Image default
Πρώτο Θέμα

EBRD: Οι τρεις προκλήσεις για την Ελλάδα το 2020

Την αισθητή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και την πρόοδο σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις αναγνωρίζει η EBRD, επιβεβαιώνει την εκτίμησή της για ρυθμούς ανάπτυξης 2% φέτος και 2,4% το 2020 και ορίζει τρεις προτεραιότητες για την επόμενη χρονιά:

α) Περαιτέρω πρόoδο στην μείωση των κόκκινων δανείων, β) έγκαιρη ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων και γ) επείγουσες μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση, όπου όπως επισημαίνεται η κατάταξη της Ελλάδας σε διεθνείς έρευνες είναι εξαιρετικά χαμηλή, αντανκλώντας «μία αδύναμη δημόσια διοίκηση, προβλήματα στο δικαστικό σύστημα και ανεπαρκή στάνταρντς εταιρικής διακυβέρνησης».

Στην έκθεσή της η EBRD σημειώνει πως οι δημοσιονομικές εξελίξεις παραμένουν ενθαρρυντικές, με το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάνει στο 4,3% του ΑΕΠ το 2018, υπερβαίνοντας το στόχο του 3,5%. Οι ανισορροπίες όμως επιμένουν στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το έλλειμμα διευρύνθηκε από 0,8% το 2017 σε 3,4% του ΑΕΠ το 2018, παρά την αύξηση των εξαγωγών. Η αρνητική αυτή εξέλιξη αντισταθμίζεται εν μέρει από την άνοδο ξένων άμεσων επενδύσεων, που έφτασαν στα 3,7 δισ. ευρώ πέρυσι από λιγότερα από 1,2 δισ. ευρώ το 2015 με επιπλέον εισροές 2,5 δισ. ευρώ το πρώτο επτάμηνο του 2019. 

Επιπλέον επισημαίνεται ότι η πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου έχει βελτιωθεί και αυτό θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι εκδόθηκαν με επιτυχία ομόλογα μέσα στο 2019, καθώς και πρόσφατα αναβαθμίστηκε το αξιόχρεο της χώρας σε BB- από τον οίκο S&P. Ωστόσο εξακολουθεί να απέχει από την επενδυτική βαθμίδα.

Οι ιδιωτικοποιήσεις 

Οι αποκρατικοποιήσεις προχωρούν αν και με καθυστερήσεις. Σημαντικές συμφωνίες τον τελευταίο χρόνο περιλαμβάνουν την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ και την 20ετη επέκταση της συμφωνίας παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος. Σε σχετικά προχωρημένο στάδιο βρίσκονται η επένδυση στο Ελληνικό και η Εγνατία. Ωστόσο καθυστερήσεις έχουμε στην πώληση του μεριδίου στα ΕΛΠΕ. 

Οι τράπεζες

Ο τραπεζικός τομέας ανακάμπτει και αυτό αποτυπώνεται και στην πλήρη άρση των capital controls. Ωστόσο εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλο το βάρος των κόκκινων δανείων, το οποίο και θα πρέπει να περιοριστεί δραστικά. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλει το σχέδιο Ηρακλής. 

Επιχειρηματικό περιβάλλον- δημόσια διοίκηση

Η EBRD σημειώνει πως ενώ έχουν ληφθεί μέτρα για τη διευκόλυνση του επιχειρείν και προωθούνται και άλλα από τη νέα κυβέρνηση, η θέση της Ελλάδας (79η) στην παγκόσμια κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας παραμένει απογοητευτική. Θα πρέπει λοιπόν να γίνουν περισσότερα σε αυτό το μέτωπο όπως και στην μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους, επισημαίνεται στην έκθεση.

Οι ειδικοί της EBRD υπογραμμίζουν ότι οι αποτυχίες στο επίπεδο της διακυβέρνησης έχουν υψηλό τίμημα για όλες τις χώρες. Η εμπειρία έχει δείξει ότι δημιουργούν ένα αβέβαιο περιβάλλον και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις, οδηγούν σε χαμηλότερη ανταγωνιστικότητα, συνδεόμενη με το κόστος της διαφθοράς και σε ένα άνισο πεδίο ανταγωνισμού, που ευνοεί εκείνους που συνδέονται με τις ελίτ. 

Επιπλέον παρατηρείται ότι αυξάνονται οι ανισότητες, ενώ δημιουργείται η αίσθηση αδικίας και δυσφορία απέναντι στο πολιτικό σύστημα. 

– 

Σχετικα αρθρα

Νέος υπ. Οικονομικών θα υποδεχθεί την τρόικα;

admin

Αναβολή για το 2014 και πιέσεις από την τρόικα

admin

Στα 400 εκατ. τα κέρδη των τραπεζών το α’ 6μηνο

admin

Πως το TPP θα αλλάξει την παγκόσμια οικονομία

admin

Handelsblatt: Τι δείχνει η άνοδος στο Χρηματιστήριο Aθηνών

admin

Η συμφωνία με το SPD επαναφέρει τη Μέρκελ στη θέση του οδηγού

admin

Χρέη εκατομμυρίων από τους εκλεκτούς του Ερντογάν

admin

Σούπερ μάρκετ: Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό

admin

Handelsblatt : Οι Έλληνες εφοπλιστές στοιχηματίζουν στη μεγάλη άνοδο του υγροποιημένου φυσικού αερίου

admin

Επικίνδυνα παιχνίδια Μέρκελ-Ερτογάν

admin

Εμπορικός πόλεμος: «Καμία πρόοδος» έως τώρα στις συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας

admin

Για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, η ανάπτυξη είναι ο εχθρός

admin

Είναι έτοιμη η Γέλεν να τα βάλει με τα «γεράκια»;

admin

Πώς η ευρωζώνη έχασε την ευκαιρία της για ανάκαμψη

admin

Ο κ. Τσίπρας περνά τον Ρουβίκωνα….

admin

Ο στόχος του Πούτιν στη Συρία δεν ήταν μόνο η προστασία του Ασάντ

admin

Alpha Bank: Αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης τα επόμενα χρόνια

admin

Σημαντική βελτίωση του κύκλου εργασιών για τις επιχειρήσεις το 2017-Οι πρωταθλητές

admin