Image default
Τράπεζες

Πώς σχολιάζουν HSBC και GS το business plan της Alpha Bank

Το business plan της Alpha Bank θα διαλύσει τους φόβους για μια παρατεταμένη περίοδο αυξημένων επιπέδων προβλέψεων και εποπτικών πιέσεων για de-risking του ισολογισμού της τράπεζας,  σχολιάζει η HSBC, η οποία διατηρεί αμετάβλητη την τιμή στόχο στα 2,48 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση “Buy”. Αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως το de-risking είναι καλύτερο του αναμενόμενου σε ότι αφορά τον χρόνο του, την ποιότητα και το κόστος, ενώ η εστίαση της λιανικής στην κερδοφορία παραβλέπει τις πιέσεις στην τιμολόγηση.

Όπως επισημαίνει, το επιχειρηματικό σχέδιο έχει τρία θετικά σημεία σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της HSBC: 1. η τιτλοποίηση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού προγραμματίζεται να γίνει σχετικά σύντομα, μέχρι το β’ τρίμηνο του 2020, για χαρτοφυλάκιο που φαίνεται να είναι χαμηλής ποιότητας και με συνολικό κεφαλαιακό κόστος που είναι καλύτερο του αναμενόμενου. 2. το ανοδικό ρίσκο από τη μείωση κόστους είναι πλέον εφικτό, και η HSBC το συνυπολογίζει στις υποθέσεις της. 3. η τράπεζα επικεντρώνεται στα ισχυρά της σημεία στο εύπορο τμήμα, αποφεύγοντας τις πιέσεις της τιμολόγησης των εταιρικών δανείων, προστατεύοντας τα spreads και δίνοντας ώθηση στις προμήθειες, αντισταθμίζοντας την αρνητική επίπτωση στα έσοδα από την επιτάχυνση.

Ωστόσο, σημειώνει πως παραμένουν ορισμένα ερωτήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση των διαφόρων σημείων του de-risking του ισολογισμού. Επίσης, θεωρεί πως η διοίκηση της τράπεζας μπορεί να επανεξετάσει την απόφαση να μην διανείμει μέρος των δόσεων της τιτλοποίησης στους μετόχους, καθώς αυτό θα τους έδινε τη δυνατότητα να διατηρήσουν μέρος του περιθωρίου ανόδου από τη μείωση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού.

Από την πλευρά της, η Goldman Sachs, αναφέρει πως η τράπεζα, με το τριετές της στρατηγικό σχέδιο, φέρνει μπροστά τις προσπάθειες μείωσης των NPEs μέσω μιας μεγάλης τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων έως 12 δισ. ευρώ, και φέρνοντας τον προηγούμενο στόχο της για NPEs 7 δις. ευρώ στην Ελλάδα κατά 1 χρόνο, το 2020. Επίσης, χαρακτηρίζει «καλά» τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Alpha Bank για το γ’ τρίμηνο.

Σχετικα αρθρα

Στη Γενική Συνέλευση της ΕΤΕ η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών

admin

Γ. Στουρνάρας: Ο Ηρακλής καλύπτει μόνο το 40% των NPEs

admin

Στο «στόχαστρο» μπαίνουν οι προθεσμιακές καταθέσεις

admin

Τράπεζες: Ψαλίδι στις εξασφαλίσεις για κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις – Τι αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό

admin

Καραμούζης: Mείωση των NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό ως το 2021

admin

Ολι Ρεν: Η ΕΚΤ πρέπει να πολεμήσει τον χαμηλό πληθωρισμό

admin

Ζαββός: Ο «Ηρακλής» θα απελευθερώσει κεφάλαια από τις τράπεζες

admin

Μπαρνιέ: Να μην έχει ψευδαισθήσεις το Λονδίνο για το City

admin

Oι Τράπεζες αναστέλλουν πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών

admin

Moody’s: Υποβάθμισε 13 τουρκικές τράπεζες

admin

Το μυστηριώδες ράλι της Finansbank

admin

«Συναγερμός» στο ΥΠΟΙΚ για την πρώτη κατοικία

admin

Τράπεζες: Ο έλεγχος της Επ. Ανταγωνισμού και το παρασκήνιο

admin

Σολτς: Πρέπει να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση της ευρωζώνης

admin

Μ. Σάλλας: Δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε για τα κόκκινα δάνεια

admin

Pantelakis: Η επόμενη μέρα για τις τράπεζες

admin

Ψήφος εμπιστοσύνης στον «Ηρακλή» από Moody’s και DBRS

admin

Βloomberg: €9 δισ. για τα NPLs δεσμεύει η ελληνική κυβέρνηση

admin