Image default
Οικονομία

Κερέ : H Ευρώπη πρέπει να απεξαρτηθεί από διεθνείς παρόχους πληρωμών με κάρτα

Η Ευρώπη πρέπει να ξεπεράσει την εξάρτησή της από τους διεθνείς παρόχους πληρωμών με κάρτα, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερέ.

Ο ίδιος Μπενουά Κερέ επισήμανε ότι αυτό δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ, η οποία δεν πρέπει να παραγκωνίσει σχετικές πρωτοβουλίες από τον ιδιωτικό τομέα.

Οι ευρωπαίοι χρησιμοποιούν ξένες κάρτες

Περισσότερες από τα δύο τρίτα των πληρωμών χωρίς μετρητά γίνονται με ξένες κάρτες, καθώς οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πάροχοι τείνουν να εστιάζουν στις χώρες τους ή περιφερειακά, είπε ο Κερέ σήμερα σε συνέδριο, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την Ευρωζώνη.

«Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει το οικονομικό πλεονέκτημά της», δήλωσε. «Οι λύσεις που αφορούν κάθε χώρα ξεχωριστά δεν έχουν το αναγκαίο μέγεθος και κλίμακα, ενώ ο εθνικός κατακερματισμός έχει παραλύσει τον ανταγωνισμό και έχει καταπνίξει τον ανταγωνισμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε.

Ο τομέας των πληρωμών χωρίς μετρητά κυριαρχείται από παρόχους των ΗΠΑ, όπως η Visa και η Mastercard. Η Amazon και η Apple έχουν αποσπάσει, επίσης, μερίδιο της αγοράς με τα σχετικά σχήματα πληρωμών τους, όπως και ο διαδικτυακός πάροχoς PayPal Holdings που επίσης έχει την έδρα του στις ΗΠΑ.

Οι πρωτοβουλίες της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ εξετάζει τώρα τη δυνατότητα καθιέρωσης ενός ψηφιακού νομίσματος, αλλά αυτό θα είχε ευρύτερες συνέπειες για τις τράπεζες. Ο Κερέ προειδοποίησε να μην εκτοπισθούν από την ΕΚΤ οι «παίκτες» του ιδιωτικού τομέα.

Η ΕΚΤ θέσπισε πρόσφατα το σύστημα άμεσων πληρωμών TIPS για συναλλαγές μεταξύ των τραπεζών, οι οποίες όμως καθυστερούν να ενταχθούν σε αυτό και δεν έχει υπάρξει έως τώρα κάποια σημαντική επίδραση.

Η στήριξη σε μη Ευρωπαίους παρόχους πληρωμών είναι προβληματική, επειδή η ΕΕ δεν έχει εξουσία σε αυτούς και έχει περιορισμένες εποπτικές αρμοδιότητες, είπε ο Κερέ.

Νέες πρωτοβουλίες ψηφιακών νομισμάτων που επιδιώκουν να καλύψουν το κενό, όπως τα λεγόμενα «stablecoins» , μπορεί να είναι επίσης προβληματικές, επειδή δεν έχουν δοκιμαστεί και δημιουργούν νομική αβεβαιότητα.

Και το σχέδιο που επεξεργάζεται η Κομισιόν

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε ότι στόχος του είναι να παρουσιάσει ένα πανευρωπαϊκό σύστημα άμεσων πληρωμών σε όλα τα μέρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το τέλος του 2021.

«Το χρονικό διάστημα αυτό, όλοι στην ΕΕ, πολίτες και εταιρείες, θα πρέπει να μπορούν να πραγματοποιούν εγχώριες και διασυνοριακές συναλλαγές άμεσων πληρωμών σε όλες τις καταστάσεις πληρωμών», είπε. «Οι τράπεζες της ΕΕ πρέπει να είναι πλήρως διαθέσιμες για την παροχή και λήψη άμεσων πληρωμών σε όλη την ΕΕ», πρόσθεσε.

Σχετικα αρθρα

Ξεκινά η μάχη των ιδιωτικοποιήσεων – Που ποντάρει ο Μητσοτάκης, ποιες οι δυσκολίες

admin

Thomas Cook : Ποιος θα αγοράσει τα 555 καταστήματά της

admin

Επίδομα 2.000 για κάθε παιδί: Σε πόσες δόσεις θα δίνεται – Οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή του

admin

Σε υψηλό τετραμήνου η τιμή του αργού πετρελαίου

admin

Απλούστευση της αδειοδότησης των ΑΠΕ προτείνει το ΥΠΕΝ

admin

Πετρελαϊκή κρίση: Κερδισμένοι και χαμένοι από την ένταση στον Περσικό Κόλπο

admin

Τράπεζα Πειραιώς : Νέο σχέδιο για μείωση των NPEs κατά 11 δισ. ευρώ

admin

Συμφωνία της Κομισιόν με τέσσερις εταιρείες για τη δημοσίευση δεδομένων σχετικά με τουριστικά καταλύματα

admin

Ο Ντράγκι παρέδωσε τη σκυτάλη στη Λαγκάρντ

admin

Κοινωνικό μέρισμα : Προβλήματα στην αίτηση των ΑμεΑ

admin

Προϋπολογισμός : Αστερίσκους στην ανάπτυξη βάζει η Κομισιόν

admin

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Πότε φθάνουν οι ειδοποιήσεις, τι πληρώνουμε

admin

Ξεκινάει η καταβολή της δόσης του ΚΕΑ για τον Αύγουστο

admin

Ζαββός: Το σχέδιο «Ηρακλής» μπορεί να διευθετήσει απόθεμα 30 δισ. μη εξυπηρετούμενων δανείων

admin

Κοροναϊός : Μέσα στον Μάιο θα ληφθούν μέτρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

admin

Ε.Ε.: Πώς το βαθύ ρήγμα Νότου – Βορρά αποτυπώθηκε και στην αγορά στέγης

admin

Ακίνητα: Πού πάνε οι τιμές με το πάγωμα του ΦΠΑ

admin

Επίδομα γέννας : Η αίτηση και τα κριτήρια

admin