Image default
BLOOMBERG

IPO Saudi Aramco: Η Σαουδική Αραβία διπλασιάζει τα όρια μόχλευσης για retail επενδυτές

Η κεντρική τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας διπλασίασε τα όρια μόχλευσης για τους retail επενδυτές που επιθυμούν να αγοράσουν μετοχές του πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco, σύμφωνα με ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενισχυθεί η τοπική ζήτηση για αυτήν που θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στον κόσμο.

Οι τράπεζες θα επιτρέπεται να δίνουν μόχλευση στους πελάτες λιανικής σε αναλογία 2 προς 1 για κάθε ριάλ που προσφέρουν για να αγοράσουν μετοχές της Aramco, αντί για το κανονικό όριο του 1 προς το 1, είπαν οι άνθρωποι, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή η απόφαση δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Οι δανειστές θα έχουν τη δυνατότητα να δίνουν στους εταιρικούς και θεσμικούς πελάτες υψηλότερους δείκτες μόχλευσης βάσει της πιστοληπτικής αξιολόγησης κάθε πελάτη, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Η Σαουδαραβική Νομισματική Αρχή, όπως είναι γνωστή η κεντρική τράπεζα του βασιλείου, δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Οι τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας επιδιώκουν να αποκομίσουν έσοδα από την αρχική δημόσια προσφορά, μετά από χρόνια πτώσης της ανάπτυξης των δανείων και μείωσης του ρυθμού οικονομικής επέκτασης. Οι δανειστές θα βγουν κερδισμένοι από τα έσοδα που προέρχονται από τα δάνεια σε λογαριασμούς περιθωρίου και από τη διαμεσολάβηση. Η Σαουδική Αραβία καθόρισε την Κυριακή έναν στόχο αποτίμησης για την αρχική δημόσια προσφορά πολύ χαμηλότερο από το στόχο των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman και περιόρισε το μέγεθος της προσφοράς – μειώνοντας την πίεση στον τραπεζικό τομέα της χώρας.

«Η χαμηλότερη κυβερνητική αποτίμηση σημαίνει μείωση του κινδύνου από μία λανθασμένη τιμολόγηση της αρχικής δημόσιας προσφοράς για την τράπεζα», δήλωσε ο αναλυτής του - Intelligence Edmond Christou. «Η ανάλυση των σεναρίων μας δείχνει ότι μία ρευστότητα πλήρως χρηματοδοτούμενη από την τοπική αγορά ενδέχεται να επιδεινώσει τον λόγο δανείων προς καταθέσεις στο 84%, σε σύγκριση με 79,14% τον Σεπτέμβριο, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα άνετο επίπεδο σε σχέση με το ρυθμιστικό όριο».

Ενίσχυση των καταθέσεων

Οι 30 δανειστές της χώρας διακρατούσαν 1,7 τρισεκατομμύρια ριάλ (453 δισ. δολάρια) σε καταθέσεις πελατών στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Οι τράπεζες επιτρέπεται να δανείζουν μέχρι και το 90% αυτών, αλλά είχαν χρησιμοποιήσει μόνο το 79%, αφήνοντας περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια στο τραπέζι.

Η συμφωνία θα μπορούσε να προσθέσει μέχρι και 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις, καθώς τα ξένα funds αγοράζουν έως και 30% των μετοχών που προσφέρονται, εκτίμησε ο Jaap Meijer, επικεφαλής έρευνας της Arqaam Capital, εν όψει της ανακοίνωσης του εύρους των τιμών.

Παρόλα αυτά, τα όποια έσοδα για τις τράπεζες του βασιλείου συνοδεύονται και από κινδύνους – οποιοδήποτε άλμα δανεισμού θα μπορούσε να είναι σύντομο – καθώς οι επενδυτές λαμβάνουν μόνο ένα μέρος των μετοχών για τις οποίες υποβάλλουν προσφορά και οι δανειολήπτες κινδυνεύουν με στάση πληρωμών αν το deal αποτύχει. Η Aramco θα προσφέρει δωρεάν μετοχές στους μικροεπενδυτές που θα διατηρήσουν τις μετοχές, ώστε να εξασφαλίσουν ότι η IPO δεν θα ακολουθηθεί από ένα κύμα πώλησης.

