Image default
Πολιτική

«Σπιντάρει» η κυβέρνηση με ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, διευρυμένο επίδομα θέρμανσης και νέα μεταναστευτική πολιτική

Το μήνυμα της εφαρμογής των δεσμεύσεων που ανέλαβε προεκλογικά στέλνει η κυβέρνηση στους πολίτες, προωθώντας σειρά μέτρων που αποτελούν μέρος του Κυβερνητικού Προγράμματος που ενέκριναν οι πολίτες στις τελευταίες εκλογές.
Ανοίγοντας τη βεντάλια σε πολλά μέτωπα, το κυβερνητικό επιτελείο ανακοίνωσε την Τρίτη τόσο τη συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο θα αποτελέσει ασπίδα για 800 χιλιάδες οικονομικά αδυνάμους, όσο και τα διευρυμένα κριτήρια για τη χορήγηση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, ενώ σήμερα, Τετάρτη, παρουσιάζεται το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης με αλλαγή της πολιτικής που ακολουθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Με πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας που αποτελεί υλοποίηση προεκλογικής δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην εξελισσόμενη αναθεωρητική διαδικασία θα προστεθεί στο άρθρο 21, παράγραφος 1, του Συντάγματος, το οποίο αναφέρεται στα κοινωνικά δικαιώματα, η ακόλουθη διάταξη: «Το κράτος μεριμνά για την διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».
Η πρόταση αυτή υποβλήθηκε στην προηγούμενη Βουλή από τον νυν πρωθυπουργό και, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του, συνιστά έμπρακτη απόδειξη ότι υπάρχει πραγματική μέριμνα για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες. Κι αυτό διότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα –το οποίο νομοθετήθηκε πρώτη φορά το 2014, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το προσχώρησε αντικαθιστώντας το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης- κατοχυρώνεται συνταγματικά ως δίχτυ ασφαλείας για τους πλέον αδύναμους.
Σύμφωνα με στοιχεία από κυβερνητικές πηγές, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αφορά σε αυτή τη φάση 240.000 νοικοκυριά και καλύπτει συνολικά 450.000 άτομα. Ο μέσος όρος παροχής ανά νοικοκυριό είναι 213 ευρώ μηνιαίως. Το ετήσιο εγγυημένο ποσό για ζευγάρι με ενήλικο μέλος είναι 4.800 ευρώ.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται στα επόμενα χρόνια, ο προϋπολογισμός για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, να αυξηθεί στο 1 δισ. ευρώ ετησίως, αντί των 760 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2019 και 670 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση για φέτος. Με τον τρόπο αυτό θα καλύπτονται 800.000 συμπολίτες μας. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, λένε συνεργάτες του, είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.Με νέα κριτήρια και άμεσες πληρωμές το επίδομα θέρμανσης
Προς την ίδια κατεύθυνση της ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε με γρήγορους ρυθμούς στη δημοσίευση στο ΦΕΚ της απόφασης για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2019-2020.
Με την απόφαση καθορίζεται το ύψος του επιδόματος, οι δικαιούχοι, τα κριτήρια, αλλά και η διαδικασία για τη χορήγησή του, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δεσμευθεί ότι θέμα ημερών το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας που θα ανοίξει τον δρόμο για άμεσες πληρωμές.
Οι δικαιούχοι μπορούν ως τις 20 Δεκεμβρίου να υποβάλουν αίτηση θα τους πιστώνεται άμεσε το ποσό που τους αναλογεί. Οι διασταυρώσεις θα γίνονται εκ των υστέρων, έτσι ώστε τα 68 εκατ. ευρώ του κονδυλίου να καταβληθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Με βάση την υπουργική απόφαση, στη φετινή διαδικασία αποσυνδέεται η επιδότηση από την επιφάνεια των κατοικιών, ενώ για το επίδομα θα απαιτείται η αγορά πολύ μικρότερων ποσοτήτων πετρελαίου, σε σχέση με το περσινό σύστημα.
Για παράδειγμα, πέρσι ένας άγαμος στην Α’ Ζώνη (Βόρεια Ελλάδα), για να πάρει το μάξιμουμ της επιδότησης, δηλαδή 320 ευρώ, θα έπρεπε να προμηθευτεί 2.000 λίτρα πετρελαίου, άρα να πληρώσει περίπου 2.000 ευρώ. Φέτος, το επίδομα του ανέρχεται, μεν, στα 250 ευρώ, αλλά αρκεί η αγορά πετρελαίου αξίας τουλάχιστον 500 ευρώ. Αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική
Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος ανακοινώνουν σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Άμυνας- ειδικός συντονιστής για το μεταναστευτικό Αλκιβιάδης Στεφανής.
Στα μέτρα που θα ανακοινωθούν περιλαμβάνεται η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, με στόχο την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, όσο και την αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το βάρος του προβλήματος, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη.

Σχετικα αρθρα

Λύσεις για τα προβλήματα αιτούντων άσυλο ζητούν 17 ανθρωπιστικές οργανώσεις από τον Νότη Μηταράκη

admin

Πέντε υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από πέντε νησιά

admin

Γεωργιάδης για Τσίπρα και Πολάκη: Μπορεί να χρηματίστηκαν από φαρμακευτικές εταιρείες

admin

Αναστασιάδης: Να μην θέτει η Τουρκία παράλογους όρους για πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό

admin

Οκτάι: Κακομαθημένοι οι Ελληνοκύπριοι λόγω ΕΕ – Συνεχίζουμε κανονικά τις γεωτρήσεις

admin

Μητσοτάκης: Θέλουμε να ανοίξουμε την πόρτα της Ελλάδας στις ξένες επενδύσεις

admin

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

admin

Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να υπερασπίζεται τους μπαχαλάκηδες

admin

Παυλόπουλος: Να ψάξουμε τι είναι αυτό που μας αναλογεί ως Ελλάδα

admin

Παναγιωτόπουλος: Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι το ξίφος της Ελλάδας

admin

Φώφη Γεννηματά: Είναι ώρα να συνεννοηθούμε

admin

Καρέ – καρέ η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο- Jumpsuit επέλεξαν Μελάνια και Μαρέβα

admin

Μητσοτάκης από το Νταβός: Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν σήμερα διαφορετικά την Ελλάδα

admin

Θλίψη στο πολιτικό σκηνικό της χώρας για τον θάνατο του Απόστολου Σταύρου

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα Σανγκάης του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας

admin

«Για το ζήτημα των σημάτων των μακεδονικών προϊόντων, έχει συγκροτηθεί ομάδα από κορυφαίους ειδικούς»

admin

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: «Σκοταδιστές γέμισαν με αφίσες κατά των αμβλώσεων»

admin

Θεοχάρης: Το κοινωνικό αποτύπωμα του τουρισμού είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας

admin