Image default
Οικονομία

Σταθεροποιητικές τάσεις στη δευτερογενή αγορά ομολόγων

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η δευτερογενής αγορά ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμάνθηκε μεταξύ 1,44% – 1,51%. Στο 0,53% από διατηρήθηκε η απόδοση του 5ετούς τίτλου.

Στην αγορά διαφαίνεται μία τάση εξομάλυνση των αποδόσεων μετά την απότομη άνοδο της περασμένης εβδομάδας. Η τάση αυτή φαίνεται να επεκτείνεται και στις υπόλοιπες αγορές της περιφέρειας, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, όπου και σ’ αυτές μετά την απότομη άνοδο των προηγούμενων ημερών, τα περιθώρια έναντι των Γερμανικών ομολόγων αρχίζουν σταδιακά να περιορίζονται.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το περιθώριο των εγχώριων 10ετών ομολόγων, το οποίο υποχωρεί στο 1,8% από 1.95% που είχε φθάσει.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 24 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα εμφάνισε το 10ετές ομόλογο με 11 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,46% από 1,45% χθες έναντι 0,34% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,80% από 1,89%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1080 δολ. από το επίπεδο των 1,1070 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Σημάδια δυναμισμού δείχνει η Αμερικανική οικονομία. Οι άδειες οικοδομής στις ΗΠΑ κατέγραψαν τον Οκτώβριο την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 12 ετών. Θετικά επηρέασε το επενδυτικό κλίμα η απόφαση των ΗΠΑ να παρέχουν πρόσθετη παράταση 90 ημερών για την πραγματοποίηση συναλλαγών αμερικανικών επιχειρήσεων με την κινεζική εταιρία τηλεπικοινωνιών Huawei.

Ωστόσο «φρένο» στην περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου αποτέλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τράμπ, ο οποίος μετά από συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Fed εξέφρασε την αντίθεση του στο γεγονός ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ είναι σημαντικά υψηλότερα συγκριτικά με τις ανταγωνίστριες οικονομίες. Τόνισε επίσης, ότι τα επιτόκια θα πρέπει να είναι χαμηλότερα σε σχέση με άλλες οικονομίες, καθώς και ότι το ισχυρό δολάριο πλήττει τον τομέα μεταποίησης και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,267%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,338%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,403% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,455%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1077 δολ.

Σχετικα αρθρα

Μικρή πτώση στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας το 2019 -Αισιοδοξία για το 2020

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοιγμα με ήπιες πτωτικές τάσεις

admin

Σχέδιο Ηρακλής : Δεκτό με αστερίσκους από την ΕΚΤ

admin

Επίδομα θέρμανσης 2019: Έως την Παρασκευή οι αιτήσεις στο gsis.gr

admin

ΙΟΒΕ: Βελτίωση οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο

admin

Συντάξεις Μαρτίου: Πότε πιστώνονται τα χρήματα στους συνταξιούχους -Οι ημερομηνίες

admin

Τέλος χρόνου για ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος

admin

Θύμα του κοροναϊού και η κρουαζιέρα – Απώλειες εσόδων και θέσεων εργασίας

admin

«Πολύ νωρίς για να προβλεφθούν οι οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19»

admin

Κορονοϊός : Πως λειτουργούν τράπεζες, εφορίες και ΚΕΠ

admin

Εφορία: Τον Απρίλιο ενεργοποιείται η νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων

admin

ΟΛΠ: Τα έργα ύψους 800 εκατ. που περιλαμβάνονται στο νέο επενδυτικό σχέδιο

admin

Σταϊκούρας : Αξιολογείται αν θα καταβληθεί ή όχι το δώρο Πάσχα

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Ετήσια μείωση 7,4% του κύκλου εργασιών στη Βιομηχανία τον Οκτώβριο

admin

ΕΦΚΑ : Ένταξη νέας κατηγορίας ασφαλισμένων στη διαδικασία του εργοσήμου

admin

Οφέλη 40 δισ. ευρώ από την ανάπτυξη της αγοράς τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών

admin

Με μικτές τάσεις και νέο ρεκόρ του Dow Jones έκλεισε η Wall Street

admin

Κοντά σε ελληνο-ισραηλινό deal για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

admin