Image default
Διεθνή

DW: Εφικτή μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μια νόμιμη μετανάστευση στην ΕΕ

Έκθεση αναδεικνύει τις μεγάλες δυσκολίες της νόμιμης μετανάστευσης για ανθρώπους με μεσαία ή ελάχιστα προσόντα από χώρες όπου δεν υπάρχει πόλεμος, άρα δεν υπάρχει η δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση ασύλου

Η ανάγκη για φροντιστές σε νοσοκομεία, για εργαζόμενους σε εταιρείες καθαριότητας σε γραφεία αλλά και για οικοδόμους, είναι πολύ μεγάλη. Νόμιμοι μετανάστες χωρίς ειδική εκπαίδευση θα μπορούσαν να εργαστούν σε πολλούς τομείς. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει σχεδόν καθόλου στη Γερμανία ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με την έκθεση «Νόμιμοι δρόμοι για την Ευρώπη» του ειδικού συμβουλίου του γερμανικού Ιδρύματος για την Ενσωμάτωση και τη Μετανάστευση (SVR). Στην έκθεση γίνεται λόγος για τις δυνατότητες νόμιμων οδών προς τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Σουηδία.
Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται οι προοπτικές για ανθρώπους με μεσαία ή ελάχιστα προσόντα από αφρικανικές χώρες, στις οποίες δεν υπάρχει πόλεμος άρα δεν υπάρχει η δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση ασύλου. «Η ερώτησή μας ήταν εάν υπάρχουν νόμιμες εναλλακτικές για αυτούς τους ανθρώπους να εργαστούν χωρίς εκπαίδευση αντί να μεταναστεύουν παράτυπα» δηλώνει η Καρολίν Ποπ, μια από τους συγγραφείς της επιστημονικής έρευνας. Το συμπέρασμα είναι: μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Μια από αυτές τις εξαιρέσεις είναι η εποχική εργασία. Για παράδειγμα την περίοδο της συγκομιδής στη Γερμανία έρχονται να εργασθούν άνθρωποι από άλλες χώρες μέλη της ΕΕ ενώ αντίθετα η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία αναζητά εργαζόμενους από τρίτες χώρες.Οι χώρες πρέπει να διευκρινίσουν τις ανάγκες τους
Πέρυσι 14.000 εποχικοί εργαζόμενοι απασχολήθηκαν στην Ισπανία και στην Ιταλία ο επίσημος αριθμός είναι 5.500. Ο πραγματικός αριθμός όμως εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλότερος.
Σύμφωνα με την έκθεση εκτός από την εποχική εργασία υπάρχουν πολύ λίγες δυνατότητες νόμιμης απασχόλησης. Σύμφωνα με τους ειδικούς θα βοηθούσε πολύ εάν τα ίδια τα κράτη ήταν σε θέση να διευκρινίσουν τους λόγους για τους οποίους θα μπορούσε να επιτρέψει τη νόμιμη μετανάστευση. Αν για παράδειγμα πρέπει να καλυφθούν συγκεκριμένα κενά στην αγορά εργασίας τότε θα πρέπει να αλλάξουν οι διαδικασίες και να γίνουν πιο γρήγορες. Εάν ο λόγος είναι η καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, τότε θα πρέπει να εξεταστούν οι λόγοι για τους οποίους εγκαταλείπει κάποιος τη συγκεκριμένη χώρα και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα στη χώρα προέλευσης. «Η πολιτική συχνά δεν αντιδρά στοχευμένα» λέει και πάλι η κυρία Ποπ.
Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντε Λάιεν δήλωσε μάλιστα πως αν μεταρρυθμιστεί το σύστημα χορήγησης ασύλου τότε θα υπάρχουν και περισσότερες δυνατότητες για νόμιμη μετανάστευση. Παρόλα αυτά, σύμφωνα πάντα με την έρευνα του γερμανικού Ιδρύματος για την Ενσωμάτωση και τη Μετανάστευση (SVR), δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι δυνατότητες που θα δοθούν για νόμιμη μετανάστευση θα καταπολεμήσουν την παράτυπη.
- dw.com

Σχετικα αρθρα

Μαδρίτη: Έως τον Ιανουάριο του 2021 η προσωρινή αναστολή εργασίας

admin

Μονάχο: Ταξίδευε με τα οστά του άνδρα της στην τσάντα της από Θεσσαλονίκη

admin

Σαουδική Αραβία: Αγοραστική φρενίτιδα πριν τον τριπλασιασμό του ΦΠΑ στο 15%

admin

Αυστρία: «Φωτεινός σηματοδότης» θα δείχνει πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος μόλυνσης με κοροναϊό

admin

Έρευνα – σοκ: Εκατομμύρια Αμερικανοί αδυνατούν να πληρώσουν το νερό

admin

«National Enquirer»: Το πιο σκληροπυρηνικό ταμπλόιντ… πνέει τα λοίσθια – Αυτή είναι η συγκλονιστική ιστορία του

admin

Ρωσία : Ψηφίστηκε η συνταγματική αλλαγή – Ο Πούτιν μένει στην προεδρία έως το 2036

admin

Κοροναϊός: 464.423 νεκροί σε όλο τον κόσμο – Πάνω από 8.841.680 κρούσματα

admin

ΗΠΑ: Σύλληψη ύποπτης για την αποστολή του φακέλου με δηλητήριο στον Τραμπ

admin

Κοροναϊός – Τσεχία : Αποπομπή του υπουργού υγείας που… παραβίασε τις οδηγίες του

admin

O γερμανικός Τύπος ειρωνεύεται τον Ερντογάν: «Κληρονόμος του Μωάμεθ του Πορθητή»

admin

Γερμανικά ΜΜΕ για διακοπές στην Ελλάδα: Δώστε προσοχή, υπάρχουν αυστηρά μέτρα

admin

Γαλλία: Άρση μέτρων με αυστηρούς περιορισμούς από τη Δευτέρα

admin

Χαμός στη Βρετανία με τον Κάμινγκς – Πάνω από ένα εκατ. υπογραφές για την απόλυση του

admin

Κορωνοϊός – Βρετανία: Περιορίζει τις προσδοκίες για χαλάρωση μέτρων ο Ράαμπ – 693 νέοι θάνατοι

admin

Διεθνή ΜΜΕ για μεταναστευτικό: Η κορυφαία πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

admin

Γιουβάλ Νώε Χαράρι για κοροναϊό: Πολλές χώρες ίσως καταρρεύσουν ολοκληρωτικά

admin

Κοροναϊός : Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ και νέα μέτρα – Ανακάμπτουμε, λέει ο Τραμπ

admin