Image default
Επιχειρήσεις

Τα δίκτυα 5G και η «κόντρα» Κίνας-ΗΠΑ στην Αθήνα

Την ακαριαία αντίδραση της αμερικανικής πλευράς συνάντησε η προσπάθεια του Πεκίνου, μέσω και της επίσκεψης του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την συμμετοχή της Huawei στην ανάπτυξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) στην Ελλάδα.

Η συμμετοχή του κινεζικού κολοσσού στον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό στην ανάπτυξη των δικτύων 5G ήταν ένα από τα θέματα που βρίσκονταν στην κορυφή της ατζέντας του Σι Τζινπίνγκ κατά τις επαφές στην Αθήνα.

Κατά σύμπτωση, σχεδόν τις ίδιες ημέρες που βρίσκονταν στην χώρα μας ο κινέζος πρόεδρος, κλιμάκιο στελεχών της κυβέρνησης των ΗΠΑ είχε συναντήσεις με υπουργούς και διοικήσεις εταιρειών τηλεπικοινωνιών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η αποτροπή της εμπλοκής της Huawei στα δίκτυα πέμπτης γενιάς στην κινητή. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα χρησιμοποιώντας ως προκάλυμμα το γεγονός πως ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Όμως, και στις δύο χώρες αρχίζουν να δυσκολεύουν τα πράγματα για τους Κινέζους.

Η αμερικανική πλευρά και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επικαλούνται τη στενή σχέση της Huawei με την κινεζική κυβέρνηση και θέματα που συνδέονται με κυβερνοασφάλεια, ειδικά στα δίκτυα 5G τα οποία σταδιακά θα αξιοποιηθούν για τη διασύνδεση εκατομμυρίων μηχανών και συσκευών, από αυτοκίνητα μέχρι ψυγεία.

Οι Κινέζοι έχουν ήδη βρει κλειστές πόρτες, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, ενώ δίνουν σκληρή μάχη για να μην βρεθούν εκτός ορισμένων μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών όπως η Γερμανία.

Όπως μετέδωσε την Δευτέρα το -, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκ. Μέρκελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως «το θέμα δεν αφορά συγκεκριμένες εταιρείες, αλλά κυρίως τα πρότυπα ασφαλείας.  Συνδέεται με τις προδιαγραφές που θα καθορίσουμε. Αυτές πρέπει να είναι ο οδηγός μας».

Η κα Μέρκελ δέχεται σοβαρές πιέσεις από ισχυρούς παράγοντες του κόμματός της να προχωρήσει στην «έξωση» της Huawei από τα δίκτυα 5G της Γερμανίας. Η Ουάσινγκτον και τα γεράκια των γερμανικών υπηρεσιών δεν φαίνονται ευχαριστημένοι από πρόσφατη απόφαση που στην ουσία εξαιρούσε την Huawei από ορισμένα τμήματα του εξοπλισμού για το 5G, αλλά άφηνε ανοικτή την πόρτα ώστε να εμπλακεί σε κάποια άλλα σημεία.

Στην Γαλλία ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι ο περίφημος «νόμος της Huawei» ο οποίος προβλέπει πως η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αποκλείσει κάποια εταιρεία από την εμπλοκή στην ανάπτυξη των δικτύων 5G για λόγους ασφαλείας. Όπως μετέδωσε προ ημερών το -, καθώς οι γαλλικές εταιρείες ξεκινούν την αναζήτηση εταίρων για την ανάπτυξη του 5G, αρκετά τμήματα του εξοπλισμού «είναι πλέον μη προσβάσιμα στην Huawei μέσω νομικών και ρυθμιστικών αποφάσεων – πολλές από τις οποίες είναι απόρρητες».

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα προχωρήσει στη δημοπράτηση φάσματος για την ανάπτυξη των δικτύων 5G την επόμενη χρονιά με τον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα υποστηρίζει στην Βουλή πως θα εφαρμοστεί μια καινοτόμος διαδικασία.

Σχετικα αρθρα

Νέα υπηρεσία εξατομικευμένων δρομολογίων για επιχειρήσεις από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

admin

Πώς πείθει η ΔΕΗ τον ορκωτό για την έκθεση βιωσιμότητας

admin

Trastor: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως €72,6 εκατ.

admin

Ο Αναστάσιος Μάνος Διευθύνων Σύμβουλος στον ΔΕΔΔΗΕ

admin

Επένδυση 2 εκατ. στο ανθρακούχο νερό από τη ΖARO’S

admin

Deloitte: Νέος principal συμβουλευτικών υπηρεσιών ο Βασίλης Δημακάκος

admin

Eurobank: Κλείνει το deal με PIMCO για το project Pillar

admin

Εμπορική συνεργασία της Vodafone με την startup Linked Business

admin

Η ΤτΕ στο συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων

admin

Frigoglass: Κέρδη 10,8 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο

admin

Εγκύκλιος: Οι ιδιωτικές κλινικές να αναρτήσουν τιμοκαταλόγους εντός 15νθημέρου

admin

ΟΑΣΘ: Στόχος η επαναφορά του συγκοινωνιακού έργου «σε ανεκτά επίπεδα»

admin

Νηρέας: Στα €51 εκατ. το τίμημα από την πώληση παραγωγικών εγκαταστάσεων

admin

Forthnet: Δωδέκατη περίοδος εκτοκισμού ΜΟΔ

admin

British American Tobacco: Επενδύσεις 20 εκατ. για το glo

admin

Cosmote: 150.000 γραμμές Fiber To The Home μέσα στο 2019

admin

ΕΒΖ: Πρόσκληση για μίσθωση των μονάδων σε Πλατύ Ημαθίας και Σέρρες

admin

Creta Farms: Νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής προσφορών

admin