Image default
Επιχειρήσεις

Ελληνική συμμετοχή στο υπουργικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος

Με στόχο την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας και της σχετικής τεχνολογικής έρευνας συμμετείχε η Ελλάδα στις εργασίες του Υπουργικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για τη στρατηγική της περιόδου 2021-2023, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου. Στη Σύνοδο, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν στις 28 Νοεμβρίου στη Σεβίλλη, η χώρα εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνη Τζωρτζακάκη.

Ειδικότερα και για πρώτη φορά από το 2005, όταν και εντάχθηκε στην ESA, η Ελλάδα συμμετέχει έμπρακτα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της νέας γενιάς δορυφορικών τεχνολογιών και εφαρμογών μέσω των προαιρετικών προγραμμάτων του Οργανισμού για τα επόμενα τρία χρόνια. Η συμμετοχή της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας στην επόμενη γενιά διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών της Ευρώπης, υπηρετεί τους σχετικούς εθνικούς στρατηγικούς στόχους και εστιάζει κυρίαρχα στους τομείς των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών 5G (Space & 5G) και της γεωεπισκόπησης (Earth Monitoring) με αντίστοιχες προβλέψεις στον προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού.

Στην παρέμβασή του ο κ. Τζωρτζακάκης τόνισε πως «ξεκινάμε με ρεαλισμό και σύνεση το ταξίδι για την προώθηση των επενδύσεων και της σχετικής αγοράς σε ένα απαιτητικό, πολύπλοκο, αλλά και εκρηκτικά αναπτυσσόμενο πεδίο όπως αυτό των διαστημικών εφαρμογών. Η ευρωπαϊκή αγορά εμφανίζει ένα συνολικό κύκλο εργασιών 66,5 δισ. ευρώ και η Ελλάδα, συντονισμένα, σε συνεργασία με την ESA, διεκδικεί το μερίδιο της, αξιοποιώντας το εξαιρετικό επιστημονικό της δυναμικό σε συνδυασμό με το αντίστοιχο επιχειρηματικό ταλέντο». Επισήμανε επίσης πως «όσο και αν ακούγεται μη αναμενόμενο, η Ελλάδα ολοκληρώνει ήδη το δικό της κλειστό κυβερνητικό δίκτυο δορυφορικών επικοινωνιών το οποίο αναγνωρίζεται ως βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική».

Ο τομέας του Διαστήματος βρίσκεται σε ταχύτατη ανάπτυξη παγκοσμίως με τις εφαρμογές του να χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες υπηρεσίες για την παροχή υπηρεσιών σε τομείς όπως η ναυτιλία, οι μεταφορές, η ενέργεια, το περιβάλλον, η μετεωρολογία, η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ο αγροτοδιατροφικός τομέας, η ασφάλεια και η άμυνα. Η Ελλάδα είναι μια από τις επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτουν εθνικό σύστημα κυβερνητικών δορυφορικών επικοινωνιών, ανθεκτικό σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης καθώς και δορυφορικές τηλεπικοινωνίες για σκοπούς άμυνας και ασφάλειας.

Στη φωτογραφία, από αριστερά προς τα δεξιά: ο Διευθυντής Δορυφορικών Υπηρεσιών και Διαστημικών Εφαρμογών στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων Γιώργος Συννεφάκης, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων Αντώνης Τζωρτζακάκης και ο σύμβουλος του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για θέματα Διαστήματος Σταμάτης Κριμιζής.

Σχετικα αρθρα

Το «Orange Grove» με «Ημέρα Επιχειρηματικότητας» στην Interamerican

admin

Black Friday: Το μεγάλο στοίχημα του ηλεκτρονικού εμπορίου και των παραδόσεων

admin

Διάκριση για Interamerican στα Healthcare Business Awards

admin

Δρομέας: Σε λειτουργία από σήμερα όλα τα καταστήματα της εταιρείας

admin

Τουρισμός: Αποφασίζεται μείωση ΦΠΑ στο 13% για καφέ, αναψυκτικά, εισιτήρια πλοίων, αεροπλάνων

admin

Γιατί η άδεια καζίνο στο Ελληνικό πάει για το… 2021

admin

ΟΤΕ: Ακύρωση και διαγραφή 9,9 εκατ. μετοχών

admin

Ασφαλιστικός Όμιλος Eurolife FFH: Υψηλές επιδόσεις με αξία για όλους

admin

Πρόγραμμα Εξωστρέφειας egg: Διασύνδεση με το γαλλικό οικοσύστημα καινοτομίας

admin

Εξώδικο Creta Farms σε Κ. Δομαζάκη: Είσαι ο αποκλειστικός υπεύθυνος…

admin

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Νέα ψηφιακή υπηρεσία για πληρωμές από τη SIA και την INFORM

admin

Εθνική Ασφαλιστική & Affidea δίπλα στην κοινωνία, στη μάχη κατά του COVID 19

admin

Δομαζάκης (Creta Farms): Να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και έλεγχος των βασικών μετόχων

admin

Επιβράβευση των Ομίλου Quest για τις δράσεις αρωγής στους πυροπαθείς

admin

ΤΕΡΝΑ: Έτοιμη η πρώτη φάση της ανάπτυξης της Μαρίνας Αγίας Νάπας

admin

Eurobank: Bonuses άνω των 25 χιλ. για μεταφορά στην FPS

admin

Goldman Sachs: Ενδιαφέρεται για το τμήμα πιστωτικών καρτών της General Motors

admin

TikTok: Κατήργησε 380.000 βίντεο και 1.300 λογαριασμούς στις ΗΠΑ

admin