Image default
Οικονομία

Χ. Θεοχάρης: Οι εντυπωσιακές τουριστικές επιδόσεις δεν αφήνουν αδιάφορους τους ξένους επενδυτές

Για τις αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρει στην ελληνική οικονομία ο τουριστικός κλάδος μίλησε ο υπουργός Τουρισμού, Xάρης Θεοχάρης, στο συνέδριο «Νοτιοανατολική Ευρώπη & Ανατολική Μεσόγειος: Νέες στρατηγικές, Νέες Προοπτικές», στην Ουάσιγκτον.

«Εμείς, ως υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, θεωρούμε τον τουρισμό έναν στρατηγικό τομέα που μπορεί να προσελκύσει μακροπρόθεσμα ξένες επενδύσεις, να τονώσει την απασχόληση και να προωθήσει την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας» σημείωσε ο υπουργός.

Όπως είπε, το 2018 οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση κατά 9,7% σε σχέση με το 2017, ενώ εκτίμησε ότι το 2019 θα είναι μια χρονιά που θα καταρριφθούν όλα τα προηγούμενα ρεκόρ. Εξήγησε πως η σημαντική αύξηση του τουριστικού όγκου στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει απόλυτα τη ταχεία βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι «οι εντυπωσιακές τουριστικές επιδόσεις δεν αφήνουν αδιάφορους τους εγχώριους και τους ξένους επενδυτές. Μεγάλες αλυσίδες και ξενοδοχειακές εταιρείες εισέρχονται δυναμικά στην ελληνική αγορά, βλέποντας τις εξαιρετικές προοπτικές της. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν επενδυθεί συνολικά 3,8 δισ. ευρώ στην ανάπτυξη και στην ανακαίνιση ξενοδοχείων, με το 41,3% των συνολικών δαπανών να αφορά ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων» τόνισε.

Στρατηγική της Ελλάδας στον Τουρισμό

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, η στρατηγική της Ελλάδας για τον τουρισμό στοχεύει στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς ο τουρισμός για τη νέα ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο επίκεντρο της εθνικής ανάπτυξης, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Από αυτή την άποψη, κύριοι στόχοι της εθνικής τουριστικής πολιτικής είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της ποιότητας, της αυθεντικότητας και της ανθεκτικότητας του εθνικού τουριστικού προϊόντος, καθώς και η ενίσχυση των επενδύσεων σε καταλύματα υψηλής ποιότητας και σε συγκροτήματα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ο κ. Θεοχάρης ανέλυσε τους άξονες του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Τουρισμό, οι οποίοι στοχεύουν:

– Στη δημιουργία υποδομών υψηλών προδιαγραφών σε συνδυασμό με τη βελτίωση του πλαισίου αδειοδότησης και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας.

– Στη συνέχιση της βελτίωσης της προσβασιμότητας και της διασύνδεσης μέσω της ενίσχυσης των αεροπορικών συνδέσεων και της επέκτασης και αναβάθμισης του δικτύου των εθνικών μαρίνων.

– Στη βέλτιστη διαχείριση της τουριστικής εμπειρίας ώστε να καταστεί όλο και πιο ποιοτική και ελκυστική, ενισχύοντας, μεταξύ άλλων, τη βιώσιμη διαχείριση των προορισμών και την τουριστική εκπαίδευση.

– Στον επανασχεδιασμό του τουριστικού προϊόντος και τον επαναπροσδιορισμό του εμπορικού σήματος

Όπως επισήμανε, το υπουργείο Τουρισμού εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη τουριστική πολιτική για τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, την αναβάθμιση της τουριστικής υποδομής και την ενσωμάτωση του τουριστικού τομέα στην τοπική οικονομία. Ο ίδιος εκτίμησε ότι αυτή η πολιτική θα δημιουργήσει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, αποτελώντας μια κινητήρια δύναμη που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην εθνική οικονομία.

«Το μέλλον της τουριστικής βιομηχανίας φαίνεται πολύ ελπιδοφόρο, αντανακλώντας τις μεγάλες δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Η αυξητική τάση του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνδυασμό με το συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας. Η ανάκαμψη των ελληνικών επενδύσεων, υποστηριζόμενη από φιλικές προς την αγορά πολιτικές, λειτουργεί ως εγγύηση για ανθεκτικές μακροοικονομικές και επιχειρηματικές επιδόσεις και αναμφισβήτητη πρόσκληση για περισσότερα επενδυτικά σχέδια στη χώρα» υπογράμμισε ο υπουργός.

--

Σχετικα αρθρα

Bloomberg: Κρατικές εγγυήσεις 9 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες

admin

Η Κομισιόν ανεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

admin

Ελβετία: Δύο too big to fail τράπεζες δεν έχουν αποτελεσματικό σχέδιο απέναντι σε πιθανή κρίση

admin

Κοροναϊός : Δωρεά πέντε εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ για την αγορά εξοπλισμού

admin

ΔΕΗ : Μείωση κόστους από την απολιγνιτοποίηση

admin

Γερμανία : Αντιδράσεις για την τοποθέτηση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στη Deutsche Bank

admin

Moody’s : Πιστωτικά αρνητική η πτώχευση Thomas Cook για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Σταϊκούρας: Ικανοποίηση για την έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Εννέα επενδυτικά σχήματα τη β’ φάση του διαγωνισμού για το Ελ. Βενιζέλος

admin

Μίχαλος: Να διευκολυνθεί η προσέγγιση των ερευνητών και των επιχειρήσεων

admin

Κ. Φραγκογιάννης: Τεράστιας σημασίας η έξοδος της χώρας από το ειδικό καθεστώς στις εξαγωγικές πιστώσεις

admin

ΥΠΑΝΕΠ: Προσοχή στις e-συναλλαγές κατά τη Black Friday και την Cyber Monday

admin

Ερχονται αλλαγές στο σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών

admin

Τα βασικά σημεία για τις αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Χαρίτσης: Η ΝΔ επιβαρύνει τη συντριπτική πλειονότητα ασφαλισμένων και συνταξιούχων

admin

Πέφτουν στην αγορά 90.000 νέα ακίνητα -Τι ανατροπή φέρνει στην αγορά το πάγωμα του ΦΠΑ

admin

Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Αύξηση 7,17% των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ το α΄ εξάμηνο

admin