Image default
Ευρώπη

Κύπρος: Η πρόταση της Energean και η μέχρι σήμερα στάση της Λευκωσίας

Πρόταση για την εισαγωγή και προμήθεια φυσικού αερίου στην Κύπρο έως το 2021 από έναν αγωγό μήκους 215 χιλιομέτρων που θα μεταφέρει αέριο από το Βόρειο Καρίς με απολήψιμα 25 δις κυβικά μέτρα αερίου κρατά στα χέρια της η κυπριακή πλευρά.

Την πρόταση κατέθεσε η Energean μέσω της θυγατρικής εταιρείας Energean International και, όπως επισημαίνει σε σχετική της ανακοίνωση, η κατάθεση των αιτήσεων ήρθε σε συνέχεια της προ εξαμήνου παρουσίασης στην ΡΑΕΚ του προκαταρκτικού σχεδίου για την ανάπτυξη αγωγού εξαγωγής φυσικού αερίου από το Energean Power FPSO, που θα λειτουργεί στην ισραηλινή ΑΟΖ, προς το Βασιλικό της Κύπρου.

Το αποτέλεσμα της συμφωνίας θα είναι η παροχή δυνατότητας χρήσης του φυσικού αερίου από το 2021, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση με τις αδειοδοτήσεις, και μάλιστα σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές. Η επένδυση αγγίζει τα 350 εκατ. δολάρια και το κόστος της θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από την εταιρεία και τους συνεργάτες της χωρίς ουδεμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Άδεια για την παραγωγή ηλεκτρισμού στην Κύπρο διαθέτουν οι εταιρείες Power Energy Cyprus, Lysarea Energia και Paramount Energy Corporation. Η Energean έχει υπογράψει τις «επιστολές προθέσεων» για την προμήθεια του φυσικού αερίου και με τις τρεις εταιρείες. Ακόμη, η Energean έχει υπογράψει συμβόλαια για προμήθεια 4,7 δις. κ.μ. φυσικού αερίου με βιομηχανικούς καταναλωτές στο Ισραήλ από το 2021. Το FPSO “Energean Power” μπορεί να επεξεργαστεί έως 8 δις. κ.μ. φυσικό αέριο / έτος.

Η πρόταση αυτή, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, θα ενισχύσει περαιτέρω τη γεωπολιτική θέση της χώρας σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στην ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και στο πλαίσιο της προώθησης σχεδιασμών όπως ο αγωγός μεταφοράς αερίου East Med.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Η πρόθεση της Λευκωσίας είναι να διαθέτει η Κύπρος το δικό της φυσικό αέριο. Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γ. Λακκοτρύπης, είχε επισημάνει σε συνέντευξη στο «Petroleum Economist» την προηγούμενη εβδομάδα, αναφορικά με το ενδιαφέρον της Energean για την εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κύπρο ότι η αυτή ήταν αυτόκλητη και δεν υπήρχε τέτοια διαδικασία. «Η διαδικασία είναι πολύ καθαρή, είναι αυτή που συμφωνήσαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατασκευή FSRU για την εισαγωγή LNG», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τον υπουργό, το σημαντικότερο είναι πως η Κύπρος επιθυμεί να διαθέτει δική υποδομή για την ασφάλεια στον εφοδιασμό και σε επόμενο βήμα θα εξετάσει τη δυνατότητα εισαγωγής αερίου από τα κοιτάσματα των γειτόνων της. Σημειώνεται ότι η συνέντευξη παραχωρήθηκε εντός της προηγούμενης εβδομάδας και πριν από την κατάθεση της σχετικής πρότασης από πλευράς Energean.

Σημειώνεται ότι το πλάνο για την εισαγωγή και προμήθεια φυσικού αερίου από την Energean στην Κύπρο δημοσιεύτηκε στις 10 Μαΐου 2019, υπό τον τίλο «Karish to Cyprus Preliminary Pipeline Development Plan».

Σχετικα αρθρα

Η Space Hellas επικεφαλής ευρωπαϊκού έργου στην κυβερνοάμυνα

admin

Επιταχύνονται οι ρυθμοί απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ [Stakeholder Opinion]

admin

«Κανένας Ρώσος στους Ολυμπιακούς του Τόκιο»

admin

Καϊλή σε EURACTIV: Η καινοτομία των startups στην ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη

admin

Ε.Ε.: Διορία ενός μήνα στην Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης

admin

Η απολιγνιτοποίηση απογειώνει τη ΔΕΠΑ [Promoted content]

admin

H Επιτροπή επεκτείνει το πλαίσιο για τη στήριξη των επιχειρήσεων με απώλειες στον κύκλο εργασιών

admin

Brexit: Θετική η συμβουλή του Γεν. Εισαγγελέα για τον μηχανισμό που αντικαθιστά το backstop

admin

Εντείνει τις προετοιμασίες της για Brexit χωρίς συμφωνία η Ε.Ε. – Ανυποχώρητο το Λονδίνο

admin

Το ηράκλειο έργο της αποκατάστασης των αρχείων της Stasi

admin

Brexit: «Αρκετά αισιόδοξος» για μια συμφωνία μετά την έξοδο δηλώνει ο Μπόρις Τζόνσον

admin

Αλλάζουν εικόνα τα χωριά του Μυλοποτάμου

admin

Δημογραφικό: Στα 8 εκατομμύρια ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2050

admin

Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: στάλθηκε στις Βρυξέλλες το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ με σημαντικές αλλαγές

admin

Η επέτειος της απελευθέρωσης του Άουσβιτς οδηγεί σε σύγκρουση των αφηγημάτων της Ρωσίας και της Πολωνίας

admin

Ψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά της Ρουμανικής κυβέρνησης

admin

Μετανάστευση νέων επιστημόνων και στρατηγικές αντιμετώπισής της Παγκόσμιας Τράπεζας

admin

«Μονοπάτια Πολιτισμού»: Σημαντική διάκριση στα Ευρωπαϊκά Βραβεία για την Πολιτιστική Κληρονομιά

admin