Image default
Πρώτο Θέμα

Ευρώπη:Το φάντασμα της ύφεσης και οι χρησμοί της Lagard

Η οικονομία της ευρωζώνης «κόλλησε τον Νοέμβριο, καθώς η απότομη πτώση του μεταποιητικού τομέα εξαπλώθηκε περαιτέρω στις υπηρεσίες.

Ο σύνθετος δείκτης διαχειριστών προμηθειών της IHS Markit μειώθηκε σε 50,3 το Νοέμβριο, διαψεύδοντας  όλες τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.  

Η απροσδόκητη επιδείνωση έρχεται μετά την εμφάνιση των σημείων βελτίωσης των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της περιοχής.

“Τα προσωρινά σημάδια της ζωής στις χώρες της ευρωζώνης της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι ευπρόσδεκτα νέα”, δήλωσε ο Chris Williamson, οικονομολόγος της IHS Markit. “Αλλά μια νέα ανησυχία είναι ότι η υπόλοιπη περιοχή έχει πέσει στην πτώση για πρώτη φορά από το 2013.”

Οι προοπτικές παρέμειναν ζοφερές, με τις προσδοκίες για μελλοντική παραγωγή να παραμένουν πολύ χαμηλότερες από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος, αντικατοπτρίζοντας μια σειρά αυξημένων αβεβαιοτήτων από το Brexit μέχρι τους εμπορικούς πολέμους.

Η έκθεση έρχεται στο περιθώριο της πρώτης μεγάλης ομιλίας της Christine Lagarde ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μετά την ενίσχυση των νομισματικών κινήτρων τον Σεπτέμβριο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αύξησαν τις προσκλήσεις τους στις κυβερνήσεις να ενεργήσουν.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε για ένα νέο μίγμα πολιτικών, λέγοντας ότι πρέπει να ενταθούν οι δημόσιες επενδύσεις για να μειωθεί η επιβάρυνση των νομισματικών κινήτρων και να διασφαλιστεί η ευημερία της περιοχής σε έναν αβέβαιο κόσμο.

Στην πρώτη μεγάλη ομιλία της η νέος επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι το ίδρυμά της θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία της ζώνης του ευρώ. Ωστόσο, ανέφερε επίσης ότι η δημοσιονομική πολιτική αποτελεί βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μεταβαλλόμενου παγκόσμιου εμπορίου και της μείωσης της εγχώριας ανάπτυξης.

“Οι δικές μας εξωτερικές και εγχώριες προκλήσεις μας καλούν να εξετάσουμε – ως Ευρωπαίους – πώς πρέπει να ανταποκριθούμε στο νέο περιβάλλον”, δήλωσε ο Lagarde σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη. “Η απάντηση έγκειται στη μετατροπή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο σε μια ανοικτή στον κόσμο αλλά αυτοπεποίθηση – μια οικονομία που αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες της Ευρώπης να εξαπολύσει υψηλότερα ποσοστά εγχώριας ζήτησης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης”.

Σχετικα αρθρα

Bloomberg: Η ΕΕ βρίσκεται μήνες μακριά από την υιοθέτηση του διαβατηρίου εμβολιασμού

admin

XA: ‘Eσπασε το ανοδικό “σερί”

admin

Βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας;

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin