Image default
Οικονομία

Υπερπλεόνασμα : Σε ευάλωτους και όσους υπερφορολογήθηκαν λέει ο κ. Πέτσας

Μια ευχάριστη έκπληξη αποκάλυψαν τα πρόσφατα στοιχεία του προϋπολογισμού για το υπερπλεόνασμα.

Τα τελικά στοιχεία διαψεύδουν ευχάριστα τις αρχικές εκτιμήσεις του Οικονομικού επιτελείου, αφού τα καθαρά έσοδα ήταν 95 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από όσο προέβλεπε η εισηγητική έκθεση και το πρωτογενές πλεόνασμα 90 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο.

Σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί πέρυσι τα καθαρά κρατικά έσοδα ήταν 1,65 δισ. περισσότερα ενώ το πλεόνασμα ξεπέρασε κατά 1,56 δισ. ευρώ τον αρχικό στόχο.

Ο Πέτσας για το υπερπλεόνασμα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στη διανομή του υπερπλεονάσματος τονίζοντας ότι ένα μέρος του θα κατευθυνθεί σε εκείνους που υπερφορολογήθηκαν και ένα άλλο τμήμα του στους πιο ευάλωτους.

Διευκρίνισε ότι οι τελικές αποφάσεις οριστικοποιούνται αυτές τις μέρες και η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα ενσωματωθεί πιθανότατα στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Για το 2020 τόνισε ότι το πλεόνασμα θα είναι στο 3,5% και πως στόχος είναι να μην υπερπλεονάσματα που προέρχονται από την υπερφορολόγηση.

«Από το 2021 και μετά στόχος είναι να «προσγειωθεί» σε χαμηλότερα επίπεδα και αυτό το χώρο που θα εξοικονομήσουμε το μεγαλύτερο μέρους του, περίπου 8 από τα 10 ευρώ να κατευθύνονται για μείωση φόρων και εισφορών και τα υπόλοιπα σε στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες και στήριξη της οικογένειας».

Το κοινωνικό μέρισμα

Αν και οι τελικές αποφάσεις για το θέμα αναμένονται τις επόμενες ημέρες πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διανείμει κοινωνικό μέρισμα σε χρήμα σε συγκεκριμένες ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Επικρατέστερο σενάριο θεωρείται η χορήγησή του κοινωνικού μερίσματος να γίνει στους 265.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ήτοι σε μονογενεϊκές οικογένειες και νοικοκυριά με ανήλικα τέκνα που διαβιούν στα όρια της φτώχειας, κ.α..

Εάν τελικά το κοινωνικό μέρισμα διανεμηθεί στους 265.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης τότε μεσοσταθμικά θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 700 ευρώ ανά δικαιούχο.

Οι νέες εισφορές για τους μη μισθωτούς

Αναφορικά με τις νέες εισφορές για τους μη μισθωτούς, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι δίνουν τη δυνατότητα σε όσους ανήκουν στις ενδιάμεσες κατηγορίες, να πληρώνουν λιγότερο κάτι που θα αποτελέσει κίνητρο για να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Πρόσθεσε πως με αυτό τον τρόπο θα αυξηθούν και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Για την Τουρκία και το μεταναστευτικό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάλεσε την Άγκυρα να μην χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό για γεωστρατηγικούς σκοπούς διαμηνύοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα. Τόνισε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει το πλαίσιο σχετικά με το μεταναστευτικό στην Ευρώπη και με το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Ρώμη.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι μια καλύτερη σχέση με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση όμως, του σεβασμού και της τήρησης του διεθνούς δικαίου. Απέρριψε οποιαδήποτε σκέψη για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε Αιγαίο ή ανατολική Μεσόγειο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σχετικα αρθρα

120 δόσεις: Ανοίγει μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη η πλατφόρμα

admin

Ελληνικά μήλα στην… αγορά της Ινδίας

admin

ΔΝΤ : Μέτρα στήριξης για 25 χώρες εν μέσω του κοροναϊού

admin

Πάιατ: Πολύ κρίσιμη η γεωπολιτική σημασία της Αλεξανδρούπολης

admin

Άγονος ο διαγωνισμός για το «Ξενία Ιαματικής Πηγής Κύθνου»

admin

Χειμερινές εκπτώσεις : Αρχίζουν τη Δεύτερα – Τι να προσέξετε

admin

«Τσουνάμι» ακυρώσεων στον ελληνικό τουρισμό

admin

Δεν θα το πιστεύετε: Του κούρεψαν το δάνειο 92%!

admin

Πρόταση νόμου από το ΚΙΝΑΛ για επαναφορά της 13ης σύνταξης

admin

Με ιστορικά υψηλά ξεκίνησε η νέα χρονιά στη Wall Street

admin

Το νέο πλαίσιο για τακτοποίηση αυθαιρέτων

admin

Χατζηδάκης: Θέλουμε να βγάλουμε το διοικητικό ζουρλομανδύα που έχει η ΔΕΗ

admin

Ο Standard & Poor’s αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο

admin

Κοινό μουσουλμανικό κρυπτονόμισμα θέλει το Ιραν

admin

Οι νέες τεχνολογίες απειλούν μία στις δύο θέσεις εργασίας

admin

Κέρδη κατά 9.000.000% κατέγραψε το bitcoin στη δεκαετία, αφήνοντας άφωνους τους επικριτές του

admin

Τhomas Cook : Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα επαναπατριστούν οι 50.000 εγκλωβισμένοι τουρίστες

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 17% η ανεργία τον Ιούνιο

admin