Image default
Πολιτική

Μητσοτάκης για αντικαπνιστικό νόμο: «Στόχος μας η μείωση του καπνίσματος κατά 25% μέχρι το 2023»

Τους τέσσερις άξονες της αντικαπνιστικής εκστρατείας στην οποία εισέρχεται επισήμως από σήμερα η χώρα μας, παρουσίασαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στη διάρκεια εκδήλωσης στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, επισημαίνοντας ότι η επιτυχής έκβασή της απαιτεί ευρεία κοινωνική συμμαχία και προσήλωση στον στόχο, που είναι πρωτίστως η προστασία της δημόσιας υγείας.
Η διαμόρφωση αντικαπνιστικής κουλτούρας, με προτεραιότητα στους αυριανούς πολίτες, τα παιδιά και τους εφήβους, η προστασία των παθητικών καπνιστών, η οργανωμένη μέριμνα για τους καπνιστές που επιθυμούν να (προσπαθήσουν να) κόψουν το κάπνισμα και τέλος η ρύθμιση της κυκλοφορίας των νέων καπνικών προϊόντων, είναι οι βασικοί άξονες επάνω στους οποίους θα δρομολογηθεί η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του καπνίσματος, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Έθεσε δε ως εναν πρώτο χρονικό ορίζοντα αυτης της εκστρατείας, το 2023, έτος στο οποίο «θέλουμε να πετύχουμε μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα κατά 25%».

Ξεκινάμε μία εθνική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το κάπνισμα. Ο εχθρός είναι ο καπνός, όχι οι καπνιστές. Και σκοπός δεν είναι ο διχασμός, αλλά μια συμμαχία για την υγεία. Γιατί η υγεία μας ενώνει. pic.twitter.com/LTFxjFLSti— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) November 19, 2019

Στο πλαίσιο αυτό θα ξεδιπλώνονται συνεχώς επιμέρους δράσεις για την ενίσχυση της αντικαπνιστικής εκστρατείας. «Η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής 1142 η οποία απο σήμερα θα προσφέρει σημαντική ενημέρωση για τον αντικαπνιστικό νόμο και το κάπνισμα αλλά θα δέχεται και τις καταγγελίες των πολιτών για τις παραβάσεις, εντάσσεται στις δράσεις μας», ανέφερε από την πλευρά του, παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατα του καπνίσματος, ο κ. Κικίλιας.
Σημαντικό «επιχειρησιακό» σκέλος αποτελούν και οι έλεγχοι στους χώρους απαγόρευσης του καπνίσματος – μάλιστα ο υπουργός Υγείας ευχαρίστησε τον επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Μπίνη, ο οποίος θα συντονίζει τον ελεγκτικό μηχανισμό και επισήμανε το πρώτο θετικό αποτελεσμα σε ό,τι αφορα την τήρηση του νόμου από τους ελέγχους που έγιναν σε περιπου 180 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
«Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και αυστηροί. Δεν αφορούν καπνιστές και μη καπνιστές. Μας αφορούν ολους. Απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση για έναν εθνικό στόχο υγείας, για μια νέα κοινωνική συμμαχία ζωής και υγειας. Καπνιστές και μη λέμε “όχι” στο κάπνισμα, με ξεκάθαρους κανόνες για όλους και σεβασμό στον διπλανό μας», τόνισε ο κ. Κικίλιας.
Μητσοτακης: Τα τελευταία δέκα χρόνια η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο…
Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την απογοήτευσή του, που από το 2009 η Ελλάδα συνεχώς σβήνει το τσιγάρο, όπως σχολίασε δηκτικά τη σχετική καμπάνια που είχε εγκαινιαστεί επί υπουργίας Αβραμόπουλου. «Έντεκα νομοθετήματα τα τελευταία δέκα χρόνια με μηδενικό αποτέλεσμα: αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός της χώρας μας σε ό,τι αφορά τον αντικαπνιστικό νόμο», είπε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τους πολίτες, ιδιαίτερες ομάδες όπως πχ οι γιατροί, τους κοινωνικούς φορείς, τους επιχειρηματίες χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος, να δουν την εφαρμογή του νόμου, στην πραγματική της διάσταση η οποία «δεν είναι απειλητική, δεν ειναι τιμωρητική, δεν είναι περιοριστική. Είναι ένας νέος τρόπος ζωής, είναι θέμα υγείας».
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης ανέσυρε ένα θλιβερό συμβάν από την παιδική του ηλικία, όταν στην ηλικία των 11 χρόνων, επισκέφθηκε τον παππού του στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν με καρκίνο του πνεύμονα. «Εμείς δεν γνωρίζαμε, εσείς ομως τωρα ξέρετε τι προκαλεί το κάπνισμα, μού είχε πει ο παππούς. Κι αυτό αισθάνομαι πλεόν, ότι απέναντι σε αυτή τη γνώση ο καθένας μας αλλά και η πολιτεία δεν μπορούν να μένουν αδρανείς και απαθείς», είπε ο πρωθυπουργός.

Σχετικα αρθρα

Μητσοτάκης – Νετανιάχου – Αναστασιάδης για τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη: Απερίσκεπτη, επικίνδυνη και παράνομη απόφαση

admin

Κόντρα κυβέρνησης – Παππά για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ

admin

Γεννηματά: Η κυβέρνηση συνεχίζει την αγροτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Θεοδωρικάκος: Δημοτικά τέλη με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά στο Ε9 από το 2020

admin

Δένδιας για Συμφωνία των Πρεσπών: Το κράτος έχει συνέχεια

admin

Υπουργείο Εργασίας: Διετής παράταση για την αδειοδότηση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων

admin

Απάντηση Θεοδωρικάκου σε δημοσίευμα: Εγώ δουλεύω στο γραφείο μου

admin

Στο επίκεντρο συναντήσεων η χορήγηση βίζας σε τουρίστες από χώρες εκτός Σένγκεν

admin

Παναγιωτόπουλος: Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια

admin

Υπ. Υγείας: Όλοι οι διοικητές νοσοκομείων θα κρίνονται βάσει του συμβολαίου αποδοτικότητας που θα υπογράψουν

admin

Αβραμόπουλος μετά τις απειλές Ερντογάν: Η Ελλάδα καλείται να φυλάει καλύτερα τα σύνορά της

admin

Πέτρος Κόκκαλης για φωτιές στην Αυστραλία: Πρέπει να δράσουμε όπως απαιτούν οι επιστήμονες και τα παιδιά μας

admin

Συνταγματική Αναθεώρηση: Στην αρμοδιότητα της Βουλής τα αδικήματα των υπουργών

admin

Βουλή: Με αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε η συζήτηση για τα διπλώματα οδήγησης

admin

Νομοσχέδιο για την ενίσχυση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς φέρνει το υπ. Οικονομικών

admin

ΚΙΝΑΛ για συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ: Προβλημάτισε η εικόνα του θεατή πρωθυπουργού

admin

Αθήνα και Λευκωσία συντονίζονται ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ιερώνυμο: Συζήτησαν τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας

admin