Image default
Πρώτο Θέμα

Ευρώπη:Το φάντασμα της ύφεσης και οι χρησμοί της Lagard

Η οικονομία της ευρωζώνης «κόλλησε τον Νοέμβριο, καθώς η απότομη πτώση του μεταποιητικού τομέα εξαπλώθηκε περαιτέρω στις υπηρεσίες.

Ο σύνθετος δείκτης διαχειριστών προμηθειών της IHS Markit μειώθηκε σε 50,3 το Νοέμβριο, διαψεύδοντας  όλες τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.  

Η απροσδόκητη επιδείνωση έρχεται μετά την εμφάνιση των σημείων βελτίωσης των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της περιοχής.

“Τα προσωρινά σημάδια της ζωής στις χώρες της ευρωζώνης της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι ευπρόσδεκτα νέα”, δήλωσε ο Chris Williamson, οικονομολόγος της IHS Markit. “Αλλά μια νέα ανησυχία είναι ότι η υπόλοιπη περιοχή έχει πέσει στην πτώση για πρώτη φορά από το 2013.”

Οι προοπτικές παρέμειναν ζοφερές, με τις προσδοκίες για μελλοντική παραγωγή να παραμένουν πολύ χαμηλότερες από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος, αντικατοπτρίζοντας μια σειρά αυξημένων αβεβαιοτήτων από το Brexit μέχρι τους εμπορικούς πολέμους.

Η έκθεση έρχεται στο περιθώριο της πρώτης μεγάλης ομιλίας της Christine Lagarde ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μετά την ενίσχυση των νομισματικών κινήτρων τον Σεπτέμβριο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αύξησαν τις προσκλήσεις τους στις κυβερνήσεις να ενεργήσουν.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε για ένα νέο μίγμα πολιτικών, λέγοντας ότι πρέπει να ενταθούν οι δημόσιες επενδύσεις για να μειωθεί η επιβάρυνση των νομισματικών κινήτρων και να διασφαλιστεί η ευημερία της περιοχής σε έναν αβέβαιο κόσμο.

Στην πρώτη μεγάλη ομιλία της η νέος επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι το ίδρυμά της θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία της ζώνης του ευρώ. Ωστόσο, ανέφερε επίσης ότι η δημοσιονομική πολιτική αποτελεί βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μεταβαλλόμενου παγκόσμιου εμπορίου και της μείωσης της εγχώριας ανάπτυξης.

“Οι δικές μας εξωτερικές και εγχώριες προκλήσεις μας καλούν να εξετάσουμε – ως Ευρωπαίους – πώς πρέπει να ανταποκριθούμε στο νέο περιβάλλον”, δήλωσε ο Lagarde σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη. “Η απάντηση έγκειται στη μετατροπή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο σε μια ανοικτή στον κόσμο αλλά αυτοπεποίθηση – μια οικονομία που αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες της Ευρώπης να εξαπολύσει υψηλότερα ποσοστά εγχώριας ζήτησης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης”.

Σχετικα αρθρα

Οι ομολογιούχοι των τραπεζών μπορεί να αποφύγουν το bail-in

admin

Οι βάρβαροι της Ευρώπης εντός των πυλών

admin

Τράπεζες: Νέα πτώση και… ελπίδες από Μ.Stanley

admin

Πως μια νίκη Macron θα (;) ανανεώσει την Ευρώπη

admin

Γερμανικός Τύπος: Επιστροφή στην ομαλότητα για την Ελλάδα αλλά η κρίση παραμένει

admin

Το «άλλο» μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας: η ναυτιλία

admin

Η «χειρουργική παρέμβαση» στην Καταλονία μετατρέπεται σε επίπονη εκστρατεία

admin

Τα λαϊκά κόμματα της Ιταλίας βρίσκονται πιο κοντά στην συμφωνία για συγκυβέρνηση

admin

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

admin

Συριακό: Η επόμενη κρίση θα είναι με τη Β. Κορέα

admin

FAZ: Η κρίση έκανε τους Έλληνες πραγματιστές

admin

Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις και το καλό ολόκληρης της Ευρώπης

admin

Η Απατηλή Συναίνεση Ανάπτυξης στην Ευρώπη

admin

Καζάνι που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Οι πιο ακριβές και φθηνές πρωτεύουσες της Ευρώπης

admin

Η ευρωζώνη πρέπει να μεταρρυθμιστεί ή να πεθάνει

admin

Η ώρα της αλήθειας για την Deutsche Bank!

admin

Η Ελλάδα επανέρχεται εν μέσω θετικών PMI στην ευρωζώνη

admin