Image default
Οικονομία

Κομισιόν : «Καμπάνα» για αφορολόγητο όριο και ΦΠΑ στα ακίνητα

Μπορεί η Κομισιόν να έδωσε το »πράσινο φως» για το προσχέδιο του προϋπολογισμό, πλην όμως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για αφορολόγητο όριο και ΦΠΑ στα ακίνητα.

Η Κομισιόν, σε πολύ διαφορετικό μήκος κύματος σε σχέση με τις συστάσεις του ΔΝΤ, περισσότερο με διαπιστωτικές διατυπώσεις, σημειώνει ότι δεν τηρήθηκε η προνομοθετημένη δέσμευση για μείωση του αφορολογήτου από το 2020. Εκτιμά όμως ότι τα φορολογικά μέτρα που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση έχουν ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και προβλέπει ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί.

Παράλληλα, αρνητικά τοποθετείται και για την απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει τον ΦΠΑ στην οικοδομή για τρία χρόνια. Υποστηρίζει ότι το μέτρο δημιουργεί κίνδυνο αύξησης της «μαύρης οικονομίας» και ξεκαθαρίζει ότι εξετάζεται το κατά πόσον είναι ευθυγραμμισμένος με την κοινοτική νομοθεσία.

Γι’ αυτό «ενθαρρύνει» τις αρχές να αναζητήσουν εναλλακτικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του κατασκευαστικού κλάδου και τη φοροδιαφυγή.

Η έκθεση της Κομισιόν

Η έκθεση διαπιστώνει ότι ο προϋπολογισμός για το 2020 της Ελλάδας «ανταποκρίνεται στον συμφωνηθέντα στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη» και ότι «η κυβέρνηση έχει αναλάβει συνολικά τις απαραίτητες δράσεις για την επίτευξη των ειδικών μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων για τα μέσα του 2019, στο πλαίσιο της προώθησης ενός ευρύτερου προγράμματος μεταρρυθμίσεων».

«Οι περαιτέρω δράσεις θα είναι ζωτικής σημασίας για την ολοκλήρωση και, όπου είναι απαραίτητο, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων», επισημαίνει η Επιτροπή.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η  έκθεση θα αποτελέσει τη βάση προκειμένου το Eurogroup να αποφασίσει για την εκταμίευση κερδών 767 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα, στο πλαίσιο των αποφάσεων διευθέτησης του ελληνικού χρέους του Ιουνίου 2018.

Για το δημόσιο χρέος, τα νέα είναι καλά. Η νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους λαμβάνει υπόψη τη δραστική αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου και στο βασικό σενάριο εκτιμά ότι το χρέος θα παραμείνει σε καθοδικό μονοπάτι αλλά σε ποσοστό πάνω από 100% έως το 2041.

Στο ευνοϊκό σενάριο, με τα χαμηλότερα επιτόκια το δημόσιο χρέος αγγίζει το 60% το 2055 και στο αρνητικό σενάριο ξεκινά να αυξάνεται μετά το 2040.

Στο πεδίο των προβλέψεων, η Κομισιόν εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι φέτος 1,8% αλλά κόντρα στο καθοδικό περιβάλλον της ευρωζώνης (1,2%), το 2020, με οδηγό τις μειώσεις φόρων και την τόνωση των εξαγωγών, αναμένεται επιτάχυνση στο 2,3%.

Ο προϋπολογισμός ο οποίος κατατίθεται αύριο στη Βουλή πάντως συνεχίζει να προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,8% το επόμενο έτος.

Σχετικα αρθρα

Το ΕΣΠΑ “μοιράζει” 2 εκατ. ευρώ σε ανέργους της Ηπείρου

admin

Τα μυστικά για τις μισθώσεις κατοικιών

admin

Θεσμοί: Πρόοδος για την ελληνική οικονομία, υπάρχουν ακόμα προκλήσεις

admin

Κτηματολόγιο: Παράταση σε έξι δήμους

admin

Παγκόσμια Τράπεζα: Νέα πτώση επτά θέσεων για την Ελλάδα στην διευκόλυνση του επιχειρείν

admin

Έντοκα γραμμάτια : Νέος δανεισμός με αρνητικά επιτόκια

admin

Εισφορά αλληλεγγύης: Το 2020 ο μειωμένος λογαριασμός για όλους τους φορολογούμενους

admin

EY: H φυγή των επιχειρήσεων, εκείνοι που έμειναν και οι αλλαγές, που πρέπει να γίνουν

admin

Η εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας σε αριθμούς

admin

Τσακαλώτος : Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί ότι παρέλαβαν δημοσιονικό κενό – Καλεί σε αντιπαράθεση στοιχείων

admin

Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια : Επενδύσεις 43,8 δισ. ευρώ και κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση

admin

Τι σημαίνει η υποχώρηση των ελληνικών ομολόγων για την οικονομία

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοιγμα με πτώση στη σημερινή συνεδρίαση

admin

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ με Κίνα – Τι σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία

admin

Χρηματιστήριο : Ασθενείς ανοδικές τάσεις στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης

admin

Γερμανία : Οι συνταξιούχοι είναι εκείνη η ομάδα πληθυσμού που απειλείται περισσότερο από τη φτώχεια

admin

Για δάνεια 300 εκατ. συμφώνησαν υπουργείο Οικονομικών και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

admin

Πώς βλέπουν οι οίκοι τον «Ηρακλή»

admin