Η Σαουδαραβική Νομισματική Αρχή και κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι οι τράπεζες ενδέχεται να παράσχουν υπερβολική μόχλευση στους επενδυτές, ανέφερε το - News. Αυτό θα μπορούσε να απομακρύνει τη ρευστότητα από τον τραπεζικό τομέα και ενδεχομένως να στερήσει από τον ιδιωτικό τομέα πιστώσεις.

Η προσφορά της Aramco αναμένεται να στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στην τοπική ζήτηση. Τα σχέδια για το πλασάρισμα της συμφωνίας στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία αποσύρθηκαν, αν και οι ξένοι επενδυτές που είναι εγγεγραμμένοι στη Σαουδική Αραβία θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να αγοράζουν μετοχές. Οι πλουσιότερες οικογένειες του βασιλείου, μερικές από τις οποίες είχαν μέλη υπό κράτηση στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton του Ριάντ κατά τη διάρκεια της λεγόμενης καταστολής της διαφθοράς το 2017, αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην αρχική δημόσια προσφορά.

- IPO Saudi Aramco: Η Σαουδική Αραβία διπλασιάζει τα όρια μόχλευσης για retail επενδυτές --.

Σχετικα αρθρα

Θησαυρός για τους μετόχους το άνοιγμα των πετρελαϊκών στις Ανανεώσιμες

admin

Ρενέ Μπένκο: Ο Αυστριακός δισεκατομμυριούχος επενδυτής που σαρώνει την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων

admin

Ν. Καραμούζης: Ο τραπεζίτης που φιλοδοξεί να δώσει νέα πνοή στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

admin

Δεν έτυχε, πέτυχε: Αύξηση κερδών για την Microsoft Ιαπωνίας έφερε η εβδομάδα τετραήμερης εργασίας

admin

Θέλεις μια Bugatti και ένα Yacht για την Πρωτοχρονιά; Υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να σου δανείσει τα χρήματα

admin

Σύζυγος τραπεζίτη δεν έπεισε το δικαστήριο και έχασε την πολυτελή κατοικία δίπλα στο Harrods

admin

Η Κίνα ρίχνει 29 δισ. δολάρια στις τράπεζες

admin

Κρίση στην αγαπημένη μεγα-τράπεζα του κόσμου

admin

Άνοδος του πετρελαίου, ενώ ο ΟΠΕΚ μετρά τις επιπτώσεις του κοροναϊού στη ζήτηση

admin

Google: Εντοπίζει τον καρκίνο του μαστού μέσω τεχνητής νοημοσύνης

admin

Θεαματική εκκίνηση του έτους για το Bitcoin, με κέρδη 20%

admin

Πρίγκιπας Χάρι-Μέγκαν Μαρκλ: Τι εννοούν πραγματικά όταν μιλούν για «οικονομική ανεξαρτησία»

admin

Pornhub: Ανοίγοντας το σεξ στον χώρο της Τέχνης

admin

Δύο βετεράνοι της οικονομίας στο ΔΣ της Barclays

admin

Σε χαμηλό 23 ετών η παραγωγή γερμανικών αυτοκινήτων

admin

Νέα ώθηση για τον χρυσό, ιστορικό ρεκόρ για το παλλάδιο και στο φόντο… η παραπομπή Τραμπ

admin

Το κόστος μίας παγκόσμιας πανδημίας μπορεί να ανέλθει σε 1 τρισ. δολάρια. Τα τρομακτικά σενάρια

admin

Η Morgan Stanley βλέπει να κατρακυλούν οι αποδόσεις τα επόμενα 10 χρόνια

admin