Image default
Τράπεζες

Προς τετράμηνη παράταση η προστασία α’ κατοικίας

Την πρόοδο των ελληνικών τραπεζών στα θέματα ρευστότητας και ανάκτησης της πρόσβασης στις αγορές καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι προκλήσεις παραμένουν.

Οι τράπεζες παραμένουν αντιμέτωπες με μεγάλο ύψος κόκκινων δανείων, ενώ παραμένουν και άλλες προκλήσεις, όπως η εύθραυστη κερδοφορία και η ισχυρή διασύνδεση με το Δημόσιο.

Ειδικότερα για τα κόκκινα δάνεια, τονίζει ότι ενώ επιταχύνεται ο ρυθμός μείωσής τους, τα επίπεδα NPLs παραμένουν υπερβολικά υψηλά. Οι τράπεζες έχουν θέσει στόχο να τα μειώσουν στα 26 δισ. ή στο 19,2% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων ως τα τέλη του 2021. Ως εκ τούτου, θα χρειαστούν πρόσθετες προσπάθειες και από τις τράπεζες αλλά και από τις ελληνικές αρχές: Οι τράπεζες θα πρέπει να επιταχύνουν τις οργανικές μειώσεις και να ενισχύσουν τις προσπάθειες να αντιμετωπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ η Αθήνα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το νομικό πλαίσιο και το δικαστικό σύστημα μπορούν να παράσχουν επαρκή στήριξη.

Συστημικές πρωτοβουλίες όπως το σχήμα Ηρακλής, μπορούν να βοηθήσουν στο ξεκαθάρισμα των τραπεζικών ισολογισμών, υπογραμμίζει η Κομισιόν, τονίζοντας ότι δεν συνιστά κρατική βοήθεια υπό την έννοια του Αρθρου 107.

Η πρόσφατη βελτίωση στις συνθήκες χρηματοδότησης του ελληνικού Δημοσίου παρέχει στις τράπεζες μια ευκαιρία να πετύχουν σχετικά χαμηλό τίμημα στις κρατικές εγγυήσεις ενώ οι ελληνικές αρχές ενδέχεται να εξετάσουν πρόσθετα μέτρα για να στηρίξουν περαιτέρω τις τράπεζες. Ωστόσο, η τιμή των εγγυήσεων ενδέχεται να αυξηθεί μελλοντικά σε περίπτωση αρνητικού κλίματος στις αγορές για την Ελλάδα. Η επιτυχία του σχήματος θα κριθεί από τα κεφαλαιακά κέρδη, τις δαπάνες που σχετίζονται με τις εγγυήσεις και τις ζημιές από την πώληση των τίτλων σε επενδυτές.   

Οι ελληνικές αρχές εργάζονται σε μια σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για τα NPLs αν και υπάρχει περιθώριο επιτάχυνσης του ρυθμού υλοποίησης, τονίζει η Κομισιόν. Ειδικότερα σημειώνει:

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Παρά την πρόοδο στο πρώτο εξάμηνο του 2019, η πλειοψηφία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συνεχίζει να ακυρώνεται, να αναστέλλεται ή να αποτυγχάνει λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και τα περισσότερα στοιχεία καταλήγουν ξανά στις τράπεζες. Η Αθήνα εξετάζει ήδη τις διαδικασίες που οδηγούν σε ακυρώσεις και αναβολές, ώστε να προτείνει σύντομα τα απαραίτητα μέτρα.

Δικαστήρια: Η Κομισιόν σημειώνει ότι ο στόχος μείωσης του αριθμού των υποθέσεων πτωχευτικού δικαίου για ιδιώτες που περιμένει στα δικαστήρια δεν έχει επιτευχθεί. Είναι κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να ενισχύσουν τις δυνατότητες εκδίκασης των υποθέσεων για να επιτευχθεί ο στόχος ως τα τέλη του 2021. Η Κομισιόν έχει ζητήσει από την Αθήνα να παρουσιάσει επαρκή μέτρα που θα διασφαλίζουν την επίτευξη του στόχου.

Προστασία πρώτης κατοικίας: Οι ελληνικές αρχές έχουν προχωρήσει σε αλλαγές στο πλαίσιο και την ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων. Σχεδιάζουν να παρατείνουν τη ρύθμιση κατά τέσσερις μήνες, ως τα τέλη Απριλίου του 2020. Ενώ μια τεχνική παράταση θα βοηθήσει να αυξηθεί ο αριθμός των ρυθμίσεων από τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, επιβραδύνεται η προσπάθεια ομαλοποίησης της κουλτούρας πληρωμών.

