Image default
Οικονομία

Η θετική συγκυρία οδηγεί σε νέες εκδόσεις ομολόγων τις τράπεζες

Η θετική εικόνα της αγοράς οδηγεί τις τρεις από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολόγων Tier II το πρώτο τρίμηνο του 2020. 

Ήδη η Alpha Bank μίλησε για έκδοση ύψους έως 800 εκατ. ευρώ, αλλά θεωρείται περίπου βέβαιο πως και οι άλλες δύο τράπεζες (Πειραιώς και Εθνική) θα προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις, για να επωφεληθούν από τα χαμηλά επιτόκια της αγοράς αλλά και για να δημιουργήσουν ένα μαξιλάρι κεφαλαίων. Το ύψος των εκδόσεων εκτιμάται πως δεν θα είναι χαμηλότερο των 500 εκατ. ευρώ για κάθε μία από τις δύο τράπεζες.

NPEs

Ωστόσο οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται να έχουν το βλέμμα στραμμένο στα κόκκινα δάνεια και μόνον, όπως φάνηκε και από τα conference calls των τραπεζών που ακολούθησαν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους. Όπως άλλωστε ανάφερε στη «Ν» έγκυρο τραπεζικό στέλεχος, τα αποτελέσματα σε όποιο επίπεδο και να φθάσουν, στην παρούσα φάση δεν απασχολούν τους ξένους: α. διότι αυτοί γνωρίζουν πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατραπούν αν δεν λυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων, β. γιατί τα κόκκινα δάνεια συστήνουν μια καινούργια αγορά για την οποία οι ξένοι ενδιαφέρονται.

Έτσι λοιπόν η Τράπεζα Πειραιώς, που είναι αυτή η οποία έχει και το μεγαλύτερο θέμα σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, υποσχέθηκε επιτάχυνση στη λύση του ζητήματος, μιας και το ποσοστό των NPEs επί του συνολικού χαρτοφυλακίου της διαμορφώνεται σε πλέον του 51% και επομένως η ανάγκη μείωσης εμφανίζεται επιτακτική. Άλλωστε η τράπεζα έλαβε άλλα 700 εκατ. ευρώ προβλέψεις κυρίως λόγω MIG.

Για τις Eurobank και Alpha Bank τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα. Έτσι, η πρώτη από 31% ποσοστό NPEs θα οδηγηθεί μετά τις τιτλοποιήσεις στο 15%, ενώ η Alpha Bank από 45% θα οδηγηθεί στο 20%. Η Εθνική βρίσκεται στο 34% και είναι από τις τράπεζες που έχουν το μικρότερο πρόβλημα, μιας και έχει λάβει σημαντικές προβλέψεις, ωστόσο δεν ξεκαθάρισε τον στόχο μετά τις τιτλοποιήσεις, όπως δεν το έπραξε και η Πειραιώς.

Είναι πάντως φανερό πως η αύξηση των προμηθειών στα 12 δισ. ευρώ στο project «Ηρακλής» συμβαίνει καθώς θεωρείται απολύτως βέβαιο πως η επιτάχυνση της Πειραιώς αλλά και τα σχέδια της Εθνικής θα οδηγήσουν σε ανάγκες μεγαλύτερες των 9 δισ. ευρώ που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί. Άλλωστε η Eurobank μίλησε για 1,5 δισ. ευρώ κεφαλαιακή επίπτωση, ενώ η Alpha Bank προσδιόρισε την επίπτωση από την τιτλοποίησή της σε κάτι πάνω από τα 2 δισ. ευρώ.  

Συμμετοχή σε πλήθος roadshows

Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται άφιξη διεθνών οίκων στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί μπαράζ από roadshows σε Ευρώπη και Αμερική, στα οποία οι ελληνικές τράπεζες θα δώσουν το «παρών». Έτσι στις 3 Δεκεμβρίου συνέδριο πραγματοποιεί η Wood & Co στην Πράγα, ενώ ακολουθεί στις 5/12 αντίστοιχο roadshow της Autonomous στο Λονδίνο.

Στις 6 Δεκεμβρίου είναι το συνέδριο της Goldman Sachs στο Λονδίνο και στις 9/12/19 το roadshow Capital Link που παραδοσιακά πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.

Οι διεθνείς επενδυτές ενδιαφέρονται για δύο ειδών επενδύσεις: από τη μία για τις τιτλοποιήσεις μέσω του «Ηρακλή» και από την άλλη για τις μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων υπό ένα πλήθος προϋποθέσεων. Σε ό,τι αφορά την πρώτη πάντως αγορά το θεσμικό πλαίσιο ρυθμίζεται και πολύ σύντομα οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές.

Σχετικα αρθρα

Eπιτόκιο 1,3%: Eνα ισχυρό χαρτί απέναντι στους πιστωτές

admin

Αξιολόγηση: Δεν βλέπουν δημοσιονομικό κενό για το 2019 ούτε οι θεσμοί

admin

Στήριξη του ΔΝΤ στην κυβέρνηση για τη μείωση των πλεονασμάτων

admin

Κτηματολόγιο : Τι πρέπει να γίνει για τα «κρυμμένα» τετραγωνικά

admin

Ο «Ηρακλής» και το ενδιαφέρον των Κινέζων για τον τραπεζικό τομέα

admin

120 δόσεις: Τα μυστικά της ρύθμισης – Οι φοροτεχνικοί ζητούν παράταση

admin

Που το πάει ο Ερντογάν : Καλεί τώρα τις ισλαμικές χώρες σε συναλλαγές με εθνικά νομίσματα

admin

Παγκόσμια ανησυχία για την κρίση ΗΠΑ – Ιράν: Αλμα 4% για το πετρέλαιο

admin

Χρηματιστήριο: Πιέσεις μετά την ένταση Ιράν-ΗΠΑ

admin

Κομισιόν: Το προσχέδιο αντανακλά τις συζητήσεις θεσμών-κυβέρνησης

admin

Λυπητερή σε 71.000 φορολογουμένους

admin

Τσίπρας: Δεν θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος με ευθύνη Μητσοτάκη

admin

Standard and Poor’s : Ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές

admin

Παραιτήθηκε ο τραπεζίτης που «κούρεψε» τα ελληνικά ομόλογα

admin

Γεωργιάδης: Εντός της ημέρας οι ΚΥΑ για το Ελληνικό

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Βρυξέλλες: Οι χώρες με δημοσιονομικά περιθώρια να δράσουν τώρα

admin

ΕΛΠΕ: Ικανοποιητικές οικονομικές επιδόσεις με υψηλή κερδοφορία το β΄τρίμηνο

admin