Image default
Πολιτική

Κρατικά κτίρια αλλά και το ΚΑΤ δεν είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία

Ζητούμενο παραμένει μέχρι σήμερα η εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια για τα άτομα με αναπηρία, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο από το 1985.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της υποεπιτροπής για τα θέματα των Ατόμων με αναπηρία, σε όλη τη χώρα, ούτε το 1% των πεζοδρομίων δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που ήδη από το 2009 έχουν τεθεί. Επιπλέον, πολλά από τα κτίρια του ίδιου του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν είναι προσβάσιμα για τα Αμεα και το ίδιο το ΚΑΤ, το κατ’ εξοχήν νοσοκομείο ατυχημάτων, δεν είναι προσβάσιμο στους αναπήρους.

Όπως προέκυψε από τη σημερινή συνεδρίαση με αντικείμενο το κρίσιμο ζήτημα ουσίας και δημοκρατίας της προσβασιμότητας, η ανυπαρξία της οποίας αποτελεί παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος, το 80% των σχολείων δεν διαθέτουν ράμπα και τουαλέτα για αναπήρους. Ακόμη, η ηχητική σήμανση στους φωτεινούς σηματοδότες δεν ξεπερνά το 5%, οι οδηγοί τυφλών στους δρόμους είναι όλοι τοποθετημένοι λάθος, οι πινακίδες σε γραφή braille ανύπαρκτες και σε κανένα δημόσιο κτίριο δεν υπάρχει σχέδιο ενημέρωσης και εκκένωσης για άτομα με αναπηρία. Όπως διαπιστώθηκε, αν η νομοθεσία εφαρμοζόταν θα γινόταν καλύτερη η ζωή του 10% των συμπολιτών μας που υπολογίζονται σε 1,1 εκατομμύριο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμης Μπακογιάννης, ενημέρωσε ότι βάσει του νόμου του 2012, στις 31/12/2020 θα κηρυχθούν αυθαίρετα, τμήματα των δημοσίων κτιρίων και των ιδιωτικών κτιρίων ιδιωτικού σκοπού που δεν θα έχουν προσαρμοστεί στον οικοδομικό οργανισμό. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μπακογιάννης, ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, έχει αποφασίσει να μην δοθεί παράταση, καθώς ήδη από το 2012 όλοι οι μηχανικοί υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι θα εφαρμόσουν τον κανονισμό προκειμένου να εκδοθεί άδεια οικοδομής.

Ερωτηθείς από την πρόεδρο της Επιτροπής και βουλευτή της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, σχετικά με το κόστος προσαρμογής και αν είναι δυνατόν να βρεθούν άμεσα οι πόροι, τόσο ο κ. Μπακογιάννης αλλά και η εμπειρογνώμων Προσβασιμότητας -τοπογράφος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Μαρίλυ Χριστοφή, δήλωσαν πως το Εθνικό Σχέδιο που ετοιμάζεται θα περιλαμβάνει και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ αν η πρόβλεψη γίνεται από την αρχή, η επιβάρυνση του συνολικού προϋπολογισμού ενός έργου δεν ξεπερνά το 0,5%. Ποσό, που όπως είπαν, είναι αμελητέο μπροστά στα οφέλη που μπορεί να εξασφαλίσει η χώρα μας από τον ιδιαίτερα ανερχόμενο τουρισμό ατόμων με αναπηρία.

Σχετικα αρθρα

Βουλή- Ψήφος αποδήμων: Η ψήφιση του νομοσχεδίου συμβολίζει την εθνική ενότητα λέει ο Θεοδωρικάκος

admin

Υπουργείο Υγείας: Από το νέο έτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις ΜΕΘ

admin

Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων: Ο Μητσοτάκης ζητά την υποστήριξη του Βερολίνου στις μεταρρυθμίσεις

admin

Σκρέκας: Οι αγρότες θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη με συμμετοχή σε συλλογικά σχήματα

admin

Μεταναστευτικό: Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ το απόγευμα

admin

Βουλή – Τσίπρας: Αποχωρούμε από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για το περιβάλλον

admin

Μηταράκης: Η επικουρική θα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της συνολικής σύνταξης

admin

Σαμαράς: Κυριαρχεί γενική δυσαρέσκεια για το «λαθρομεταναστευτικό»

admin

Παυλόπουλος σε Σταϊνμάιερ: Η στήριξη στην Ελλάδα ισοδυναμεί με στήριξη της ΕΕ

admin

Γεραπετρίτης: Από την 1η Ιουλίου και μετά πιθανός ο ανασχηματισμός

admin

Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Η διπλωματία των κανονιοφόρων ανήκει στον 19ο αιώνα

admin

Βουλή για προανακριτική κατά του Παπαγγελόπουλου: «Όλα τα κόμματα οφείλουν να πουν ναι»

admin

ΟΗΕ για μεταναστευτικό: «Κινδυνεύετε να αντιμετωπίσετε δραματικές συνέπειες»

admin

Πέτσας: Τη Δευτέρα οι αποφάσεις για τα μέτρα του Δεκαπενταύγουστου – Τρεις εστίες ανησυχίας

admin

Τι ζητούν οι Έλληνες στρατηγοί απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

admin

Γερμανικό ΜΜΕ: Tο παρελθόν προλαβαίνει τον Τσίπρα – Έχει να αντιμετωπίσει διάφορα καυτά μέτωπα

admin

Παυλόπουλος: Την ελευθερία του Τύπου πρέπει να την υπερασπιζόμαστε, διαρκώς και αδιαλείπτως

admin

Σακελλαροπούλου για Ημέρα της Μητέρας: Κάθε ημέρα είναι δική τους

admin