Image default
Τράπεζες

Eurobank: Πώς δομείται τώρα το Project Cairo

Η τιτλοποίηση δανείων ύψους 7,5 δισ. ευρώ, γνωστή και ως Project Cairo κυριάρχησε στις ερωτήσεις των αναλυτών, στην τηλεδιάσκεψη της Eurobank για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

Όπως είπε η διοίκηση της τράπεζας, η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα λάβει χώρα εντός του πρώτου τριμήνου του 2020.

Το Project Cairo θα ολοκληρωθεί με την έκδοση τριών ομολόγων. Σύμφωνα με την τράπεζα, για να μπορέσει να συμμετάσχει στο APS θα πρέπει να πωληθεί το 51% των junior τίτλων, ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το 51% θα πωληθεί σε επενδυτές και το 49% θα μοιραστεί στους μετόχους.

Οι mezzanine τίτλοι θα είναι ύψους 1,2-1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θα διανεμηθεί το 80% στους μετόχους και το 20% θα πωληθεί στον προτιμητέο επενδυτή για το Cairo. Οι senior τίτλοι θα είναι ύψους 2,6 δισ. ευρώ.

Η επίπτωση στα κεφάλαια

Όπως είπε η διοίκηση της τράπεζας, η αρχική κεφαλαιακή επίπτωση όταν η τράπεζα αποφάσισε να τιτλοποιήσεις τα 7,5 δισ. ευρώ (project cairo) είχε υπολογιστεί στο 1,2-1,4 δισ. ευρώ, η οποία καλύφθηκε από την απορρόφηση της Grivalia και άλλες κινήσεις. Με βάση τα όσα προβλέπει APS (Ηρακλής), αναμένεται αύξηση της κεφαλαιακής επίπτωσης. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, λόγω της εγγύησης του δημοσίου, θα υπάρξει μείωση του κόστους ρίσκου 1,8 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η συναλλαγή να μην προκαλεί κεφαλαιακή επίπτωση στην τράπεζα.

Προς το τέλος του έτους και αφού ψηφιστεί το σχέδιο Ηρακλής η τράπεζα θα υπογράψει με τον προτιμητέο επενδυτή.

Οσον αφορά στην προμήθεια που θα πληρώνει το SPV στο Δημόσιο στο μεγαλύτερο μέρος της τιτλοποίησης της Eurobank, θα βασιστεί στα ελληνικά CDS και σύμφωνα με τη διοίκηση είναι περίπου στο 2% ετησίως.

Το εννεάμηνο και το guidance

Ο CEO της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, τόνισε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι σταθερή, βελτιώνονται οι συνθήκες χρηματοδότησης ενώ ανακάμπτουν ταχύτερα των εκτιμήσεων οι τιμές των ακινήτων.

«Υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια ότι η χώρα ανακάμπτει και είμαστε αισιόδοξοι ότι η τράπεζα είναι σε καλή θέση για να εισέλθει σε νέα αναπτυξιακή τροχιά», σημείωσε και εκτίμησε ότι η τράπεζα θα εμφανίσει απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) κοντά στο 10% του χρόνου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα τριμήνου, έδωσε έμφαση στη μείωση των NPEs κατά 2,8 δισ. στο εννεάμηνο, με τον συνολικό κεφαλαιακό δείκτη της τράπεζας να διαμορφώνεται στο 18,6%, ο υψηλότερος στην Ελλάδα.

Τόνισε ότι η ζήτηση για δάνεια είναι ισχυρότερη εκτός Ελλάδας, ενώ και οι καταθέσεις εμφανίστηκαν αυξημένες κατά 2,4 δισ. εντός της χώρας και κατά 4,8 δισ. συνολικά για τον όμιλο.

Τα καθαρά κέρδη από τις διεθνείς δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 139 εκατ. στο εννεάμηνο.

Η διοίκηση της τράπεζας εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί και το 2020 η μείωση προσωπικού και καταστημάτων, ενώ σημείωσε ότι αναμένεται μείωση 1% στις λειτουργικές δαπάνες κυρίως λόγω μείωσης του κόστους προσωπικού κατά 5%. Όπως ανέφερε, αναμένεται νέα εθελούσια έξοδος από το νέο έτος, που θα στοχεύει στην απομάκρυνση ως 400 υπαλλήλων.

Σχετικα αρθρα

Β.Ψάλτης: «Η Alpha Bank έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας»

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες γύρισαν σελίδα

admin

Επίθεση Σταϊκούρα σε ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες – Τι είπε για τρ.Πειραιώς

admin

«Ομοβροντία» αναβαθμίσεων για τη μετοχή της Alpha Bank – Ανεβάζει τον πήχυ και η J.P.Morgan Cazenove

admin

Πηγές ΤΧΣ: Προέχει το δημόσιο συμφέρον για την συμμετοχή στην ΑΜΚ της Πειραιώς

admin

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Απαντήσεις για την ισχυρή ταυτοποίηση πελάτη

admin

Τράπεζες: Νέες τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων ύψους 17 δισ. ευρώ

admin

Τρ.Πειραιώς:Εξηγήσεις για την ΑΜΚ στην ΕΚ

admin

ΕΚΤ:Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα αν θα φτίαξουμε ψηφιακό ευρώ

admin

Alpha Bank: Υπερήφανοι! Πρόγραμμα Επετειακών Δράσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

admin