Image default
Οικονομία

Νέες αντικειμενικές αξίες: Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης στην αγορά ακινήτων

Σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΕΝΦΙΑ κατά 20% αναμένεται να οδηγήσει η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα.

Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές όπως προκύπτει από την έκθεση της Κομισιόν για την 4η αξιολόγηση της οικονομίας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας η οποία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα αύριο Τετάρτη.

Από την διεύρυνση της φορολογικής βάσης εκτιμάται ότι θα προκύψουν έξτρα έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά μετά τη μείωση κατά 22% που έγινε στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Μόνο που η μείωση του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη δίνοντας έμφαση κυρίως στους φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν η άσκηση της εξίσωσης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε όλη τη χώρα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Στη συνέχεια αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο έτος περισσότεροι από 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η Κομισιόν όμως δείχνει  κίτρινη κάρτα στην κυβέρνηση για το πάγωμα του ΦΠΑ στην οικοδομή. Όπως σημειώνεται στην έκθεση η τριετής αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα ενδεχομένως να ενισχύσει την μαύρη οικονομία στον κλάδο της οικοδομής ενώ «τίθεται υπό διερεύνηση σε σχέση με τη συμβατότητά του με το κοινοτικό δίκαιο».

Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι με το πάγωμα του ΦΠΑ για τρία χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι 31-12-2022 δεν καταργείται το μέτρο αλλά παγώνει και η αναστολή του θα δώσει σημαντική ώθηση στην αγορά ακινήτων. 

Με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών η κυβέρνηση στοχεύει  στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών αξιών καθώς και στην  αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Μάλιστα σχετική διάταξη αναμένεται να κατατεθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα υποψήφιες για αυξήσεις είναι οι αντικειμενικές αξίες σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως τα  Εξάρχεια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, τα Ιλίσια, το Παγκράτι, και η Ευελπίδων όπου η μόδα του Airbnb δεν έχει ακόμα ξεθωριάσει.

Αυξήσεις αναμένονται και σε αρκετά προάστια της Αττικής όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα. 

Εκτός από τις ανωτέρω περιοχές αναπροσαρμογές προς τα πάνω αναμένονται και σε πολλές από τις 4.132 περιοχές της χώρας, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Σε ότι αφορά την διεύρυνση της φορολογικής βάσης η κυβέρνηση σχεδιάζει την ένταξη 7.000 περιοχών  στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας κάτι που υπολογίζεται να αποφέρει έσοδα ύψους 400-500 εκατ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι βίλα 550 τ.μ. στη Μύκονο πωλείται 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ΕΝΦΙΑ είναι μόλις 1.010 ευρώ ετησίως.

Σχετικα αρθρα

Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον : Σημαντικό το ενδιαφέρον ήδη από την πρώτη ημέρα

admin

Για πρώτη φορά μπόνους αποδοτικότητας στο δημόσιο τομέα

admin

Ο ΕΦΕΤ βάζει προσωρινό λουκέτο σε εταιρεία με προϊόντα ζύμης

admin

Θεοχάρης: Στρατηγικός μας στόχος το άνοιγμα στις αγορές Ασίας και ΗΠΑ

admin

Ο σχεδιασμός για το νέο μοντέλο επικουρικής σύνταξης

admin

Πόσο θα στοιχίσει στη Βρετανία ένα Brexit χωρίς συμφωνία

admin

«Kilada Hills» : Yπογραφή άδειας δόμησης για τη Στρατηγική Επένδυση

admin

Αυξημένο κατά 0,2% το ΑΕΠ της ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο

admin

Νέο ρεκόρ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,38%

admin

Γ. Στουρνάρας: Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομίας

admin

ΗΠΑ: Προς ρεκόρ οι πωλήσεις της Cyber Monday

admin

Έρευνα : Οι νευρικοί άνθρωποι ξοδεύουν γρηγορότερα τη σύνταξή τους

admin

Οι Βρετανοί δεν στοκάρουν ακόμα προϊόντα ενόψει Brexit

admin

ΔΝΤ: Πρόοδος για την Ελλάδα, να γίνουν ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις

admin

Eurogroup: Πράσινο φως για την εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ από ελληνικά ομόλογα

admin

Ακριβά καύσιμα και γερασμένος στόλος οι προκλήσεις της ακτοπλοΐας

admin

Οι τουρίστες «ψηφίζουν» Θεσσαλονίκη για την Πρωτοχρονιά

admin

Η ελληνική startup που «πολεμά» το brain drain

admin