Image default
Τράπεζες

Alpha Bank: Συμφωνία με Centerbridge για αγορά του 60% της Cepal

Σε επί της αρχής συμφωνία με τη Centerbridge για την αγορά περίπου του 60% της Cepal Συμμετοχών έχει έρθει η Alpha Bank, προκειμένου να αποκτήσει το 100% της εταιρείας, πριν την έναρξη του «σπονδυλωτού» εγχειρήματος τιτλοποίησης και ανάθεσης διαχείρισης του συνόλου των εν Ελλάδι μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της.

Όπως διευκρίνισε η διοίκηση της Αlpha Βank, η εξαγορά του 60% έχει ήδη συμφωνηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Παρότι το τίμημα δεν έχει διαρρεύσει, η αγορά εικάζει ότι η Centerbridge θα αποχωρήσει, λαμβάνοντας περίπου τα κεφάλαια που έβαλε στον όμιλο Cepal.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2018 η Cepal Συμμετοχών, µητρική οµίλου εταιρειών µε θυγατρικές τη Cepal Hellas, εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από πιστώσεις και δάνεια, την Kaican Services Ltd και την Kaican Hellas A.E, εμφάνιζε σε ενοποιημένη βάση καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο 20,47 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 14,1 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν για την οικονομική χρήση 2018 σε 19,2 εκατ. ευρώ και οι ζημιές προ φόρων υποχώρησαν σημαντικά στις 225 χιλ. ευρώ από 4,7 εκατ. ευρώ το 2017. Ο όμιλος απασχολεί πάνω από 300 άτομα και έχει σήμερα υπό διαχείριση απαιτήσεις της τάξης των 8 δισ. ευρώ. Οι μεικτές αποδοχές μισθωτών ανήλθαν πέρυσι σε 8,6 εκατ. ευρώ και οι εργοδοτικές εισφορές σε 1,8 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά έξοδα προσωπικού έφθασαν τα 11,46 εκατ. ευρώ.

Μετά την απόκτηση του 100% (σ.σ. στις 30/9/2019 η Alpha ήλεγχε το 38,61% της Cepal Συμμετοχών), η Αlpha Βank θα θέσει σε κίνηση τον σχεδιασμό της για απόσχιση και εισφορά στη Cepal της εσωτερικής διεύθυνσης διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures – NPEs). Η απόσχιση και εισφορά θα διενεργηθεί πιθανότατα με βάση το Προεδρικό Διάταγμα του 2002, «περί μεταβίβασης επιχείρησης».

Ταυτόχρονα η Cepal θα υπογράψει με την Alpha πολυετή (σ.σ. τουλάχιστον 10 χρόνια) σύμβαση ανάληψης διαχείρισης του συνόλου των NPEs της τράπεζας. Έτσι η μονάδα διαχείρισης NPEs της τράπεζας θα καταργηθεί. Οι περίπου 800 εργαζόμενοι σε αυτήν θα κληθούν να αποδεχθούν τη μεταφορά τους στη Cepal, με πλήρη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και σε απόλυτη συμμόρφωση με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Αναλαμβάνοντας τη διαχείριση του συνόλου των NPEs της Alpha, ύψους περίπου 19 δισ. ευρώ, η Cepal θα μεταβληθεί σε έναν από τους δύο μεγαλύτερους, προς το παρόν, servicers με απαιτήσεις 27 δισ. ευρώ από δάνεια και πιστώσεις. Το προσωπικό της θα ξεπερνά τα 1.100 άτομα.

Εν συνεχεία, τουλάχιστον το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας θα πωληθεί στον προτιμητέο επενδυτή, που θα αγοράσει έως το 95% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης της τιτλοποίησης Galaxy.

Η τράπεζα δεν έχει δηλώσει το ακριβές ποσοστό της Cepal, που προτίθεται να πωλήσει, αρκούμενη στη διευκρίνιση ότι θα είναι πλειοψηφικό πακέτο. Η αγορά εικάζει, όμως, με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία, ότι θα επιδιώξει να μην την ενοποιεί και ως εκ τούτου θα πωλήσει τουλάχιστον το 80% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σχετικα αρθρα

Καμπανάκι ΤτΕ για τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών

admin

Deutsche Bank: Λανσάρει στην Ισπανία κάρτα με κωδικό που αλλάζει

admin

Βουτιά 18% στα καθαρά κέρδη της Santander το δεύτερο τρίμηνο

admin

H κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας αύξησε τα επιτόκια

admin

Ο Ντράγκι παρέδωσε τη σκυτάλη στη Λαγκάρντ σε πανηγυρική τελετή

admin

Η ΕΚΤ «μοιράζει» χρήμα αλλά οι ευρωπαϊκές τραπεζες λενε όχι!

admin

Καραβίας: Προτεραιότητα σε διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση

admin

Επέκταση στα Βαλκάνια ετοιμάζουν ξανά οι ελληνικές τράπεζες

admin

Τράπεζες: Δύο μέτρα και δύο σταθμά στα επιχειρηματικά δάνεια

admin

Νέες επιλογές αποταμίευσης από τη Eurobank

admin

Η ακτινογραφία του deal Eurobank- Fortress

admin

Μειώθηκαν κατά 6,6 δισ. τα λεφτά στα… στρώματα

admin

Μέτρα άμυνας έναντι του Covid-19 ζητά από τις τράπεζες ο SSM

admin

Αναστασάτος (Eurobank): Κρίσιμη η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων

admin

Έχασε το στοίχημα με τις ελληνικές τράπεζες η Oceanwood – Οι θέσεις που κατέχει στο Χ.Α.

admin

Νέα μείωση στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων

admin

ΕΤΕ: Οι προσδοκίες για ΛΕΠΕΤΕ και το ορόσημο του Αυγούστου

admin

Ζαββός: Ο «Ηρακλής» θα απελευθερώσει κεφάλαια από τις τράπεζες

admin