Image default
BLOOMBERG

Vinted: Ο πρώτος τεχνολογικός «μονόκερος» της Λιθουανίας

Η Vinted, μια διαδικτυακή εταιρία λιανικής πώλησης μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης, άντλησε 128 εκατομμύρια ευρώ σε ένα γύρο χρηματοδότησης που έφερε την αξία της πάνω από τα 1 δισ. ευρώ, καθιστώντας την τον πρώτο τεχνολογικό μονόκερο της Λιθουανίας.

Η Lightspeed Venture Partners, το venture capital fund της Silicon Valley των 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ηγήθηκε της χρηματοδότησης μαζί με τις Sprints Capital, Insight Venture Partners, Accel και Burda Principal Investments, ανέφερε η Vinted σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη.

Τα χρήματα θα επενδυθούν για τη γεωγραφική της επέκταση στην Ευρώπη και για προσλήψεις, ενώ κάποια θα μπουν στην άκρη για εξαγορές, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Vinted, Thomas Plantenga, σε συνέντευξή του. Η εταιρεία με έδρα το Βίλνιους ιδρύθηκε το 2008, αλλά αναθεώρησε το επιχειρησιακό της μοντέλο όταν ανέλαβε ο Plantenga το 2016 και δεν έχει λάβει απόφαση για την επιδίωξη μίας αρχικής δημόσιας προσφοράς.

«Είμαστε σε ένα στάδιο που είναι πολύ απρόβλεπτο το ποιο θα είναι ακριβώς το οικονομικό μέλλον αυτής της εταιρείας», δήλωσε ο Plantenga. «Δεν απορρίπτουμε κανένα ενδεχόμενο, αλλά δεν έχουμε συγκεκριμένα σχέδια για τα επόμενα λίγα χρόνια».

Τα έσοδα της Vinted τριπλασιάστηκαν το 2018 στα 32,9 εκατομμύρια ευρώ, αλλά η καθαρές ζημίες της τετραπλασιάστηκαν στα 42 εκατομμύρια ευρώ, καθώς η εταιρεία δαπάνησε περισσότερα για μάρκετινγκ, και μετά από μια αλλαγή στα λογιστικά της μοντέλα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργεί, ότι παρέχει αξία στους χρήστες και μπορεί να είναι κερδοφόρο», δήλωσε ο Plantenga. «Ωστόσο, η στόχευσή μας είναι να επιταχύνουμε την ανάπτυξή μας σε ολόκληρη την Ευρώπη και να παρέχουμε τα καλύτερα δυνατά προϊόντα στα μέλη μας – και θα αυξήσουμε τις επενδύσεις μας για να υποστηρίξουμε αυτήν την ανάπτυξη».

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο τζίρος της έχει τετραπλασιαστεί τους τελευταίους 17 μήνες, μετά την πιο πρόσφατη άντληση χρημάτων.

Συνδέεται επίσης με δύο από τους εταίρους της Lightspeed, τον Bradley Twohig, ο οποίος ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Vinted πριν από την ένταξή του στη Lightspeed πέρυσι, και ο Λιθουανός Rytis Vitkauskas, δήλωσε ο Plantenga.

Ξεπερνώντας το ορόσημο των 1 δισ. δολαρίων, η Vinted έγινε ο πρώτος μονόκερος της Λιθουανίας, καθώς η τεχνολογική βιομηχανία της μικρής ευρωπαϊκής χώρας ωριμάζει. Η πρωτεύουσα Βίλνιους κατατάσσεται στους 20 κορυφαίους ευρωπαϊκούς κόμβους ως προς τον αριθμό συμφωνιών στην έκθεση State of European Tech 2019 της Atomico. H νέα χρηματοδότηση της Vinted θα αυξήσει δραματικά το ποσό των επενδύσεων στη χώρα φέτος, το οποίο η μελέτη της Atomico είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι θα έφτανε στα περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια για το 2019.

Η Ευρώπη έχει τώρα περίπου 100 εταιρείες τεχνολογίας αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια, από τέσσερις το 2010, σύμφωνα με την έκθεση. Οι μονόκεροι έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, καθώς περισσότερα κεφάλαια έχουν εισρεύσει σε venture capital funds. Ωστόσο, οι απογοητεύσεις υψηλού προφίλ, όπως η WeWork, κάνουν τους επενδυτές πιο προσεκτικούς και επικεντρωμένους στην κερδοφορία.

Η Vinted ιδρύθηκε το 2008 από τους Milda Mitkute ​​και Justas Janauskas, ξεκινώντας ως μια ιστοσελίδα που θα βοηθούσε τη Mitkute ​​να απαλλαγεί από τα πλεονάζοντα ρούχα της. Διατίθεται σε περίπου δώδεκα χώρες και οι μεγαλύτερες αγορές της είναι η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ισπανία.

- Vinted: Ο πρώτος τεχνολογικός «μονόκερος» της Λιθουανίας --.

Σχετικα αρθρα

Tesla: Γιατί η μετοχή της, στην Wall Street, έκανε νέο ρεκόρ

admin

O δισεκατομμυριούχος πρόεδρος της Lego και το ρεκόρ πωλήσεων

admin

Συνεχίζεται το ράλι ανόδου του χρυσού. Σε νέα υψηλά οι τιμές

admin

Πολωνία: Η ταχύτατα αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή οικονομία που κάτι της λείπει

admin

Η Alibaba φέρνει Cartier, Jimmy Choo, Tom Ford στην online αγορά της Κίνας

admin

Εβδομάδα Black Friday στις ΗΠΑ και όχι μόνο

admin

Ο κορονοϊός θα κοστίσει στην Adidas μισό δισεκατομμύριο δολάρια

admin

Η μηχανή αναζήτησης που φυτεύει δέντρα κάθε φορά που τη χρησιμοποιείτε

admin

Ο πόλεμος των ΗΠΑ με το Ιράν δεν είναι αναπότρεπτος

admin

Louis Vuitton: Αύξησε την προσφορά για την εξαγορά της Tiffany & Co. στα 15,7 δισ. δολάρια

admin

Ο κορονοϊός μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία τις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες μέχρι το τέλος Μαΐου

admin

Κόλλησαν στη γραφειοκρατία οι αιολικές επενδύσεις στη Γερμανία – Σε κίνδυνο το 40% των θέσεων εργασίας

admin

Διερευνητικές επαφές του ομίλου Kering (Gucci) για συμφωνία με την Moncler

admin

Ποιοι θέλουν να διώξουν τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ από το τιμόνι του Facebook

admin

Bloomberg: Δυσανάλογα υψηλό το κόστος της ιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα (χάρτης)

admin

Ρώσος δισεκατομμυριούχος μηνύει τράπεζες επειδή δεν τον εξυπηρετούσαν

admin

Αναπάντεχη κίνηση από τον Τζεφ Μπέζος: Πούλησε μετοχές της Amazon αξίας 4,1 δισ. δολαρίων

admin

Πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η Κίνα από το «λουκέτο» λόγω του κοροναϊού;

admin