Πτωχευτικό δίκαιο: Η Αθήνα έχει επίσης δεσμευτεί να επιταχύνει την εναρμόνιση του πτωχευτικού πλαισίου. Απαιτείται ένα συνεκτικό και ενοποιημένο πλαίσιο με την Αθήνα να έχει καταρτίσει ένα προσχέδιο ως βάση για νέο πλαίσιο ως τα τέλη Απριλίου του 2020, που θέτει τις βασικές αρχές της μεταρρύθμισης.

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας: Υπάρχει πρόοδος στην υλοποίηση του αναθεωρημένου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αλλά η Αθήνα είναι πίσω στον σχεδιασμό.

Προστασία τραπεζικών στελεχών: Κατατέθηκε σχετική τροπολογία που αντιμετωπίζει τις υποθέσεις εναντίον τραπεζικών στελεχών που εμπλέκονται σε ρυθμίσεις δανείων και παρέχει ασυλία έναντι μελλοντικών αναδιαρθρώσεων. Η επίπτωση στο ελληνικό νομικό πλαίσιο παρακολουθείται στα πλαίσια της ενισχυμένης εποπτείας.

Κρατικές εγγυήσεις: Το Σεπτέμβριο του 2019, το ύψος των κρατικών εγγυήσεων στα δάνεια παρέμενε σε υψηλά επίπεδα και αυξανόταν. Οι ελληνικές αρχές έχουν παρουσιάσει ένα επταετές σχέδιο πληρωμών για την εκκαθάριση δανείων ύψους 2 δισ. με εγγύηση δημοσίου. Απαιτείται ενίσχυση της συνεργασίας με τις τράπεζες και ενίσχυση των δυνατοτήτων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τόσο σε ανθρώπινους πόρους όσο και σε υποδομές πληροφορικής. Ειδικότερα, το τμήμα του ΓΛΚ που ασχολείται με τις κρατικές εγγυήσεις, στο οποίο εργάζονται 10 υπάλληλοι, αναμένεται να προχωρήσει στην πρόσληψη ακόμη 10 υπαλλήλων ως το τέλος του 2020, αναμένεται να ενισχυθεί με 12 ακόμη μόνιμους υπαλλήλους το 2022 και με 12 ακόμη το 2023. 

Σχετικα αρθρα

Πιστωτική γραμμή 10 εκατ. από EBRD στην Πειραιώς Factoring

admin

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια

admin

Τράπεζες: Τελειώνουν με αναδιαρθρώσεις δανείων άνω του 1,3 δισ.

admin

Αδ. Γεωργιάδης: Ποινική ασυλία στα τραπεζικά στελέχη που αναδιαρθρώνουν δάνεια

admin

Πούλησε σε δημοπρασία 32 ακίνητα η Πειραιώς

admin

Δέκα χιλιάδες δανειολήπτες ξεκίνησαν αίτηση για προστασία α’ κατοικίας

admin

EBA: Κεφαλαιακό έλλειμμα €135 δισ. για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες

admin

Moody’s: Πιστωτικά θετικό το ομόλογο Tier II της Πειραιώς

admin

China Said to Quickly Withdraw Approval for New Facebook Venture

admin

Στο υποθηκοφυλακείο «σκαλώνουν» οι ρυθμίσεις δανείων

admin

Ξεκινά το «στεκάρισμα» εκκρεμών υποθέσεων για ένταξη στον ν. Κατσέλη

admin

Σουηδία: Φόρος στις τράπεζες για τη χρηματοδότηση της άμυνας

admin

Πώς είδαν οι αναλυτές το πλάνο μετασχηματισμού της Alpha Bank

admin

Αύξηση κερδών για την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα

admin

Οι τράπεζες, ο ελέφαντας στο δωμάτιο και η έκκληση Αδ. Γεωργιάδη

admin

Ολο το πρόγραμμα εθελούσιας της Πειραιώς

admin

ΕΤΕ: Πρώτο «ναι» SSM στο τυποποιημένο μοντέλο υπολογισμού των RWA

admin

Γ. Χαντζηνικολάου: Οι τράπεζες πρέπει να ενθαρρύνουν τη βιώσιμη ανάπτυξη

admin