Image default
Οικονομία

Κερέ : H Ευρώπη πρέπει να απεξαρτηθεί από διεθνείς παρόχους πληρωμών με κάρτα

Η Ευρώπη πρέπει να ξεπεράσει την εξάρτησή της από τους διεθνείς παρόχους πληρωμών με κάρτα, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερέ.

Ο ίδιος Μπενουά Κερέ επισήμανε ότι αυτό δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ, η οποία δεν πρέπει να παραγκωνίσει σχετικές πρωτοβουλίες από τον ιδιωτικό τομέα.

Οι ευρωπαίοι χρησιμοποιούν ξένες κάρτες

Περισσότερες από τα δύο τρίτα των πληρωμών χωρίς μετρητά γίνονται με ξένες κάρτες, καθώς οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πάροχοι τείνουν να εστιάζουν στις χώρες τους ή περιφερειακά, είπε ο Κερέ σήμερα σε συνέδριο, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την Ευρωζώνη.

«Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει το οικονομικό πλεονέκτημά της», δήλωσε. «Οι λύσεις που αφορούν κάθε χώρα ξεχωριστά δεν έχουν το αναγκαίο μέγεθος και κλίμακα, ενώ ο εθνικός κατακερματισμός έχει παραλύσει τον ανταγωνισμό και έχει καταπνίξει τον ανταγωνισμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε.

Ο τομέας των πληρωμών χωρίς μετρητά κυριαρχείται από παρόχους των ΗΠΑ, όπως η Visa και η Mastercard. Η Amazon και η Apple έχουν αποσπάσει, επίσης, μερίδιο της αγοράς με τα σχετικά σχήματα πληρωμών τους, όπως και ο διαδικτυακός πάροχoς PayPal Holdings που επίσης έχει την έδρα του στις ΗΠΑ.

Οι πρωτοβουλίες της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ εξετάζει τώρα τη δυνατότητα καθιέρωσης ενός ψηφιακού νομίσματος, αλλά αυτό θα είχε ευρύτερες συνέπειες για τις τράπεζες. Ο Κερέ προειδοποίησε να μην εκτοπισθούν από την ΕΚΤ οι «παίκτες» του ιδιωτικού τομέα.

Η ΕΚΤ θέσπισε πρόσφατα το σύστημα άμεσων πληρωμών TIPS για συναλλαγές μεταξύ των τραπεζών, οι οποίες όμως καθυστερούν να ενταχθούν σε αυτό και δεν έχει υπάρξει έως τώρα κάποια σημαντική επίδραση.

Η στήριξη σε μη Ευρωπαίους παρόχους πληρωμών είναι προβληματική, επειδή η ΕΕ δεν έχει εξουσία σε αυτούς και έχει περιορισμένες εποπτικές αρμοδιότητες, είπε ο Κερέ.

Νέες πρωτοβουλίες ψηφιακών νομισμάτων που επιδιώκουν να καλύψουν το κενό, όπως τα λεγόμενα «stablecoins» , μπορεί να είναι επίσης προβληματικές, επειδή δεν έχουν δοκιμαστεί και δημιουργούν νομική αβεβαιότητα.

Και το σχέδιο που επεξεργάζεται η Κομισιόν

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε ότι στόχος του είναι να παρουσιάσει ένα πανευρωπαϊκό σύστημα άμεσων πληρωμών σε όλα τα μέρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το τέλος του 2021.

«Το χρονικό διάστημα αυτό, όλοι στην ΕΕ, πολίτες και εταιρείες, θα πρέπει να μπορούν να πραγματοποιούν εγχώριες και διασυνοριακές συναλλαγές άμεσων πληρωμών σε όλες τις καταστάσεις πληρωμών», είπε. «Οι τράπεζες της ΕΕ πρέπει να είναι πλήρως διαθέσιμες για την παροχή και λήψη άμεσων πληρωμών σε όλη την ΕΕ», πρόσθεσε.

Σχετικα αρθρα

Μηταράκης: Δίνουμε σαφείς οδηγίες για τη χορήγηση ΑΜΚΑ

admin

Πρώτη κατοικία : Πόσοι ενδιαφέρθηκαν για την εξωδικαστικό μηχανισμό

admin

Aνθρώπινο δυναμικό : Πού υστερεί η Ελλάδα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων

admin

ΕΣΠΑ : Εντάσσονται 31 επενδυτικά σχέδια στα νησιά του Ιονίου

admin

Ο «μποναμάς» του ESM για το χρέος

admin

Αύξηση κατά 50% στις τιμές της βενζίνης στο Ιράν

admin

Επιστροφή στην κανονικότητα του τραπεζικού συστήματος με την άρση των capital controls, βλέπει η αγορά

admin

Μποναμάς 500 – 1.000 ευρώ σε 200.000 νοικοκυριά πριν τα Χριστούγεννα

admin

Ακίνητα : Τι αλλαγές έρχονται στη φορολογία τους

admin

Νέα άνοδος του οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο στις 107 μονάδες

admin

Η απάντηση Σταϊκούρα σε πέντε σημεία κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΕΣΑ: Ενδιάμεσες εκπτώσεις από 1-15/11, «Black Friday» στις 29/11

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Οι τρεις προκλήσεις για τον ελληνικό Προϋπολογισμό

admin

ΕΣΕΕ: Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της λειτουργίας του ΜcArthour Glen τις Κυριακές

admin

Στρατηγική συνεργασία μεταξύ INTERAMERICAN και ATTICA BANK

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικά έκλεισε η αγορά

admin

Χρηματιστήριο: Ξεκίνημα με πτώση 0,12%

admin

Επικουρικές συντάξεις : Τα ποσά για τα αναδρομικά αποκάλυψε ο Βρούτσης

admin