Image default
Πολιτική

«Έκρηξη» Χατζηδάκη κατά ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ: «Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή!»

Ένσταση αντισυνταγματικότητας στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διασώσει την ΔΕΗ κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά την συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ωστόσο, όπως προέκυψε από την συζήτηση η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε να κριθεί ως αντισυνταγματική διάταξη για τις συλλογικές συμβάσεις των νεοπροσληφθέντων που η ίδια ως κυβέρνηση το 2017 είχε εφαρμόσει για εργαζόμενους θυγατρικής της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού.
«Εχω ένα έγγραφο το οποίο γράφει απέξω ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Είναι ο Κανονισμός Εργασίας που εγκρίθηκε από το ΔΣ της εταιρείας στις 24.7.2017. Πηγαίνετε στο αρ 24. Θα διαπιστώσετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες αυτό που εμείς σήμερα θεσπίζουμε για όλη την ΔΕΗ. Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή!» ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης για να προσθέσει απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτά που είπατε προηγουμένως για την ένσταση αντισυνταγματικότητας να πάτε να τα πείτε στην ίδια την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και θα διαπιστώσετε τι αυτό για το οποίο μας καταγγέλλετε, το κάνατε πράξη εσείς».
Παράλληλα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε από την πρώτη στιγμή να σώσει την εταιρεία από την χρεοκοπία στην οποία την οδήγησε ο ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε «Θέλω όλοι μας να φανταστούμε τι θα γινόταν αν κάναμε δεκτή την αντισυνταγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ψηφίσουμε σήμερα το νομοσχέδιο. Να σκεφτούμε όλοι ποια θα είναι κατάσταση στην ΔΕΗ, στην μετοχή της, στις τράπεζες και ποιο θα είναι το μέλλον του τόπου. Εμείς στηρίζουμε το νομοσχέδιο γιατί στηρίζουμε μια Ελλάδα με μέλλον» εξηγώντας παράλληλα πως αν καταρρεύσει η εταιρεία θα καταρρεύσει η εθνική οικονομία.
«Θέλει θράσος αυτό που κάνετε. Σήμερα συζητούμε το νομοσχέδιο γιατί η δική σας κυβέρνηση διέλυσε την ΔΕΗ με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η εταιρεία και οι εργαζόμενοί της. Εσείς ευθύνεστε. Εμείς προσπαθούμε να σώσουμε την ΔΕΗ και εσείς καταθέτετε ένσταση αντισυνταγματικότητας. Παραλάβατε το 2015 μια ΔΕΗ υγιή και την παραδώσατε κατεστραμμένη» πρόσθεσε από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Θάνος Πλεύρης.
Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χύτας ζήτησε σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την «χρεοκοπία της ΔΕΗ».
Νωρίτερα η κυρία Εφη Αχτζιόγολου υποστήριξε ότι η προωθούμενη ρύθμιση του άρθρου 3 παρ. 5 του σχεδίου νόμου δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων καθώς «οι νέες προσλήψεις στην ΔΕΗ δεν θα διέπονται από την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της εταιρείας με αποτέλεσμα να έχουμε εργαζόμενους με χαμηλότερους μισθούς, επιδόματα κ.α.». Κάλεσε δε την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος να αποσύρει την διάταξη.
Να σημειωθεί ότι για το επίμαχο άρθρο το επιστημονικό συμβούλιο του κοινοβουλίου εγείρει προβληματισμό «ως προς το εάν ο εν λόγω περιορισµός της συλλογικής αυτονοµίας είναι σύµφωνος προς την αρχή της αναλογικότητας» ζητώντας περαιτέρω επεξηγήσεις αναφορικά με τους λόγους που επιβάλλουν την συγκεκριμένη αλλαγή.
Ως προς την νομική ουσία της ενστάσεως ο κ. Πλεύρης απάντησε «Υπάρχει πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου που εισάγει εξαιρέσεις από την αρχή της αναλογικότητας. Επιτρέπει διαφοροποιήσεις σε δίκαιες και εύλογες περιπτώσεις όταν συντρέχει σοβαρός λόγος δημόσιου ή κοινωνικού συμφέροντος. Ο ίδιος ο Άρειος Πάγος αποδέχεται σε σειρά αποφάσεων ότι επιτρέπονται διαφοροποιήσεις υπαλλήλων όταν προσλαμβάνονται σε διαφορετικούς χρόνους και κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Η ένσταση δεν ευσταθεί».
«Υποκριτικό το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καταθανασόπουλος υπενθυμίζοντας τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν την προηγούμενη τετραετία. Τόνισε ωστόσο ότι το άρθρο 3 του υπο συζήτηση νομοσχεδίου είναι «αντεργατικό και αντιλαϊκό».
Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ο Ανδρέας Λοβέρδος επέκρινε την κυβέρνηση για μια σειρά πρωτοβουλιών όπως οι διορισμοί των διοικήσεων νοσοκομείων. Αναφορικά με την ΔΕΗ είπε πως το κόμμα του αποδέχεται την ένσταση αντισυνταγματικότητας καθώς είπε ότι πρέπει να διευκρινιστεί στην αιτιολογική έκθεση οι λόγοι δημόσιου συμφέροντος.Σπ. Λιβανός: λάθος η επιλογή του 80χρονου στο νοσοκομείο Καρδίτσας
Η αναφορά του κ. Λοβέρδου για την επιλογή προσώπων στα νοσοκομεία προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Σπήλιου Λιβανού που είπε «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι προσπαθεί ταχύτατα να αλλάξει την χώρα. Έγινε μια κακή επιλογή σε ένα νοσοκομείο μέσα σε δεκάδες, εκατοντάδες καλές επιλογές που έχουν γίνει. Δεν σχολιάσατε κ. Λοβέρδο ότι εμείς βάλαμε κριτήρια αξιολόγησης στα νοσοκομεία όπως και παντού. Ταυτόχρονα, τα αντανακλαστικά ήταν άμεσα και επήλθε αλλαγή. Λάθη γίνονται απο αυτούς που πορεύονται. Αυτή η προσπάθεια πολιτικής τοποθέτησης «ίσα βάρκα ίσα πανιά» ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ευνοήσει το κόμμα σας και καλό θα ήταν να αλλάξετε». Σχετικά δε με την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν έχετε επιχειρήματα και πολιτική στρατηγική».

