Image default
Οικονομία

Έκθεση Κομισιόν: Τα 7 ανοιχτά μέτωπα σε Ασφαλιστικό, επιδόματα, εργασιακό

Επτά ανοιχτά “μέτωπα” επισημαίνει η έκθεση της Κομισιόν για την 4η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας  σε σχέση με το ασφαλιστικό, τα επιδόματα και το εργασιακό.

Το σημαντικότερο εξ αυτών αφορά το “μέτωπο” του ασφαλιστικού και  δεν είναι άλλο από το δημοσιονομικό κόστος της εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με το νόμο Κατρούγκαλου.

Η Κομισιόν επισημαίνει πως το κόστος αυτό θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας για το 2020, αν  και παραδέχεται πως κάτι τέτοιο “θα είναι δύσκολο”.

Σε σχέση με το εργασιακό, εκκρεμεί η αξιολόγηση των συνεπειών της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού στην αγορά εργασίας. Τα αποτελέσματά της θα είναι σημαντικά ενόψει του επανακαθορισμού του στα μέσα του 2020.

Στο μέτωπο, τέλος, των κοινωνικών επιδομάτων, ξεχωρίζουν οι εκκρεμότητες που αφορούν την πλήρη εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης στο κομμάτι που αφορούν την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και την επανένταξη των δικαιούχων του σχετικού επιδόματος στην αγορά εργασίας.Οι εκκρεμότητες αυτές πρέπει να κλείσουν έως τα μέσα του 2020.

Πιο αναλυτικά, η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει πως :

1.      Η κυβέρνηση “επεξεργάζεται προτάσεις” και “δεσμεύτηκε να βρει λύσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν το κόστος της απαραίτητης τροποποίησης ” του ασφαλιστικού (μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου), στα πλαίσια του προϋπολογισμού του Υπ. Εργασίας για το 2020″, “αν και αυτό θα είναι δύσκολο”, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην έκθεση. “Αυτή τη στιγμή, καθώς δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόταση, είναι πολύ νωρίς να υπάρξει εκτίμηση, αν αυτό θα συμβεί”, καταλήγει η Κομισιόν.

2.      Η νέα διοίκηση του ΕΦΚΑ προωθεί τη “διόρθωση” του σχεδίου για την πλήρη ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης (υπό τον ΕΦΚΑ), καθώς η προηγούμενη δέσμευση ότι κάτι τέτοιο θα συντελεσθεί έως το τέλος του 2020, συναντά “καθυστερήσεις”.

3.      Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να συνεχίσει την “παρακολούθηση της αγοράς εργασίας και της εξέλιξης των μισθών” προκειμένου να “αξιολογήσει” –με την βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Κομισιόν- την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού (σ.σ. 10,9% από την 1η/2/2019)

4.      Βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή ενός Σχεδίου για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας για την περίοδο 2017-2019 και ετοιμάζεται η “συνέχισή” του.

5.      H μεταρρύθμιση του συστήματος των αναπηρικών επιδομάτων προχωρά αλλά, με σημαντικές “τεχνικές καθυστερήσεις”, για τις οποίες “δεν ευθύνεται η κυβέρνηση”, αλλά η Παγκόσμια Τράπεζα,καθώς δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος. Θα συμφωνηθεί ένα αναθεωρημένο, λεπτομερές  χρονοδιάγραμμα με προθεσμίες (για τη πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης), αφού παραληφθεί η αξιολόγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

6.     Προχωρά η (πιλοτική) εφαρμογή του πυλώνων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που αφορούν την αντιμετώπιση του  κοινωνικού αποκλεισμού και την επανένταξη στην αγορά εργασίας. “Η σταδιακή επέκταση τους (πανεθνικά) θα υλοποιηθεί μεταξύ Φεβρουαρίου –Ιουλίου 2020”, σημειώνει η Κομισιόν.

7.      Η δέσμευση για την αξιολόγηση των επιδομάτων που αφορούν τις τοπικές συγκοινωνίες έως τα τέλη του 2019 παραμένει σε “τροχιά” υλοποίησης. Το πόρισμα της ομάδας εργασίας η οποία έχει αναλάβει αυτήν την αξιολόγηση θα είναι έτοιμο στις 15 Δεκεμβρίου 2019. Το πόρισμα αυτό θα οδηγήσει σε ένα σχέδιο νόμου,σύμφωνα με την Κομισιόν.

Σχετικα αρθρα

Συμφωνία της Κομισιόν με τέσσερις εταιρείες για τη δημοσίευση δεδομένων σχετικά με τουριστικά καταλύματα

admin

Κομισιόν: Πώς θα σωθεί ο τουρισμός και το φετινό καλοκαίρι

admin

Κοροναϊός – Νορβήγια : Εξαπλασιάστηκε σε επίπεδο ρεκόρ του 14,7% η ανεργία τον Μάρτιο

admin

Nielsen: Αυξημένος κατά 11,9% ο τζίρος στο λιανεμπόριο τροφίμων το α’ 4μηνο

admin

Αγωνία για την οικονομία, τι γίνεται με τα ταμειακά διαθέσιμα

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση προς Βρούτση για τη βιωσιμότητα του e-ΕΦΚΑ

admin

UniCredit: Ύφεση 18,6% στην Ελλάδα το 2020 – Ανάπτυξη 15,5% το 2021

admin

Πτώχευση Thomas Cook: Ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με οριακή άνοδο

admin

Στις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για την «κατάντια» της ΔΕΗ επιμένει η κυβέρνηση

admin

Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου – Καθησυχάζουν οι Σαουδάραβες

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 9,1% του δείκτη Παραγωγής στις Κατασκευές το γ’ τρίμηνο

admin

Δρομολογείται η απολιγνιτοποίηση – Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με μικρή άνοδο

admin

Uber: Βαθύ μαχαίρι στις θέσεις εργασίας

admin

Η Wall Street αγνόησε την παραπομπή Τραμπ – Ιστορικό ρεκόρ για τον S&P 500

admin

Thomas Cook : Δάνεια με επιδότηση τόκων στις εταιρείες που επλήγησαν από την πτώχευση

admin

Λαγκάρντ: Η Γερμανία δεν κατέβαλε τις αναγκαίες προσπάθειες δημοσιονομικής ανάκαμψης

admin