Image default
Οικονομία

Προς υλοποίηση οι προτάσεις για υβριδικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε ομιλία της στο 24ο Εθνικό Συνέδριο ΙΕΝΕ «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2019», τόνισε πως: «καλούμαστε αυτή τη στιγμή να θέσουμε τις βάσεις για να μπορέσει και η χώρα μας να αναπτύξει φιλικές προς το περιβάλλον ενεργειακές υποδομές».

Όπως είπε η κ. Σδούκου και μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ρόλος των δικτύων στο νέο αυτό τοπίο είναι πλέον πρωταγωνιστικός και οι διαχειριστές των δικτύων διανομής είναι οι βασικοί συντελεστές για τη μετάβαση στα εξελιγμένα συστήματα του μέλλοντος, στη δημιουργία έξυπνων υποδομών, έξυπνων πόλεων και νησιών. Οι «έξυπνες» πόλεις και νησιά, είναι επί της ουσίας ζωντανοί οργανισμοί οι οποίοι μορφοποιούνται σε υπερ-συνδεδεμένες οντότητες, που τροφοδοτούνται από τα data analytics, την τεχνητή νοημοσύνη, το διαδίκτυο των πραγμάτων και πολλές ακόμα σύγχρονες τεχνολογίες.

«Οι έξυπνες λύσεις, σε πόλεις και νησιά, έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν το λογαριασμό του ηλεκτρισμού, να μειώσουν το κυκλοφοριακό, να προστατέψουν το περιβάλλον, να προσελκύσουν ταλέντο και να παρέχουν στους πολίτες τους καλύτερες υπηρεσίες και αναβαθμισμένη ιατρική περίθαλψη, ασφάλεια και εκπαίδευση. Μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Μπορούν να μας δώσουν καλύτερη διακυβέρνηση εν συνόλω» ανέφερε η γενική γραμματέας.

«Ξεκολλάνε 180-190 επενδυτικές προτάσεις για υβριδικούς σταθμούς στα νησιά»

Ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός μας, δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλάβει και την αναβάθμιση των ηλεκτρικών συστημάτων των νησιών μας, είπε η ίδια και πρόσθεσε ότι η ενεργειακή αναβάθμισή τους θα οδηγήσει σε δραστική μείωση του κόστους παραγωγής των ηλεκτρικών συστημάτων των μη διασυνδεδεμένων νησιών, και άρα σε πολύ σημαντική μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ και της αντίστοιχης επιβάρυνσης που επιφέρουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος όλων των ελληνικών νοικοκυριών.

«Στόχος μας, δεν είναι μόνο η σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους η οποία θα ωφελήσει τα ελληνικά νοικοκυριά και την ελληνική οικονομία. Αλλά και κάθε νησί του Αιγαίου να αναπτυχθεί ενεργειακά και η λειτουργία των ρυπογόνων μονάδων πετρελαίου να μειωθεί σημαντικά» ανέφερε.

Σύμφωνα με το 10ετές σχέδιο ανάπτυξης διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ, βρίσκονται σε ανάπτυξη 4 μεγάλα έργα:

  • Διασύνδεση Κυκλάδων (3η και 4η φάση)
  • Διασύνδεση Κρήτης
  • Διασύνδεση Δωδεκανήσων
  • Διασύνδεση νησιών ΒΑ Αιγαίου

Παράλληλα, για τα μικρά νησιά που δεν πρόκειται να διασυνδεθούν, στόχος είναι να αναπτυχθούν υβριδικά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σταθμοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δηλαδή, που θα συνδυάζονται με συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη στην Ελλάδα λειτουργούν δύο υβριδικοί σταθμοί, στην Ικαρία και στην Τήλο.

«Επιπλέον, στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, περιλαμβάνεται η αφαίρεση της υποχρέωσης αναφοράς στις άδειες παραγωγής για υβριδικούς σταθμούς που εκδίδει η ΡΑΕ, των τιμών αποζημίωσης των σταθμών αυτών. «Με αυτή την ρύθμιση, 180-190 επενδυτικές προτάσεις για ανάπτυξη υβριδικών σταθμών στα νησιά, επιτέλους ξεκολλάνε. Και αμέσως μετά θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση το καθεστώς στήριξης των σταθμών αυτών. Καθεστώς που στη συνέχεια θα κοινοποιηθεί ώστε να πάρει την έγκριση της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού για να προχωρήσουν οι επενδύσεις για την ανάπτυξη των υβριδικών σταθμών» είπε η κ. Σδούκου.

Για την ηλεκτροκίνηση, η γενική γραμματέας ανέφερε ότι εκτός των φορολογικών κινήτρων έχει ξεκινήσει η επεξεργασία ενός πακέτου μέτρων και κινήτρων, βασισμένο σε πετυχημένα μοντέλα του εξωτερικού.

Σχετικα αρθρα

Αντιδρά η Ευρωπαϊκή Ένωση στις αμερικανικές απειλές κατά της Γαλλίας

admin

ΟΠΑΠ Forward: Τέσσερις επιχειρηματίες εξηγούν γιατί δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΟΠΑΠ

admin

Γιούνκερ: «Οι Έλληνες, πραγματικοί ήρωες της κρίσης»

admin

Βρούτσης: Αυξήσεις στις επικουρικές τους συντάξεις θα λάβουν 465.112 συνταξιούχοι

admin

«Πακέτο» παροχών ετοιμάζει η κυβέρνηση ενόψει Χριστουγέννων

admin

Αναδρομικά: Σε μαζικές αγωγές προσφεύγουν οι συνταξιούχοι

admin

Αντικειμενικές αξίες : Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αγορά – Ποιοι φόροι θα αυξηθούν

admin

Επίδομα θέρμανσης: Πώς θα το πάρετε μέχρι τέλος Δεκεμβρίου

admin

Έφοδος στις τράπεζες: Τι ζήτησαν τα κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού

admin

Πώς θα “βγαίνουν” στη σύνταξη οι μακροχρόνια άνεργοι

admin

Τόσο θα κοστίσει στην Βρετανία ένα Brexit χωρίς συμφωνία

admin

Ρέγκλινγκ: To βασικό έργο του ESM θα είναι να παρακολουθεί την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες

admin

Πρόστιμο 400.000 ευρώ στον ΟΤΕ για μηνύματα προώθησης προϊόντων

admin

Αίτημα στις Βρυξέλλες για διετή παράταση στη χαμηλή φορολογία για το τσίπουρο

admin

UBS: Η δεκαετία των ανατροπών και η Ελλάδα

admin

Κατασχέσεις : Στο «στόχαστρο» της εφορίας χιλιάδες φορολογούμενοι

admin

Μηταράκης: Θα τηρηθεί στο ακέραιο η απόφαση του ΣτΕ για το ασφαλιστικό

admin

Μανιφέστο που αλλάζει το νόημα του καπιταλισμού από 200 διευθύνοντες συμβούλους

admin