Image default
Οικονομία

Δημόσιο : 7.225 μετατάξεις και στο βάθος προσλήψεις – Το σχέδιο του υπουργείου

Αριθμός ρεκόρ αναμένεται να αποτυπωθεί στον «χάρτη» με τις ανοιχτές θέσεις του Δημοσίου, ο οποίος θα αποκαλυφθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα, όταν θα ανοίξει και επισήμως ο κύκλος των μετατάξεων και των αποσπάσεων.

Το υπουργείο Εσωτερικών ακολουθεί την τακτική «πρώτα κινητικότητα, μετά προσλήψεις» και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δημόσιοι υπάλληλοι σύντομα θα πάρουν το «πράσινο φως» για τη διεκδίκηση περίπου 7.225 θέσεων (η συντριπτική πλειονότητα θα αφορά μετατάξεις).

Τα υπουργεία, οι ΟΤΑ, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις και άλλοι δημόσιοι φορείς ζητούν άμεση ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό – από εφοριακούς, νοσηλευτές και προσωπικό Η/Υ μέχρι χειριστές μηχανημάτων, διοικητικούς υπαλλήλους, οδηγούς κ.ά. -, όπως μαρτυρά η αποστολή συνολικά 8.009 αιτημάτων.

Ολα δείχνουν πως θα είναι η μαζικότερη μέχρι στιγμής διαδικασία, δεδομένου ότι την τελευταία φορά (εντός του 2018 δηλαδή) είχαν εγκριθεί 5.440 θέσεις προς κάλυψη.

Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας (με εκπροσώπους του ΑΣΕΠ, του ΝΣΚ, των ΟΤΑ, της ΑΔΕΔΥ κ.λπ.) ολοκλήρωσε την επεξεργασία των αιτημάτων από τουλάχιστον 350 φορείς σε δύο εντατικές συνεδριάσεις την προηγούμενη εβδομάδα και πλέον είναι έτοιμη για τις ανακοινώσεις – πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.

Αν και η αποστολή των αιτημάτων από τους δημόσιους οργανισμούς είχε ξεκινήσει τον περασμένο Απρίλιο, η διαδικασία της κινητικότητας είχε παγώσει λόγω των αυτοδιοικητικών και των εθνικών εκλογών, που απαγόρευσαν οποιεσδήποτε υπηρεσιακές μεταβολές ιδίως στην περίπτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τις χιλιάδες αιτήσεις, είναι οι ΟΤΑ αυτοί που δηλώνουν τις περισσότερες κενές θέσεις και ακολουθούν, κατά τις πληροφορίες, τα υπουργεία Παιδείας, Αμυνας και Οικονομικών, καθώς και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Βάρος στην κινητικότητα

Από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών ρίχνουν μεγάλο βάρος στην κινητικότητα για τη στελέχωση του Δημοσίου, διαμηνύοντας ότι με τον τρόπο αυτόν μπορεί να αξιοποιηθεί «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» και κυρίως θα γίνει πράξη η κεντρική κυβερνητική γραμμή «στοχευμένες προσλήψεις εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη».

Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση επιδιώκει σε πρώτη φάση να καλύπτει μέσω μετατάξεων και αποσπάσεων τα κρίσιμα κενά στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες και εφόσον μένουν άδειες θέσεις να προχωρά σε προκήρυξη διαγωνισμών για προσλήψεις. Στόχος είναι τα κεφάλαια «μετακινήσεις» και «προσλήψεις» να βρίσκονται σε ευθεία σύνδεση, ενώ ήδη με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών προωθείται σειρά αλλαγών στο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο.

Οι διατάξεις θα βρίσκονται μέχρι και σήμερα σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να προωθηθούν στη Βουλή (θα ενσωματωθούν σε άλλο νομοσχέδιο για την τροποποίηση των εκλογικών διαδικασιών) μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Με τις προτεινόμενες διατάξεις, μεταξύ άλλων, μειώνονται οι ετήσιοι κύκλοι κινητικότητας από τρεις σε δύο και συνολικά επιταχύνονται οι σχετικές διαδικασίες.

Ιδιώτες  μηχανικοί

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει όμως το γεγονός ότι θα επιστρατεύονται και ιδιώτες μηχανικοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να μην «κολλάνε» τα έργα στους δήμους λόγω αδυναμίας σύνταξης τεχνικών μελετών.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών μιλούν για «μια τεράστια δυσλειτουργία με σοβαρές επιπτώσεις», παρατηρώντας ότι η έλλειψη μηχανικών οδηγεί τελικά σε μη απορρόφηση κονδυλίων από τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Με τη νέα διάταξη θα επιτρέπεται η σύναψη συμβάσεων «οριζόντιας συνεργασίας» με εξωτερικούς φορείς, όπως είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμβάλλει στην αναπτυξιακή πολιτική, γι’ αυτό θα πρέπει να έχει τα εργαλεία ώστε να κινείται με διαφάνεια αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία» επισημαίνουν αρμόδιες πηγές.

Σχετικα αρθρα

Γεωργιάδης: Δεν δικαιολογείται αύξηση τιμής στα καύσιμα σήμερα

admin

Μειώσεις στους φόρους και αύξηση στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο Βρούτσης

admin

Μερική απασχόληση : Αυτοί είναι οι νέοι μισθοί [πίνακας]

admin

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πόσοι θα είναι οι δικαιούχοι, στα 215 εκατ. ευρώ το ποσό

admin

Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας: 6 προτάσεις για το ασφαλιστικό

admin

Η αποχώρηση του ΔΝΤ και το τέλος της κρίσης

admin

Πτωχευτικό δίκαιο : θα πτωχεύουν και τα φυσικά πρόσωπα

admin

Στουρνάρας: Αυξανόμενος ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας

admin

Μαρτίνς: Δεν ευθύνεται η Τότεναμ για την ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό

admin

ΤτΕ : Αύξηση καταθέσεων, μείωση των δανείων τον Οκτώβριο

admin

Πετρελαϊκή κρίση: Κερδισμένοι και χαμένοι από την ένταση στον Περσικό Κόλπο

admin

ΟΑΕΔ: Ξεκινά η πληρωμή για δώρο Χριστουγέννων και επιδόματα ανεργίας

admin

Έλεγχοι για το παρεμπόριο στις μεγαλύτερες πύλες εισόδου της χώρας

admin

Αποκάλυψη One Channel: Μειωμένες οι συντάξεις – Δεν υπολογίζονται τα δώρα

admin

Σταϊκούρας στο Spiegel: «Θέλουμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο»

admin

Γκεοργκίεβα : Οι επιπτώσεις από τον κοροναϊό στην παγκόσμια οικονομία

admin

Το μέλλον του Αγίου Κοσμά αντικείμενο συνάντησης Αυγενάκη-Lamda Development

admin

Xρ. Σταϊκούρας: Την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται η πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ

admin