Image default
Πρώτο Θέμα

Μ.Μπλούμπεργκ:17 φορές πλουσιότερος από τον Αμερικανό πρόεδρο

Των Michaela Tindera, Dan Alexander

Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο μεγάλο είναι το χάσμα και μεταξύ των πλουσίων. Πάρτε για παράδειγμα τους υποψηφίους στην “προεδρική κούρσα”. Ο Ντόναλντ Τραμπ διαθέτει περιουσία της τάξης των 3,1 δισ. δολαρίων. Ποσό αφάνταστο για τους περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο. Αλλά μηδαμινό για τον τελευταίο αντίπαλο του Τραμπ για το Οβάλ Γραφείο, Μάικλ Μπλούμπεργκ, η περιουσία του οποίου ανέρχεται σε 53 δισ. δολάρια.

Υπό την κατάλληλη διαχείριση, οι μεγάλες περιουσίες -όπως και κάθε είδους επένδυση- μπορούν να μεγεθυνθούν εκθετικά. Ο Μπλούμπεργκ έκανε το ντεμπούτο του στη λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής το 1992, έχοντας τότε περιουσία “350 εκατ. δολαρίων ή και μεγαλύτερη”, καθώς οι υπηρεσίες που παρείχε η - Terminal, με τα στατιστικά στοιχεία για μετοχές, ομόλογα και άλλες επενδύσεις σε διεθνές επίπεδο, είχαν ξεκινήσει να κατακτούν τη Wall Street. Εκείνη την εποχή, ο Τραμπ πάλευε να διασώσει την αυτοκρατορία του, καθώς μια σειρά βιαστικών επενδύσεων που χρηματοδοτήθηκαν μέσω δανεισμού “φόρτωσαν” την εταιρεία του με υψηλό χρέος και τον έφεραν στο χείλος του γκρεμού.

Τελικά ο Τραμπ με ένα δυναμικό comeback επέστρεψε στη λίστα Forbes 400 το 1996, με εκτιμώμενη περιουσία ύψους 450 εκατ. δολαρίων. Μέχρι τότε βέβαια ο Μπλούμπεργκ είχε αυξήσει την περιουσία του σχεδόν στο 1 δισ. δολάρια, με βάση το μερίδιό του στις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες του ομίλου του.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων 23 ετών, η καθαρή θέση του Τραμπ παρουσίαζε ετήσιο ρυθμό ανόδου 8,8%, υπερβαίνοντας την απόδοση 6,7% του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 κατά την ίδια περίοδο. Ωστόσο, έτος-σταθμός για τον Τραμπ ήταν πρώτη χρονιά μετά το comeback του, από το 1996 έως το 1997, οπότε είδε την περιουσία του να εκτινάσσεται από περίπου 450 εκατ. δολάρια στο 1,4 δισ. δολάρια. Ο ρυθμός ανάπτυξης της καθαρής θέσης του - όμως ήταν μεγαλύτερος -και πολύ πιο σταθερός-, της τάξης του 18,8% ετησίως.

Αυτή η τεράστια απόδοση, αποτέλεσμα της επέλασης της -, εξηγεί γιατί ο ιδρυτής της κατέληξε να έχει πολλαπλάσια περιουσία από τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος -με εξαίρεση τις υψηλού προφίλ εμφανίσεις στην τηλεόραση και την εξασφάλιση νέων αδειών- εξελίχθηκε ως επί το πλείστον σε διαχειριστή ενός γηράσκοντος χαρτοφυλακίου ακινήτων. Αντίθετα, η - LP επεκτάθηκε περαιτέρω τις τελευταίες δεκαετίες, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της υπηρεσίες επιχειρηματικής και οικονομικής ενημέρωσης. Το 2009, η - LP αγόρασε το κλυδωνιζόμενο τότε περιοδικό BusinessWeek από την McGraw-Hill, έναντι τιμήματος -σύμφωνα με πληροφορίες- περίπου 5 εκατ. δολαρίων, αναλαμβάνοντας παράλληλα χρέη ύψους σχεδόν 32 εκατ. δολαρίων. Σήμερα, η - LP έχει εκτιμώμενα έσοδα 10 δισ. δολαρίων, με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ να κατέχει το 88% της εταιρείας.

Η - LP συνεχίζει να εμφανίζει ισχυρή κερδοφορία, ενώ ο ιδρυτής της έχει διαθέσει 8 δισ. δολάρια σε φιλανθρωπικές και ακτιβιστικές δράσεις, όπως η χρηματοτόδητηση του πανεπιστημίου Johns Hopkins και η πρωτοβουλία για τον έλεγχο της χρήσης όπλων.

Ωστόσο, η επικράτηση σε μια εκλογική αναμέτρηση απαιτεί διαφορετικές δεξιότητες από αυτές που χρειάζεται για να επικρατήσει κάποιος του αντιπάλου του στο επιχειρηματικό στερέωμα. Το επόμενο έτος λοιπόν, ο Μπλούμπεργκ, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, θα έχει την ευκαιρία να “κοντράρει” τον Τραμπ στην πολιτική. Στη μάχη αυτή βέβαια θα έχει όπλο τις δυνατότητες που του προσφέρουν τα διαθέσιμα κεφάλαιά του, χρήματα που ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε μόνο να ονειρευτεί.

Σχετικα αρθρα

Μια πιο φρέσκια ματιά στις αμερικανικές μετοχές: είναι φτηνές

admin

ΔΝΤ: Εύσημα για τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης – Ανάγκη να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις

admin

Money for nothing…

admin

Αυτοί είναι οι 500 κροίσοι του πλανήτη -Κανένας Ελληνας, σαρώνουν οι Ασιάτες δισεκατομμυριούχοι

admin

Η στασιμότητα είναι μεγαλύτερη απειλή για την ευρωζώνη από ό,τι το χρέος

admin

Θα αφήσει η Ευρώπη τη Γερμανία να ηγηθεί;

admin

Σημάδια «μαρασμού» στο ΧΑ

admin

Οι αγορές πρέπει να περιμένουν περισσότερη μεταβλητότητα

admin

Ο χειρότερος Δεκέμβρης μετά το 2002 για τις ευρωπαϊκές μετοχές

admin

SZ: Η Κομισιόν προτείνει ευρωομόλογο από την… πίσω πόρτα

admin

DW: Το διακύβευμα των γερμανικών εκλογών για την Ελλάδα

admin

Πώς η Netflix των 129 δισ. δολ. παραλίγο να πουληθεί στην Amazon για… 16 εκατ. δολάρια

admin

Το Χ.Α., η πτώση, οι τράπεζες και οι τοποθετήσεις

admin

Παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση…

admin

Η υποστήριξη των “πολλαπλών ταχυτήτων” της ΕΕ προσφέρει επιχειρήματα για τον “ταξικό” χαρακτήρα της

admin

New York Times: Έκρηξη επενδύσεων στην Ελλάδα

admin

Το δίλημμα για το «βουνό» του παγκοσμίου χρέους

admin

Πως η Ελλάδα «κούρασε» την Ευρώπη…

admin