Σχετικα αρθρα

Επίσημο αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ

admin

Καταδικάζει η Ελλάδα την τουρκική επιχείρηση στη Συρία

admin

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: «Θετική η αναφορά Πέτσα σε κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας»

admin

Κορωνοϊός, Γεωργιάδης: Εξετάζεται η μονοδρόμηση στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ

admin

Μηταράκης: Στόχος μας η μείωση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων

admin

Άμεση αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας επιδιώκει ο πρωθυπουργός

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν τη μεθοδική δουλειά της κυβέρνησής μας

admin

Eπίδομα 800 ευρώ: Δεν το παίρνουν όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη, λέει το ΚΙΝΑΛ

admin

Καλαφάτης σε ΣΥΡΙΖΑ: 542 λέξεις και ούτε μία για τον Παπαγγελόπουλο

admin

Σύσκεψη στο υπ. Πολιτισμού: Έντονη εγκατάλειψη στον περιβάλλοντα χώρο της Ακρόπολης

admin

Σκουρλέτης: Αντιπερισπασμός για το σκάνδαλο NOVARTIS το αίτημα εξαίρεσης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από την προανακριτική

admin

Χρηστίδης, ΚΙΝΑΛ: Θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

admin

«Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ακρόπολης είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση»

admin

Αναθεώρηση Συντάγματος: Η Βουλή «σφραγίζει» το νέο συνταγματικό χάρτη της χώρας

admin

Παναγιωτόπουλος για Λέρο: Γίνεται η προανάκριση, να σταματήσει η πολιτική σπέκουλα

admin

Δεν θα πάει στην εκδήλωση για τη Marfin ο Τσίπρας

admin

Μητσοτάκης για Γλέζο: Το έθνος χαμηλώνει τις σημαίες του για να περάσει ένας μεγάλος Έλληνας

admin

Προϋπολογισμός 2020: Με διάθεση ακτιβισμού στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ

admin