Image default
Οικονομία

Οι ευέλικτοι χώροι εργασίας κερδίζουν έδαφος στην αγορά

Μια «ευέλικτη οικονομία», η οποία μπορεί να συνεισφέρει περισσότερα από 254 εκατ. δολάρια στις τοπικές οικονομίες μέσα στην επόμενη δεκαετία, δημιουργεί η αυξανόμενη μετατόπιση των ευέλικτων και συνεργατικών χώρων εργασίας σε περιοχές εκτός των μεγάλων, μητροπολιτικών πόλεων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την πρώτη εμπεριστατωμένη κοινωνικο-οικονομική έρευνα της Regus σε μικρότερες πόλεις και χώρους εργασίας σε προάστια.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η έρευνα αυτή αποκάλυψε ότι στις κοινότητες που περιλαμβάνουν ευέλικτους χώρους εργασίας κατά μέσο όρο δημιουργούνται 121 νέες θέσεις εργασίας, ενώ επιπλέον 9,63 εκατ. δολάρια, διοχετεύονται απευθείας στην τοπική οικονομία.

Αυτή η αύξηση της τοπικής απασχόλησης προωθείται κυρίως από τις μεγάλες εταιρείες που υιοθετούν πολιτικές ευέλικτης εργασίας, αποφεύγοντας πλέον το σύστημα μίας κεντρικής έδρας, και σταδιακά τοποθετώντας τους εργαζόμενους σε ευέλικτους χώρους έξω από τα μεγαλύτερα μητροπολιτικά κέντρα. Οι περισσότερες εταιρείες προχωρούν στην κίνηση αυτή για να βελτιώσουν την ευημερία, επιτρέποντας στους ανθρώπους να εργάζονται κοντύτερα στην κατοικία τους, αλλά και για να εξοικονομήσουν χρήματα και να ωθήσουν την παραγωγικότητα.

Στις 19 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, ένας μεμονωμένος χώρος εργασίας κατά μέσο όρο μπορεί να συντηρήσει 218 θέσεις εργασίας. Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει θέσεις προσωρινής απασχόλησης που δημιουργούνται στο στάδιο διαρρύθμισης του χώρου, μόνιμες θέσεις για τη λειτουργία των γραφείων -συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υποδοχής, συντήρησης, καθαριότητας κλπ., συν των θέσεων που σχετίζονται με τη χρήση του χώρου.

Η έρευνα επίσης αποκαλύπτει ότι από κάθε μεμονωμένο κέντρο εργασίας, μπορούν να δημιουργηθούν κατά μέσο όρο 121 επιπρόσθετες θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία. Αυτό συμβαίνει, γιατί η παρουσία επιχειρήσεων και υπαλλήλων διεγείρουν την κίνηση στην γύρω περιοχή: όταν δημιουργούνται εταιρίες σε προαστιακές τοποθεσίες, φέρουν μαζί τους τοπικά αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και εργαζόμενους που ξοδεύουν χρήματα στην περιοχή, δημιουργώντας τη λεγόμενη «οικονομία σάντουιτς».

Πέρα από την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας, οι ευέλικτοι χώροι ωφελούν γενικότερα την περιοχή, αυξάνοντας την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ), τη μονάδα μέτρησης της αξίας των αγαθών και των υπηρεσιών που παράγονται στην περιοχή. Η έρευνα βρήκε ότι ένας μέσος χώρος ευέλικτης εργασίας παράγει 16,47 εκατ. δολ. ΑΠΑ ετησίως, από τα οποία τα 9,63 εκατ. δολάρια διοχετεύονται απευθείας στην τοπική οικονομία.

Το γεγονός εξηγείται εν μέρει από την «οικονομία σάντουιτς». Ωστόσο, δημιουργείται επίσης από τις καλύτερες προοπτικές σταδιοδρομίας και αμοιβής για τους κατοίκους, καθώς και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην περιοχή.

Σχετικα αρθρα

ΙΟΒΕ: Βελτίωση οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο

admin

Προαπαιτούμενα : Κρίσιμος μήνας για συμφωνία και παροχές

admin

Novartis: Κοντά σε εξαγορά της Medicines Company έναντι 7 δισ. δολ.

admin

Έκθεση Κομισιόν: Η Ελλάδα έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της

admin

ΟΠΕΚΑ: Πότε καταβάλλονται επιδόματα και παροχές

admin

ΕΝΦΙΑ 2019: Ποιοι κέρδισαν τη μεγαλύτερη έκπτωση

admin

Μείωση του ελλείμματος Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών στο τέλος Αυγούστου

admin

Το Kenshō Psarou κερδίζει τα Seven Stars Awards!

admin

Κτηματολόγιο: Τα πρόστιμα για τους… ξεχασιάρηδες ιδιοκτήτες ακινήτων

admin

Σαν σήμερα: 57 χρόνια από το πρώτο ευρωπαϊκό «βήμα» της Ελλάδας

admin

ΔΕΗ : 66.000 μεγαλοοφειλέτες χρωστούν όσα 1,5 εκατ. μικροοφειλέτες

admin

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 325 μονάδες βάσης

admin

Δείτε πόσα ένσημα έχετε μόνο με τον ΑΜΚΑ σας

admin

Κοινωνικό μέρισμα : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να το λάβετε

admin

Χατζηδάκης : Η ΛΑΡΚΟ είναι εκτός ελέγχου

admin

Bloomberg: Τα λαθραία τσιγάρα βλάπτουν ακόμη και τις συντάξεις στη χώρα μας

admin

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου υπέγραψε η Σερβία με την EAEU

admin

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 840 μονάδες

admin