα λάβουν και την τελική απόφαση για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ το ίδιο διάστημα ίσως προχωρήσουν και οι πρώτες προσλήψεις προσωπικού.

Πάντως, πολλά από τα μελλούμενα στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας αναμένεται να φανούν και στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στις επιτροπές της Βουλής, οπότε και το τοπίο θα ξεκαθαρίζει όλο και πιο πολύ για τη νέα εποχή της ΔΕH.

Σχετικα αρθρα

Κανείς ενδιαφερόμενος στον πλειστηριασμό για έκταση της ΒΙΟΜΕ

admin

Εθνική Ασφαλιστική: Κατατίθενται οι μη δεσμευτικές προσφορές

admin

Εθνική: Κλείνει η πώληση ναυτιλιακών δανείων

admin

Δάιος Πλαστικά: Στις 24/3 η ΓΣ για την έκδοση ομολογιακού έως €30,9 εκατ.

admin

ΕΥΔΑΠ: Αναπληρωτής CEO αναλαμβάνει ο Αν. Τόσιος

admin

Βλάβες στις εγκαταστάσεις της Digea στον Υμηττό

admin

Μύλοι Λούλη: Θα καλύψει το σύνολο της ΑΜΚ της Kenfood

admin

BriQ Properties: Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

admin

Διαρροή αερίου σε βανοστάσιο της ΕΔΑ στην Καλλιθέα

admin

Υπό δύο όρους κρατά η ΔΕΗ στην πρίζα τη ΛΑΡΚΟ

admin

Ανάσα ρευστότητας και έκτακτα κέρδη για την Επίλεκτος

admin

ΗΠΑ-κορονοϊός: Το κρουαζιερόπλοιο Zaandam με τους ασθενείς επιβάτες του ελλιμενίσθηκε στη Φλόριντα

admin

Σελόντα: Η Andromeda Seafood διαβεβαιώνει ότι καλύφθηκαν οι όροι που έθεσε η DGComp

admin

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε το ΤechSaloniki #5 powered by Stoiximan

admin

Matrix Brokers: Ολοκληρώθηκε η Εξαγορά της Θυγατρικής Μεσιτικής της Τρ. Πειραιώς

admin

Κέντρο Αριστείας στην Αθήνα δημιουργεί η New Sia Greece

admin

ΔΕΗ: Οι 7 προκλήσεις για την επιστροφή στην κερδοφορία

admin

Στο δίκτυο Endeavor εντάχθηκαν οι Matternet και NumberAI

admin