Image default
Οικονομία

Σπάνε κάθε ρεκόρ οι εισπράξεις από τον Τουρισμό

Συντηρητικές αποδεικνύονται τελικά οι εκτιμήσεις του υπουργείου Τουρισμού για επιπλέον ταξιδιωτικά έσοδα 500 εκατ. σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών οι εισπράξεις, ήδη στο εννεάμηνο, έσπασαν το φράγμα των 16 δισ. ευρώ, καταρρίπτοντας παράλληλα και τις προβλέψεις επιχειρηματιών του χώρου πως το τουριστικό “καλάθι” θα παρέμενε στα περσινά επίπεδα εξαιτίας της διαφαινόμενης μείωσης της ροής των ξένων επισκεπτών.

Τα έσοδα ειδικότερα, όπως έδειξαν οι μετρήσεις της ΤτΕ, κατέγραψαν άνοδο 16% το Σεπτέμβριο και 14% στο εννεάμηνο. Συγκεκριμένα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 16,088 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο, από 14,112 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, ενώ τον Σεπτέμβριο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν σε 2,846 δισ. ευρώ από 2,454 δισ. ευρώ. Οι αφίξεις ξένων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 3,8% την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, ενώ οι εισπράξεις από μεταφορές, κυρίως θαλάσσιες, αυξήθηκαν κατά 5,5%.

Υπενθυμίζεται πως το 2018 στην Ελλάδα ήρθαν περίπου 30 εκατ. επισκέπτες από το εξωτερικό, χωρίς να υπολογίζονται οι επιβάτες της κρουαζιέρας. Τα έσοδα αντιστοίχως έφτασαν τα 15,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 10,2% σε σύγκριση με το 2017. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι συνολικά για τον εισερχόμενο τουρισμό ήταν 486 ευρώ, η δαπάνη ανά διανυκτέρευση 70 ευρώ, ενώ η μέση διάρκεια παραμονής διαμορφώθηκε στις επτά διανυκτερεύσεις.

Άνοδος παρά την κατάρρευση της Thomas Cook

Η αποτύπωση των τουριστικών εσόδων περιλαμβάνει και το πρώτο διάστημα μετά την κατάρρευση της Thomas Cook, που είχε ως συνέπεια την ακύρωση εκατοντάδων τουριστικών πακέτων και τον πρόωρο τερματισμό των διακοπών για τους τουρίστες που βρίσκονταν ήδη στην Ελλάδα. Θεωρείται εντούτοις πως οι επιπτώσεις στις εισπράξεις πιθανότατα να φανούν στις μετρήσεις του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η συνολική φετινή ζημία στα καταλύματα της χώρας από την πτώχευση της Thomas Cook, εκτιμήθηκαν στα 315 εκατ. ευρώ. Θεωρείται πιθανό από παράγοντες της αγοράς να παρατηρηθούν απώλειες και στον κλάδο των εσόδων, στον αντίποδα όμως οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα κατά τους φθινοπωρινούς μήνες έχουν παρατείνει την τουριστική περίοδο, ειδικά για τον προορισμό της Αθήνας.

Σταθεροποιητική χρονιά

Στελέχη της αγοράς επαναλαμβάνουν πάντως πως η φετινή χρονιά για τον Τουρισμό είναι σταθεροποιητική, σε αντίθεση με τις προηγούμενες σεζόν, όπου είχαμε πολλούς τουρίστες αλλά αναλογικά χαμηλότερες εισπράξεις.

Σχετικα αρθρα

Φορολογικό : Η κλίμακα για τα εισοδήματα και τα αφορολόγητα όρια

admin

ΟΑΕΔ : Τελευταία προθεσμία υποβολής ΙΒΑΝ για την έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ

admin

120 δόσεις : Πώς κατοχυρώνεται το δικαίωμα ένταξης ασφαλισμένων και συνταξιούχων

admin

Η Anglo American ανέθεσε στη Σωληνουργεία Κορίνθου αγωγό στη Χιλή

admin

«Πετάει» η οικονομία; Γιατί κάποιοι φοβούνται ότι έρχεται απότομη προσγείωση

admin

Το πρώτο μέτρο – σοκ από τη ΔΕΗ – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις στο ρεύμα

admin

Χατζηδάκης: Μιλάνε για συρρίκνωση της ΔΕΗ εκείνοι που υπέγραψαν μείωση του μεριδίου της στο 50%

admin

Λαγκάρντ: Έρχονται «βαθιές αλλαγές» στην παγκόσμια οικονομία

admin

Τι αλλάζει στη ΔΕΗ

admin

Wall Street: Το κλίμα αισιοδοξίας για τις διαπραγματεύσεις με τη Κίνα «εκτίναξε» τους δείκτες

admin

Πώς θα “βγαίνουν” στη σύνταξη οι μακροχρόνια άνεργοι

admin

Στουρνάρας: Προς τη σωστή κατεύθυνση ο Προϋπολογισμός

admin

Ν. Χαριτάκης στο One Channel: Οι πτυχές του Brexit και η επίδρασή του στην ελληνική οικονομία

admin

Kίνα: «Παγώνει» τις εισαγωγές αμερικανικών αγαθών

admin

Φάμελλος : Απροετοίμαστη η κυβέρνηση για τα πλαστικά μιας χρήσης

admin

«Λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε Κυκλάδες, Ιόνιο και Δωδεκάνησα

admin

Καθοριστικός ο Σεπτέμβριος στη διαπραγμάτευση για το πλεόνασμα – Στο EWG και τα δάνεια του ΔΝΤ

admin

Αυτές είναι οι 35 δωρεάν εφαρμογές και λύσεις για επικοινωνία και απομακρυσμένη εργασία

admin