Image default
Οικονομία

Σταθεροποιητικές τάσεις στη δευτερογενή αγορά ομολόγων

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η δευτερογενής αγορά ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμάνθηκε μεταξύ 1,44% – 1,51%. Στο 0,53% από διατηρήθηκε η απόδοση του 5ετούς τίτλου.

Στην αγορά διαφαίνεται μία τάση εξομάλυνση των αποδόσεων μετά την απότομη άνοδο της περασμένης εβδομάδας. Η τάση αυτή φαίνεται να επεκτείνεται και στις υπόλοιπες αγορές της περιφέρειας, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, όπου και σ’ αυτές μετά την απότομη άνοδο των προηγούμενων ημερών, τα περιθώρια έναντι των Γερμανικών ομολόγων αρχίζουν σταδιακά να περιορίζονται.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το περιθώριο των εγχώριων 10ετών ομολόγων, το οποίο υποχωρεί στο 1,8% από 1.95% που είχε φθάσει.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 24 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα εμφάνισε το 10ετές ομόλογο με 11 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,46% από 1,45% χθες έναντι 0,34% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,80% από 1,89%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1080 δολ. από το επίπεδο των 1,1070 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Σημάδια δυναμισμού δείχνει η Αμερικανική οικονομία. Οι άδειες οικοδομής στις ΗΠΑ κατέγραψαν τον Οκτώβριο την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 12 ετών. Θετικά επηρέασε το επενδυτικό κλίμα η απόφαση των ΗΠΑ να παρέχουν πρόσθετη παράταση 90 ημερών για την πραγματοποίηση συναλλαγών αμερικανικών επιχειρήσεων με την κινεζική εταιρία τηλεπικοινωνιών Huawei.

Ωστόσο «φρένο» στην περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου αποτέλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τράμπ, ο οποίος μετά από συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Fed εξέφρασε την αντίθεση του στο γεγονός ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ είναι σημαντικά υψηλότερα συγκριτικά με τις ανταγωνίστριες οικονομίες. Τόνισε επίσης, ότι τα επιτόκια θα πρέπει να είναι χαμηλότερα σε σχέση με άλλες οικονομίες, καθώς και ότι το ισχυρό δολάριο πλήττει τον τομέα μεταποίησης και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,267%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,338%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,403% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,455%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1077 δολ.

Σχετικα αρθρα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν

admin

Πετρέλαιο θέρμανσης : Όλα όσα πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

admin

Ο συνεπής καταναλωτής χάνει μέρος της έκπτωσης της ΔΕΗ, θα συμβεί το ίδιο και για μεγάλους ομίλους;

admin

ΕΝΦΙΑ : Ξεκινάει συμψηφισμός με τον φόρο εισοδήματος

admin

Ομόλογα : Σε κλοιό πιέσεων λόγω Moody’s

admin

120 δόσεις : Οδηγίες της ΑΑΔΕ για να διορθώσετε τα λάθη

admin

Ραγδαία μείωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου

admin

Το ΚΑΣ άνοιξε το δρόμο για την επένδυση στο Ελληνικό – Τι αποφάσισε

admin

Στην κρησάρα των θεσμών οι φοροελαφρύνσεις – Ξεκινούν οι συζητήσεις

admin

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι έχουν έκπτωση και ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο

admin

Χρεοκόπησε η Thomas Cook – 50.000 τουρίστες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα

admin

Dieselgate: Νέα έφοδος στα γραφεία της VW

admin

Με οριακή άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο -Στις 854,48 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών

admin

Πρόεδρος τουριστικών πρακτόρων Κρήτης: «Σεισμός» 7 Ρίχτερ η πτώχευση της Thomas Cook

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτωτικά έκλεισε η αγορά

admin

Τράπεζες: Επόμενη πρόκληση η αύξηση εσόδων και κερδών

admin

Black Friday : Φόβοι για κυβερνοεπιθέσεις σε καταναλωτές

admin

ΟΠΕΚΑ: Αιτήσεις για βοήθημα σε πολύτεκνες και τρίτεκνες αγρότισσες από την Τετάρτη

admin