Image default
Πολιτική

Κρατικά κτίρια αλλά και το ΚΑΤ δεν είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία

Ζητούμενο παραμένει μέχρι σήμερα η εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια για τα άτομα με αναπηρία, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο από το 1985.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της υποεπιτροπής για τα θέματα των Ατόμων με αναπηρία, σε όλη τη χώρα, ούτε το 1% των πεζοδρομίων δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που ήδη από το 2009 έχουν τεθεί. Επιπλέον, πολλά από τα κτίρια του ίδιου του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν είναι προσβάσιμα για τα Αμεα και το ίδιο το ΚΑΤ, το κατ’ εξοχήν νοσοκομείο ατυχημάτων, δεν είναι προσβάσιμο στους αναπήρους.

Όπως προέκυψε από τη σημερινή συνεδρίαση με αντικείμενο το κρίσιμο ζήτημα ουσίας και δημοκρατίας της προσβασιμότητας, η ανυπαρξία της οποίας αποτελεί παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος, το 80% των σχολείων δεν διαθέτουν ράμπα και τουαλέτα για αναπήρους. Ακόμη, η ηχητική σήμανση στους φωτεινούς σηματοδότες δεν ξεπερνά το 5%, οι οδηγοί τυφλών στους δρόμους είναι όλοι τοποθετημένοι λάθος, οι πινακίδες σε γραφή braille ανύπαρκτες και σε κανένα δημόσιο κτίριο δεν υπάρχει σχέδιο ενημέρωσης και εκκένωσης για άτομα με αναπηρία. Όπως διαπιστώθηκε, αν η νομοθεσία εφαρμοζόταν θα γινόταν καλύτερη η ζωή του 10% των συμπολιτών μας που υπολογίζονται σε 1,1 εκατομμύριο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμης Μπακογιάννης, ενημέρωσε ότι βάσει του νόμου του 2012, στις 31/12/2020 θα κηρυχθούν αυθαίρετα, τμήματα των δημοσίων κτιρίων και των ιδιωτικών κτιρίων ιδιωτικού σκοπού που δεν θα έχουν προσαρμοστεί στον οικοδομικό οργανισμό. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μπακογιάννης, ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, έχει αποφασίσει να μην δοθεί παράταση, καθώς ήδη από το 2012 όλοι οι μηχανικοί υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι θα εφαρμόσουν τον κανονισμό προκειμένου να εκδοθεί άδεια οικοδομής.

Ερωτηθείς από την πρόεδρο της Επιτροπής και βουλευτή της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, σχετικά με το κόστος προσαρμογής και αν είναι δυνατόν να βρεθούν άμεσα οι πόροι, τόσο ο κ. Μπακογιάννης αλλά και η εμπειρογνώμων Προσβασιμότητας -τοπογράφος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Μαρίλυ Χριστοφή, δήλωσαν πως το Εθνικό Σχέδιο που ετοιμάζεται θα περιλαμβάνει και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ αν η πρόβλεψη γίνεται από την αρχή, η επιβάρυνση του συνολικού προϋπολογισμού ενός έργου δεν ξεπερνά το 0,5%. Ποσό, που όπως είπαν, είναι αμελητέο μπροστά στα οφέλη που μπορεί να εξασφαλίσει η χώρα μας από τον ιδιαίτερα ανερχόμενο τουρισμό ατόμων με αναπηρία.

Σχετικα αρθρα

Υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη για φορολογικό, ασφαλιστικό, παιδεία και προσλήψεις

admin

Στις Βρυξέλλες, την Τρίτη, ο Νίκος Δένδιας

admin

Σκοπιανό: Αγκάθι το «erga omnes» μετά το γαλλικό βέτο – Υλοποιήστε τις υποχρεώσεις σας το μήνυμα του ΥΠΕΞ

admin

Κύπρος: Ορκίστηκαν οι νέοι υπουργοί

admin

Σταϊκούρας: Διάλογο με τον επιχειρηματικό κόσμο για ελαφρύνσεις στο μη μισθολογικό κόστος

admin

Σι Τζινπίνγκ στη συνάντηση με Παυλόπουλο: Να προωθήσουμε τις διαπολιτιστικές συναλλαγές με ανοιχτό μυαλό

admin

Μεταναστευτικό: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το άσυλο – Δείτε τι προβλέπει

admin

Αναθεώρηση Συντάγματος: Κοινός τόπος ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τις Ανεξάρτητες Αρχές

admin

Στο Παρίσι από σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

admin

Βουλή: Ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για την ΕΥΠ ο ΣΥΡΙΖΑ και 25 βουλευτές του δεν πήγαν!

admin

Ζέρβας για προσφυγικό: Στηρίζω τα κυβερνητικά σχέδια

admin

Πόσο μας στοίχισαν όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις του 2019

admin

Ενέργεια και άμυνα στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ισραήλ

admin

Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για θέματα Αποδήμων τη Δευτέρα στην Αθήνα

admin

Διαματάρης: «Ζωτικός στόχος» η σύσφιξη των σχέσεων της Ελλάδας με το αμερικανικό Κογκρέσο

admin

Σε Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων της Θεσσαλονίκης θα βρεθεί η Φώφη Γεννηματά

admin

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο

admin

Αχτσιόγλου για νέες εισφορές: Η απόλυτη εξαπάτηση της μεσαίας τάξης

admin